Politic

Huțucă: La mulți ani, dobrogeni, oameni mândri, ambițioși, iubitori de armonie și pace!

În cadrul ultimei ședințe parlamentare, deputatul Bogdan Huțucă, Președintele PNL Constanța, a adus în atenția plenului importanța marcării a 145 de ani de la momentul istoric din 14 noiembrie 1878 – Revenirea Dobrogei la România. În discursul său, deputatul a subliniat semnificația acestui eveniment în conștiința publică și implicarea directă a politicienilor vremii în această realizare remarcabilă. Huțucă a declarat și că de la momentul adoptării legii privitoare la Ziua Dobrogei, aceasta s-a aflatanul acesta, pentru prima dată, pe ordinea de zi a Parlamentului României.

„Se împlinesc 145 de ani de la momentul istoric din 14 noiembrie 1878, care a rămas întipărit în conștiința publică drept Revenirea Dobrogei la România, vis împlinit al unei generații ambițioase. Un moment istoric cu o însemnătate aparte pentru întregirea neamului românesc. Într-un context cu multe necunoscute, ostil, dar cu determinarea, voința, curajul dar și viziunea elitei politice a vremii, românii au reușit.

Au reușit să reintegreze, în sânul patriei, ținutul dintre Dunăre și Marea Neagră, denumit Dobrogea astfel ieșirea României la Marea Neagră și la Gurile Dunării, deschide țara spre lumea largă.

La 145 de ani de la momentul revenirii, îmi asum să afirm că Dobrogea reprezintă un proiect politic și administrativ de succes al României moderne. Alocările de fonduri, de la statul român, în infrastructură, prin extinderea rețelei de căi ferate, dezvoltarea portuară și modernizarea infrastructurii publice, au schimbat semnificativ și ireversibil regiunea.
Doresc să răspund la întrebare esențială, la care mulți dintre voi ați încercat să răspundeți. De ce Dobrogea este diferită de restul României și de ce dobrogenii sunt oameni care îmbrățișează deschis diferențele etnice, culturale sau religioase? Această idee este insuflată într-un document, pe care îl consider sacru, un fel de „Magna Carta” a Dobrogei, și anume ”Proclamație către dobrogeni”. Documentul programatic a fost lansat pe data de 14 noiembrie 1878, de către domnitorul Carol I, în care se anunța proiecția unui stat protectiv, solidar, pentru toți locuitorii regiunii, în care ordinea și disciplina aveau să ajungă spre ”pașnica viețuire”.

Viziunea de integrare a Domnitorului Carol I, cu influențe liberale prin Ion C. Brătianu, urma să fundamenteze principiile care au dat rodul Dobrogei de astăzi, regiune care a devenit sinonim cu „diversitate și armonie”. Astfel, Dobrogea este un exemplu de bune practici, de colaborare, conviețuire pașnică, un simbol al României mozaice, multietnice și multiconfesionale.

Este responsabilitatea noastră de a avea grijă de această moștenire lăsată, dar avem și privilegiul de a valorifica această bogăție culturală și spirituală dobrogeană.

Generația noastră are misiunea de a continua opera politică lăsată moștenire de la ”părinții fondatori” ai statului român modern. Această misiune implică responsabilitatea noastră de a menține valorile democrației, ale libertății, ale justiției și ale solidarității, care au fost fundamentale în formarea României moderne.
Făcând un arc peste timp, iată-ne astăzi aici. După 145 de ani, trecând printr-o perioadă tulbure, pe plan regional dar și internațional. Perioadă în care teritoriul Dobrogei plasează România pe harta lumii ca un punct strategic și de importanță geopolitică deosebită. Prin porturile pe care le avem la Marea Neagră și la Dunăre, România își îndeplinește rolul semnificativ de membru promotor și apărător al valorilor Uniunii Europene și NATO, ca un actor activ în menținerea securității și stabilității în regiune.

Avem o misiune nobilă, aceea de a aborda provocările prezentului cu încredere, și înțelepciune, dar mai cu seamă să consolidăm valorile care ne definesc ca națiune și să lăsăm generațiilor viitoare o Românie prosperă și puternică.

La mulți ani, România!
La mulți ani, dobrogeni”, a transmis Huțucă.

După susținerea discursului rostit în plenul Parlamentului deputatul a mai afirmat:

„În Parlamentul României am reușit să punem în lumina reflectoarelor Dobrogea noastră, regiune care joacă un rol crucial pe harta geopolitică a momentului. În același timp, a fost un prilej excelent pentru a arăta aportul extraordinar pe care îl are teritoriul nostru pentru România.
Este responsabilitatea noastră să avem grijă de această moștenire lăsată, dar avem și privilegiul de a valorifica această bogăție culturală și spirituală dobrogeană.
Avem o misiune nobilă, aceea de a aborda provocările prezentului cu încredere și înțelepciune, dar mai cu seamă să consolidăm valorile care ne definesc pe noi, ca națiune, și să lăsăm generațiilor viitoare o Românie prosperă și puternică.
La mulți ani, dobrogeni, oameni mândri, ambițioși, iubitori de armonie și pace!”

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top