Actualitate

Infrastructura și turismul din județul Tulcea, cu deputatul rușilor lipoveni, Silviu Feodor VIDEO

Infrastructura și turismul din județul Tulcea, a fost tema unui dialog cu deputatul rușilor lipoveni, Silviu Feodor. Ne-am referit în special la turismul din zona Rezervației Biosferei Delta Dunării, unde locuiesc cu preponderență etnicii ruși lipoveni.

Feodor consideră că în ultimii 10 ani numărul turiștilor care vizitează județul a crescut simțitor, grație investițiilor în infrastructură. Deputatul a amintit și de dezvoltarea unor localități precum Jurilovca, o comună care luat un mare avânt turistic în ultimii ani, prin investiții și prin organizarea unor evenimente de mare anvergură:

„Pentru orice țară, orice regiune, acolo unde există infrastructură de transport, indiferent dacă este terestră, navală sau aeriană, este un mare aport sau o contribuție însemnată în dezvoltarea acelei regiuni și acelei țări. Aeroportul <Delta Dunării> din Tulcea contribuie, prin importanța sa, la dezvoltarea economică a României.

Sigur ne așteptăm să fie curse interne, internaționale și această rețea de transport aerian va eficientiza și dezvoltarea turistică, va pune în valoare potențialului turistic destul de important și însemnat al județului Tulcea și în mod deosebit al Biosferei Delta Dunării.

Infrastructura și turismul din județul Tulcea

De vreo 10 ani, a început să fie intens vizitată Delta de către turiști. În mod deosebit Jurilovca, unde avem un gospodar mare, primarul Ion Eugen, care anul trecut a inaugurat portul local prin manifestările culturale pe care le desfășoară acolo, unde contribuie și etnia noastră prin cultură și prin valorile noastre tradiționale și spirituale.

Noi am organizat câteva concursuri școlare de nivel național, ca să invităm etnici copii, elevi ai noștri, care să viziteze această localitate frumoasă. Sigur, este vorba și de Sarichioi. Și acolo avem aceste frumuseți și mai departe, în mirifica noastră Deltă, unde ne bucurăm și ne entuziasmăm de tot ceea ce ne oferă această regiune.

Dacă vreți, despre județul Tulcea pot spune că este o Alfa și Omega a României, în ceea ce privește teritoriul țării. De ce? Pentru că avem cei mai vechi munți, Munții Hercinici și avem cel mai nou teritoriu, Delta Dunării. Iată o legătură, dacă vreți, și cu partea spirituală, evanghelică.

Așa că oricine care vine, fie în Deltă, fie dacă vizitează podgoriile noastre, unde sunt obținute vinuri de calitate, care au câștigat medalii de aur la multe concursuri internaționale, constată un caracter profund al acestor oameni și anume ospitalitatea, pe care noi o cultivăm și o transmitem generațiilor, copiilor noștri, tinerilor noștri.

Pentru ca și ei să simtă acest lucru, pentru că doar prin faptul de a putea fi un om comunicativ, primitor, ospitalier, există această îmbogățire sufletească, o bunătate sufletească, care reprezintă până la urmă esența noastră, a umanități”.

Vreau să-l felicit pe domnul președinte Horia Teodorescu”

Feodor a vorbit și despre felul în care rușii lipoveni s-au adaptat noilor realități și s-au transformat din pescari în antreprenori în turism. Silviu Feodor spune că nu a fost greu, pentru că rușii lipoveni sunt oameni primitori. Deputatul Feodor l-a felicitat pe președintele Consiliului Județean, Horia Teodorescu, pentru activitatea sa în dezvoltarea infrastructurii județului.

„Această schimbare de ocupație tradițională, cum spuneți dumneavoastră, nu a fost una bruscă, pentru că tocmai înzestrarea lipovenilor cu aceste calități de oameni cu suflet bun, oameni ospitalieri, le-a facilitat o mai mare deschidere pentru a fi oameni primitori și de legătură.

Pentru că și acest mecanism al turismului se transmite din om în om, acolo unde s-au simțit mai bine. Evident că din nefericire, dacă vreți să spun de ocupația tradițională de pescuit, cantitatea de pește care se pescuiește sau captura de pește peste an, în zonele acvatice de pe teritoriul județului Tulcea, au scăzut față de acum 20-30 de ani sau 40, din regimul trecut. Evident că sunt mulți factori care, din nefericire, au contribuit la diminuarea producției de pește. Dar iată că această componentă a turismului, pentru unele din familiile noastre, chiar a contribuit la dezvoltarea lor și posibilitatea lor materială.

Vreau să-l felicit pe domnul președinte Horia Teodorescu, un om extraordinar de implicat, un bun manager care, iată, anul acesta 2024 cu însemnătate mare, a fost inaugurat podul peste Dunăre. O lucrare extraordinară, un edificiu deosebit de important, nu numai pentru județul Tulcea și Brăila, dar și pentru România și Europa.

A fost inaugurat anul trecut portul din Jurilovca, rețeaua de infrastructură rutieră este la un nivel destul de avansat. În ceea ce privește modernizarea acestor rețele se pregătește modernizarea portului din Sulina.

Sunt edificii care se realizează sau care s-au realizat și vreau să vă adaug că la aceste proiecte au contribuit și etnicii mei cu firmele lor de construcții și cu alte specialități. I-am întâlnit pe șantiere și vă asigur, și poate și cunoașteți din tradiția noastră, sunt oameni foarte harnici, foarte muncitori și destul de disciplinați”, a concluzionat Silviu Feodor, deputat al rușilor lipoveni.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top