Actualitate

Cine este grupul IULIUS și cum influențează proiectele mixed-use calitatea vieții urbane

În contextul agitației crescute din orașe, grupul IULIUS a construit, prin abordări inovatoare și atenție la nevoile comunității, o serie de proiecte care au produs regenerare urbană în Iași, Timișoara și Cluj-Napoca, care integrează spații verzi și tehnologii eficiente din punct de vedere energetic, tocmai pentru a răspunde nevoii de a crește calitatea vieții urbane. Încă din 2012, odată cu inaugurarea primului complex mixed-use din România, Palas Iași, compania a investit constant în crearea unui mediu urban confortabil și sustenabil, abordând probleme precum traficul, poluarea și accesul la servicii esențiale, însumând investiții de peste 1,2 miliarde de euro.

Principalele dimensiuni ale calității vieții urbane au în componență integrarea spațiilor verzi și a zonelor de recreere, infrastructura pentru transport durabil, diversitatea funcțională a clădirilor, construcțiile sustenabile și implicarea comunității, la care se adaugă toate demersurile pentru atingerea ţintei de net-zero emisii, promisiuni pe care grupul IULIUS le-a respectat și le implementează în toate proiectele pe care le dezvoltă.

Palas Iasi

Integrarea spațiilor verzi și a zonelor de recreere

Un aspect esențial al calității vieții urbane este accesul la natură și spații deschise, prin crearea de parcuri, grădini și zone de recreere. Până în prezent, IULIUS a investit peste 18 milioane de euro în crearea a 13 hectare de grădini urbane în proiectele dezvoltate în Iași, Cluj-Napoca și Timișoara, spații care găzduiesc peste 1.000 de evenimente anual, contribuind și la dinamizarea vieții culturale și sociale.

La Iași, compania a gândit întreg proiectul Palas Iași în jurul unei grădini urbane de 50.000 mp, adică peste 45% din suprafața totală, devenind o destinație în sine.

Ansamblul Iulius Town Timisoara

Dezvoltarea infrastructurii de transport durabil

În ultimii ani, mobilitatea urbană a devenit un concept legat de reducerea aglomerării și poluării, pentru care se caută continuu soluții. Proiectele IULIUS au fost gândite încă de la început cu atenție sporită privind infrastructura rutieră, oferind atât locuri de parcare, care să deservească ansamblurilor imobiliare și zonelor în care acestea au fost realizate, dar și soluții concrete, precum dezvoltarea de infrastructură rutieră și modernizarea celei existente, cu scopul de a fluidiza traficul din zonă. De exemplu, la Iași, cea mai recentă investiție a însemnat o stradă cu o lungime de 220 de metri și două benzi de circulație, amenajată și cu spații verzi unde au fost plantați arbori maturi, dar și lărgirea și modernizarea altor cinci străzi perimetrale proiectului, cu o investiție totală de 4,5 milioane de euro, ca parte a angajamentului de a sprijini strategiile locale privind dezvoltarea mobilității urbane.

Până în acest moment, compania a investit peste 170 de milioane de euro în parcuri și soluții de conectivitate, infrastructură, mobilitate alternativă, amenajarea de piste și a peste 1.000 de locuri de parcare pentru biciclete. Această infrastructură permite o abordare care pune accent pe oameni în primul rând: la Palas Iași, aproximativ 74% din lungimea zonelor interne de circulație sunt destinate traficului pietonal, iar la Iulius Town Timișoara, 43%. Totodată, clădirile office sunt dotate la parter cu amenajări speciale dedicate dușurilor și vestiarelor pentru cei care vin la birou cu bicicleta.

Ansamblul Palas Iasi

Promovarea diversității funcționale a proiectelor și construcții sustenabile

Orașul de 15 minute nu mai este acum doar un concept folosit de urbaniști și arhitecți, ci o preocupare reală inclusiv pentru dezvoltatori. Proiectele IULIUS sunt gândite astfel încât să integreze spații verzi extinse, spații comerciale, birouri, locuințe, centre culturale și de divertisment în aceeași zonă. Acestea încurajează interacțiunea socială, dar și creșterea economică.

Totodată, toate proiectele dezvoltate de IULIUS acordă o atenție deosebită mediului. Acestea urmează standardele internaționale de eficiență și sustenabilitate, iar în ceea ce privește performanța energetică, majoritatea clădirilor grupului, atât cele de retail, cât și cele office, au obținut punctajul maxim în conformitate cu standardele internaționale de eficiență și sustenabilitate. De exemplu, proiectul Palas Campus Iași este primul din România pentru care s-a obținut primul credit verde, acordat de International Finance Corporation (IFC), o divizie a Băncii Mondiale. Totodată, Palas Iași a devenit singurul proiect din Europa Centrală și de Est care a primit certificarea LEED® Neighborhood Development, recunoscută pentru impactul său pozitiv asupra comunității și pentru modul său sustenabil de concepere și construire a clădirilor.

Locuri de muncă și oportunități de dezvoltare

Din experiența IULIUS, astfel de proiecte complexe au un impact pe multiple paliere. Odată lansate, sporesc atractivitatea orașelor și atrag investiții noi. De exemplu, în componenta office la nivel național a IULIUS sunt 130 de sedii ale unor companii importante din IT&C și Automotive, parte dintre ele intrând pentru prima dată pe piața din România și dezvoltându-se ca centre principale europene. Investițiile realizate de companie la nivel național au generat peste 35.000 de locuri de muncă.

Aceste investiții le oferă oamenilor motive să stea în centrul orașelor, indiferent de activitate: pentru muncă, shopping, sport, socializare, joacă. Pe de altă parte, oferă orașelor susținere în creșterea atractivității turistice, sociale și de business. Proiectele IULIUS atrag 70 de milioane de vizite pe an, fiind principalele destinații când vine vorba de petrecere a timpului liber, acces la concepte de entertainment pentru întreaga familie, la branduri internaționale și producători locali, evenimente constante și variate.

Iulius Town Timisoara

Următorul proiect mixed-use IULIUS va fi construit la Constanța

Anul trecut, IULIUS a anunțat intenția de a valorifica și reda orașului 38 de hectare de teren neutilizat de peste 10 ani, aflat în proprietatea Oil Terminal. Proiectul care urmează să fie dezvoltat la Constanța însumează o investiție de peste 800 de milioane de euro și va include spații verzi extinse, birouri, zone comerciale și facilități recreative, după principiile de mixed-use pe care le-a dezvoltat deja în celelalte proiecte din țară.

Foto deschidere: Iulius Town Timisoara

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top