Politic

Statul își bate joc de cei care solicită redobândirea cetățeniei române

“O nedreptate istorică, „răsplătită” cu o altă nedreptate din partea Statului român. În acest moment, cererile de redobândire a cetățeniei române, venite în special de persoane născute pe teritoriul României Mari (și urmașii acestora) sunt pur și simplu aruncate în sertare peste care se așterne, în timp, praful”,  a declarat deputatul Bogdan Bola în ultima sa intervenție în spațiul public.

Tot el a mai adăugat: “Deși are obligația să răspundă în maximum 5 luni la aceste cereri, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie le analizează și răspunde în 3 ani. Practic, ținem oamenii cu anii ȋn evaluări pentru ceva ce ar trebui să fie firesc, redobândirea cetăţeniei pe principiul jus sanguinis – dreptul sângelui. Să nu uităm, totuși, că avem peste un milion de cetăţeni români ȋn Republica Moldova şi un preşedinte care este şi cetăţean al României….”.

De aceea, Bogdan Bola, alături de alți colegi din Forța Dreptei, a inițiat un proiect legislativ prin care persoanele care aplică pentru procedura de redobândire a cetăţeniei şi nu primesc o soluţie într-un termen de un an de la depunerea dosarului, din motive neimputabile lor, să redobândească din oficiu cetăţenia română.

“Nu este vina acestor oameni că cei care conduc astăzi Statul Român dau dovadă de lipsă de viziune politică și nu în ultimul rând, de lipsă de patriotism.

Încălcarea legii de către Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie trebuie să înceteze, indiferent de motivele pe care instituția le poate invoca (birocrația, volumul mare de cereri etc). Nu cred că trebuie să-i mai nedreptățim pe frații noștri care nu cer altceva decât să REdobândească statutul de cetățeni ai țării în care s-au născut și din care, fără vina lor, s-au trezit în afara granițelor”, mai spune Bola.

Pentru cine nu ştie ce ȋnseamnă “redobândirea cetăţeniei române” și cine sunt cei care au dreptul la această procedură, Bola a explicat pe scurt: „Sunt persoane care s-au născut pe teritoriul Statului Român din 1918 până la data de 28 iunie 1940 şi urmaşii lor până la gradul III. Practic, cei care s-au născut pe teritoriul României Mari (și rudele lor până la a treia generație) şi care au pierdut sau le-a fost ridicată cetățenia din motive neimputabile lor”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top