Politic

Bola: Medicii de familie sunt umiliți de guvern și se pregătesc să își închidă cabinetele

Medicii specialiști din ambulatoriile de specialitate din țară, și-au exprimat opoziția față de proiectul Ordinului pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Hotărârii Guvernului nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1857/441/2023, publicat pe site-ul CNAS la 11 ianuarie 2023. În acest context deloc favorabil, mulți dintre medicii de familie se pregătesc să pună lacătele pe cabinete.

Iată ce spune în acest context deputatul Forța Dreptei de Constanța, Bogdan Bola:

“Sistemul de sănătate este la un pas de colaps și prea puțini români au habar de acest lucru.

De la 01 februarie, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) le propune medicilor de familie și specialiști din ambulatoriu semnarea unui nou act adițional la Contractul Cadru care presupune scăderea punctului „per capita” (pentru un pacient) de la 12 lei la 7,7 lei, iar la servicii de la 8 lei la 6,2 lei.

– Aceasta scădere fără precedent a finanțării va duce la incapacitatea medicilor de familie de a susține propriile cabinete, deoarece ei se confruntă cu creșterile salariale ale angajaților, consumabilelor, creșterea costurilor la contractele cu diverși furnizori.

– Așadar, de la 01.02.2024, este foarte probabil ca medicii de familie să închidă cabinetele, iar consecința va fi deosebit de gravă – spitalele vor fi luate cu asalt și blocate. De exemplu: în medie , un medic de familie are cam 20 de consultații pe zi la cabinet. În lipsa acestor consultații primare, pacienții nu vor avea de ales decât varianta de a se prezenta in Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor sau în mediul privat contracost (în lipsa eliberării de bilete de trimitere, consultațiile se vor achita integral de către pacient).

– Forța Dreptei a fost și este alături de medicii de familie, iar acest lucru nu este doar o vorbărie goală. În decembrie, la dezbaterea Bugetului de stat pentru 2024, am depus un amendament prin care solicitam MĂCAR păstrarea și în acest an a valorii punctului „per capita” ca în 2023. Desigur, parlamentarii PNL – PSD au respins acest lucru deoarece pentru ei Sănătatea românilor nu este o prioritate”.

În această situație există toate premisele ca atât mediul privat cât și spitalele județene să intre în colaps din cauza numărului enorm de prezentări! Timpul de așteptare „normal” în UPU varia în 2020 între 0 și 240 de minute. Ceea ce se va întâmpla, practic, din februarie, este că se va suprasolicita un sistem deja sufocat de lipsa personalului primar și auxiliar (a nu se uita că posturile în Unitățile sanitare sunt înghețate de mai bine de un an! ) și personalul medical  care și așa, abia face față numărului actual de intrări va fi extenuat.

“Desigur, la anumite televiziuni veți vedea politicienii PSD- PNL cum se laudă că bugetul alocat Sănătății în 2024 este mai mare, dar ce nu vă spun acești oameni este că majorarea bugetului se face prin reducerea fondurilor alocate medicinei de familie, ambulatoriului de specialitate și stomatologiei.

Așadar, ei cresc bugetul Sănătății tăind bani de la Sănătate. Este de noaptea minții! Doar „specialiștii” lui Ciucă și Ciolacu puteau realiza acest lucru, care este similar cu un atentat la sănătatea românilor”, spune Bola.

Medicii de familie atrag atenția că modificările noului act adițional vin în contradictoriu chiar și cu acordul de împrumut acordat de Banca Mondială în 2019, în care statul român se angajează să crească bugetul medicinii primare, treptat, de la 10% la 12%, dar, în aceste condiții, procentul real scade sub 6%.

„Și mai grav este că toate aceste modificări au fost făcute fără a exista o proiecție socio-economică asupra impactului pe care-l va avea în societatea noastră micșorarea bugetului AMP de la 9% la 6%”, conchide Bogdan Bola.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top