Ancheta

Betoane pe plajă! Coleg de alianță cu deputatul USR Stelian Ion extinde o construcție pe plaja din Jupiter

alianță cu deputatul USR Stelian Ion

Un patron de alimentară din Mangalia își extinde construcția pe plaja din stațiunea Jupiter.

Proprietarul (Gavrilă Constantin) este reprezentantul Forței Dreptei la Mangalia, coleg de alianță cu deputatul USR Stelian Ion, și strânge semnături pentru candidatul USR la primărie. USR și Stelian Ion nu contestă construcția.
Fundația de beton este turnată chiar pe segmentul de plajă din spatele alimentarei La Doi Pași, fix la intrarea pe plaja din stațiunea Jupiter. Fiind o construcție permanentă, lucrarea în forma actuală nu ar fi putut primi avizul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral. Proprietarul alimentarei, Gavrilă Constantin, este șeful Forța Dreptei – Mangalia și coleg în Alianța Dreapta Unită cu Stelian Ion – autointitulat mare contestatar al lucrărilor de construcții pe plajă.
Patronul de alimentară apare în mai multe acțiuni de campanie, inclusiv strângere de semnături, cu președintele USR Mangalia, Semiran Abdurefi.

Tăcere suspectă la USR și Stelian Ion

Organizația USR din Mangalia nu a emis nici un punct de vedere public cu privire la construcția aparent ilegală care se extinde discret pe plaja din Jupiter. Nici Stelian Ion, un contestatar vocal al construcțiilor pe plajă, până în acest moment nu a sancționat extinderea aparent abuzivă executată de colegul de alianță electorală, pe plaja din Jupiter.
Cei doi au fost sesizați asupra situației flagrante din Jupiter, inclusiv de membri ai organizației USR – care au mizat pe faptul că liderii formațiunii sunt principiali și că se opun betonării plajei – indiferent unde sau de către cine este pusă în operă.
Din informațiile pe care le deținem, Stelian Ion a aplicat tactica struțului, nedând niciun răspuns sesizărilor primite. Mai mult, Semiran Abdurefi ar fi încercat să dreagă busuiocul și să ia apărarea proprietarului care betonează pe plajă (reacție deloc surprinzătoare, de vreme ce acesta a bătut străzile din Mangalia să adune semnături și susținători pentru Abdurefi).

Nu-i lăsa pe ei să-ți fure viitorul! (că noi o putem face mai frumos…)

Oficial, USR duce o politică ecologistă, prietenoasă cu plaja și dușmănoasă cu betoanele. Stelian Ion însuși a făcut șanțuri în nisip, dând târcoale unui șantier pe un teren privat din Mamaia și dându-se de ceasul morții că moare plaja.
Când același lucru s-a întâmplat pe plaja din Jupiter – dar de data aceasta în beneficiul unui coleg de alianță – Stelian Ion n-a mai zis nici Pis!
Povestea terenului betonat din Jupiter începe în urmă cu câțiva ani, când pe plaja din stațiune a fost ridicată o șandrama de lemn. Gavrilă Constantin a cumpărat construcția și terenul aferent – deși acesta era vizat de un litigiu, fiind revendicat de Apele Române (pentru că terenul aferent se afla pe plajă – care potrivit Constituției și altor legi este proprietate publică inalienabilă a statului). Ulterior, Apele Române (la conducerea ABADL aflându-se vremelnic inclusiv actualul lider al Forța Dreptei Constanța – Bogdan Bola) nu l-a deranjat pe noul proprietar.
După achiziție, colegul de alianță cu deputatul USR Stelian Ion a construit pe același amplasament un magazin alimentar de mare succes – construcția fiind fix la intrarea pe plaja Kiss FM din Jupiter.

Dat de gol de firma de construcție

Pentru a păstra aparențele (legea nu permite construcții permanente pe nisipul plajei), magazinul avea podele de lemn – lucru vizibil și în pozele de pe Google Earth cu magazinul. În 2024, simțindu-se probabil pe cai mari, proprietarul a luat taurul de coarne – a demolat partea din spate a clădirii, a păstrat pereții de la stradă, apoi s-a apucat să betoneze, direct pe plajă.
Șmecheria cu fațada păstrată intactă ar fi funcționat, dar colegul de alianță cu deputatul USR Stelian Ion a fost dat de gol de firma de construcții angajată pentru lucrare. Pentru a-și face reclamă, aceștia au postat un clip video și mai multe fotografii cu lucrarea – în care se vede betonul turnat pe plajă, faptul că lucrarea se întinde frumușel pe plajă (dincolo de limitele anterioare ale magazinului) și organizarea de șantier, cu tot cu materiale de construcții, betoniere și containere – care și ea bineînțeles e… tot pe plajă.
Ca să fie distracția completă, reprezentanții firmei au menționat salutar că „sunt pe plaja Kiss FM din Jupiter, cu Gavrilă Constantin”! Și – colac peste pupăză – ca să nu avem dubii despre cine este vorba, Gavrilă și-a pus la poza de profil emblema Forței Dreptei, și a mai și comentat la postarea firmei de construcții „Recomand cu mare încredere!”

Începe dezintegrarea în USR Mangalia

Deși pe liderii Alianței Dreapta Unită și cei ai USR Constanța și Mangalia scandalul betoanelor „bune” ale colegilor de alianță i-a lăsat reci, consecințele asupra USR încep să se vadă.
Un avocat în Baroul București, propus inițial pe locul 2 al listei pentru Consiliul Local Mangalia a anunțat că își dă demisia din USR pentru a se alătura partidului REPER. Avocatul Marian Liferie își motivează despărțirea de USR: „La anumite sesizări de ilegalități pe care le-am prezentat inclusiv deputatului Stelian Ion, avocat ca și mine, nu am mai primit nici un răspuns, deși vizau abuzuri vizibile, inclusiv de construcții pe plajă.”
În paralel, conștientă că asocierea cu liderul FD din Mangalia i-ar putea dăuna, șefa USR Mangalia și candidata USR la alegerile locale (Semiran Abdurefi) s-a „lepădat de satana”: Oficial, ea nu a condamnat acțiunile colegului de alianță. Pe tăcute, însă, FD Mangalia a fost scoasă din ecuația Alianței Dreapta Unită, iar Gavrilă Constantin a anunțat cu tristețe pe Facebook că, după ce a bătut ca deșteptul străzile din Mangalia ca să strângă semnături și voturi pentru candidatul USR, acum e nevoit să candideze pe listă separată.
Așadar, putem spune că, la Mangalia, Alianța Dreapta Unită nu e nicidecum „unită”. Și, din câte se vede, nu e nici măcar „dreaptă”!

Un articol de Răzvan PETRE

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top