Ştiri

Există viață după Referendum?

Ce cred primarii despre scandalul suspendării

Referendumul organizat pe 29 iulie a sărăcit statul român de 95 de milioane de lei, aproximativ 20 milioane euro, bani cheltuiţi pentru organizarea, în condiţii optime, a sufragiului naţional. Doar 8 milioane şi jumătate de români s-au prezentat la urne, 46, 23% din totalul persoanelor cu drept de vot, în condiţiile în care, pentru ca referendumul să treacă, ar fi fost nevoie de atingerea pragului de 50,1 %. Tentativa USL-ului de a-l schimba pe Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al României s-a soldat aşadar cu un eşec, în primul rând din cauza absenteismului. Reprezentanţii USL-ului consideră, în continuare, că Băsescu trebuie să plece, având în vedere că peste 87%, dintre cei care şi-au exercitat dreptul la vot, au mers pe ideea demiterii. Constanţa a fost unul dintre judeţele în care planul USL-ului a mers, 58, 23% dintre alegători exercitându-şi dreptul electoral. Celălalt judeţ al Dobrogei, Tulcea, a făcut parte din grupul celor sub pragul cerut de lege, doar 41, 55% dintre alegători fiind prezenţi la urne. Referendumul s-a încheiat dar scandalul continuă. USL-iştii spun că referendumul s-a organizat în baza unui recensământ vechi din 2002, când numărul votanţilor era unul mult mai mare. Iniţiatorii referendumului afirmă că, pe 29 iulie, pragul de 51%  a fost îndeplinit, dacă se ţine seama de ultimul recensământ, cel din 2011 şi potrivit căruia, în România, ar fi doar în jur de 15 milioane de persoane cu drept de vot, dintr-un total de 19, 5 milioane de locuitori. Am discutat cu o parte dintre primarii judeţului Constanţa (din ambele tabere ale conflictului) despre acţiunea naţională recent încheiată, edilii comunelor şi oraşelor expunându-şi punctele de vedere faţă de acest eveniment politic al sfârşitului de iulie. Dacă se va întoarce Traian Băsescu la Cotroceni, dacă Antonescu ar trebui să îşi dea demisia, dacă alegerile parlamentare vor fi influenţate de referendum sau dacă a fost sau nu boicot, acestea au fost doar câteva dintre întrebările la care aleşii locali ai judeţului au binevoit să răspundă.

Un articol de Cristian CEALERA

Adrian Stan – primar Techirghiol (USL) – „Consider că acest referendum a fost organizat cam în pripă, într-un timp mult prea scurt. Trei săptămâni de campanie nu au fost suficiente, nu au fost de ajuns, iar rezultatul s-a văzut, participarea nu a fost una mare. În judeţul nostru au votat peste 58% dar întrucât, în alte zone, s-au înregistrat scoruri mult mai mici, astfel de îndepliniri ale baremului nu au fost de ajuns să acopere la nivel naţional, pragul cerut de lege. Nu cred că oamenii au boicotat acest refendum, ci pur şi simplu nu au vrut să vină la vot. A fost efectiv absenteism şi în niciun caz boicot. Consider că anul acesta avem un număr mult prea mare de acţiuni politice, şi locale, şi referendum, şi parlamentare şi prezidenţiale, patru alegeri într-un an, iată că aşa ceva nu prea mai „înghite” electoratul românesc. Politicienii României trebuie să înţeleagă şi să accepte această situaţie. Sunt sigur însă, că la alegerile parlamentare din toamnă, situaţia va fi cu totul alta, mobilizarea va fi mult mai mare. În fiecare judeţ, 4 – 5 persoane care vor candida pe diverse colegii îşi vor împinge practic electoratul la vot. Acum s-a cam lăsat totul pe umerii primarilor, unii dintre ei abia numiţi în funcţie. Eu consider că procentul înregistrat pe 29 iulie, în jur de 50%, este unul care caracterizează electoratul românesc. La noi, în oraşul Techirghiol, au votat 58%, acelaşi procent de la nivelul judeţului. Nimeni nu a avut de câştigat din acest referendum, pentru că lucrurile au rămas practic cum erau şi în urmă cu o lună. S-au cheltuit foarte mulţi bani, degeaba.”

Gheorghe Murat – primar comuna Topalu (USL) – „Opt milioane de români au votat împotriva preşedintelui, aceasta este realitatea, una care nu poate fi trecută cu vederea. Este aşadar voinţa poporului ca Băsescu să nu mai fie în fruntea statului. Eu, de exemplu, dacă m-ar fi votat numai 10% dintre cetăţeni, aş mai fi putut fi primar? Evident că nu! Am fost votat de 75% dintre alegători, atunci da, sunt primar. Acelaşi lucru ar trebui să fie şi în cazul preşedintelui. Nu ştiu dacă Traian Băsescu se va întoarce însă la Cotroceni, aşteptăm acum decizia Curţii Constituţionale. Băsescu a zis că îşi dă demisia în cinci minute şi nu şi-a dat-o. De pe urma acestui referendum, la capitolul imagine, nu a avut de câştigat nimeni dar interesul era al naţiunii, pentru ca poporul acesta să fie bine, să nu mai fie condus de un singur om. Ţara trebuie condusă de Guvern, pentru că de aceea este Guvern. Preşedintele României trebuie să fie un „amortizor” în toate problemele existente, atât în ţară, cât şi în străinătate. Problemele pe care el însă le-a cauzat sunt foarte bine cunoscute, de către noi toţi. Oricum, eu consider că a fost absenteism dar putem vorbi bineînţeles şi de un boicot. S-a văzut totuşi foarte clar că 87% din cei care au participat, nu îl mai vor, ori asta spune foarte multe. A fost însă şi boicotul taberei lui Băsescu şi al etnicilor maghiari. Nu este încă foarte clar care este pragul real al prezenţei la urne, pentru că, după cum bine ştim, s-a menţinut evidenţa statistică din 2002 şi nu cred că este corect acest lucru. Nu se ştie la ora actuală şi de fapt, nici nu cred că se vrea ştiut acest lucru. Nu ştim încă ce se va întâmpla şi cum se va încheia totul.

Gheorghe Grameni – primar Mihai Viteazu (USL) – „Curtea Constituţională a aprobat Referendumul, aşa că Băsescu se va întoarce probabil la preşedenţie şi cu el, se vor întoarce şi scandalurile. Nici nu se pune problema ca domnul Crin Antonescu să îşi dea demisia, aşa cum vor unii… Oricum, a fost o lucrătură a lui Băsescu şi să vă spun şi de ce. Să se verifice toate alegerile din 1989 şi până acum, şi să vedem dacă s-a votat vreodată 50+1% din liste. Prezenţa la vot de anul acesta, la acest referendum, este una foarte mare, o prezenţă pe care noi nu am avut-o niciodată. Opt milioane de români au votat împotriva lui Băsescu iar numărul celor care l-au susţinut a fost unul foarte mic. La ora actuală nici nu avem 20 de milioane de votanţi în ţară. Aşadar, trebuie reţinute următoarele aspecte: Opt milioane au votat pentru demitere, vreo cinci milioane de români nu au drept de vot, aşa că spuneţi-mi şi mie: câţi români îl mai vor de fapt preşedinte pe Traian Băsescu? Eu dacă aş fi în locul lui, mi-aş da demisia, mai ales că el este un preşedinte care ameninţă mereu. Chiar şi când a ieşit după referendum, să le vorbească oamenilor, în loc să aibă altă atitudine, el vorbea despre arestări şi alte ameninţări. Noi ne-am săturat de ameninţări, că am tot avut parte de ele şi pe vremea lui Ceauşescu. De câştigat de pe urma referendumului au avut cancelarii din străinătate. Suntem în Uniunea Europeană, de acord, dar nu ştiu ce treabă au cei de afară să ne dea ordine, să ne spună ce trebuie să facem, pe cine să alegem. Atunci, de ce mai există poporul român, de ce mai există parlament, de ce mai ieşim la vot? Nu ştiu dacă rezultatul acestui referendum va influenţa într-un fel alegerile parlamentare din toamnă. Ce ştiu însă, este că Băsescu va continua cu câteva arestări, fără condamnări, pentru că asta este tactica lui cea mai tare. Ei nu înţeleg că, în democraţie, nu ai bani să plăteşti taxe, pentru că nu ai oameni bogaţi care să le plătească. De exemplu, la primărie: bugetul local creşte atunci când există societăţi mari, când există oameni care plătesc impozite. Dacă nu ai aceste lucruri, puterea economică scade automat. Nu suntem pe vremea lui Ceauşescu, atunci când totul era pe mâna statului iar acesta dirija el, totul. Acum, dacă nu lăsăm să crească oameni puternici şi cinstiţi (nu din aceia cu miliarde făcute peste noapte), nu vom înregistra nici creştere economică. În ceea ce priveşte absenteismul, la noi în comună nu s-a pus problema aceasta. Toată lumea mi-a spus că a mers la vot, pentru că s-a săturat de scandaluri. Oamenii şi-au dorit schimbarea, în speţă demiterea lui Băsescu şi au fost cu toţii la vot. Excepţie au făcut foarte puţini. Unii dintre aceştia, pescari, nu au votat cu USL, pentru că, pe vremea lui Năstase, îi fugărea poliţia pentru diverse fapte penale”

Vasile Delicoti – primar Poarta Albă (PDL)  – „Dacă se respectă legea, atunci Traian Băsescu se întoarce la Cotroceni. Nu mai există însă nicio garanţie, indiferent de partid, am văzut că legea nu se respectă, din păcate, în ultima perioadă. După ce Curtea Constituţională validează referendumul, Traian Băsescu trebuie să se întoarcă la Cotroceni, să îşi vadă de treabă şi să facă ceea ce a promis. Eu aşa văd lucrurile… eu aşa aş face în locul lui, aş reprezenta ţara, cât pot mai bine şi aş îndeplini promisiunile făcute oamenilor. Dacă face treabă şi ţara iese la lumină, atunci este bine şi pentru el ca preşedinte. Numai că trebuie să o demonstreze, nu să o facă numai din declaraţii şi realitatea să fie alta. Din păcate, oamenii politici, indiferent de partidul din care fac parte, le fac pe toate doar din gură, dau numai declaraţii. Nimeni nu îşi dă demisia după acest referendum pentru că, până acum niciun politician nu şi-a dat demisia, se găseşte mereu altcineva pe care să dea vina pentru diverse greşeli. Se întâmplă practic ca la grădiniţă, când te ceartă doamna educatoare că ai spart geamul. Tu zici că a dat şi Gigel cu piatra. „Păi da, zice doamna, dar el nu a spart nimic”. „Da, zici tu, dar a dat cu piatra…” Pe acelaşi principiu lucrează şi politicienii noştri: „Domnule Antonescu, ai zis că îţi dai demisia…” „Da, dar şi Băsescu a zis”. „Ai zis aia?”, „Da ,dar şi domnul Boc a făcut aşa”. „Păi şi atunci de ce l-am mai schimbat pe Boc cu tine, domnule Ponta? Dacă tu faci ce a făcut ăla, mai bine îl lăsăm pe ăla, că ne obişnuisem cu el. Dacă faci acelaşi lucru ca el, atunci de ce am mai făcut schimbarea?” Antonescu la fel zice: „Şi Băsescu a minţit”. Bun, atunci de ce să îl schimbăm pe el cu tine? Sau pe tine, dacă eşti preşedinte, cu următorul? Rămâneţi pe viaţă şi cu asta -basta. Nu cred că din acest referndum a avut de câştigat cineva, nici Băsescu, nici Ponta şi nici Antonescu. Acest referendum va infuenţa alegerile parlamentare. PDL-ul a avut de câştigat acum, din punct de vedere electoral, pentru că oamenii s-au lămurit că este posibil şi mai rău. Unii au zis că mai rău decât a făcut PDL-ul nu se poate dar apoi ne-au demonstrat contrariul. Părerea mea este că, dintre cei trei, nu a câştigat nimeni dar dintre ei trei şi popor, poporul a fost cel care a avut de pierdut iar asta se vede. Vorbim, în primul rând, despre sumele mari cheltuite cu acest referendum, creşterea euro, scumpirile… Cetăţeanul a pierdut sigur. Şi un copil, dacă adună toate datele problemei şi le pune pe hârtie, îşi dă seama că rezultatele nu sunt tocmai bune, puterea de cumpărare a scăzut. Putem vorbi despre un boicot, dar de unul împotriva lui Crin şi a lui Ponta. Din două rele, oamenii au ales varianta cea mai puţin rea. Oamenii au fost practic împotriva tuturor şi nu împotriva lui Băsescu. Dar asta nu înseamnă că cei care au votat împotriva lui Băsescu sunt de acord cu Crin… Să nu se îmbete cu apă rece”.

Ion Beiu – primar Saligny (USL) – „Nu ştiu dacă Băsescu se va întoarce la Cotroceni, ori ce va face dacă se va întoarce. Nu pot să mă pronunţ nici cu privire la o eventuală demisie a lui Crin Antonescu, aceasta este o decizie strict personală, care ţine strict de dânsul. Eu consider însă că, de pe urma acestui referendum, au avut de pierdut toţi cei trei implicaţi (n.r Băsescu, Ponta, Antonescu). Se poate să fi fost şi un boicot. Părerea mea personală este însă că, dacă s-ar mai organiza încă un referendum, Băsescu nu mai iese.”

Florin Onescu – primar Lipniţa (USL) – „Nu cred că Băsescu se va întoarce la Cotroceni. Crin Antonescu ar trebui să îşi dea demisia, moral aşa ar fi. De câştigat de pe urma acestui referendum a avut totuşi cetăţeanul, poporul român, pentru că a avut posibilitatea de a-şi exprima opţiunea, indiferent care ar fi aceasta. Acest referendum va influenţa cu siguranţă alegerile din toamnă. Este un semnal pozitiv pentru USL, în sensul că s-a putut vedea numărul mare de susţinători. Nu cred că putem vorbi despre absenteism sau de boicot: numărul celor ce s-au prezentat la urne este foarte aproape de numărul celor înscrişi pe liste. La noi, de exemplu, la Lipniţa, din 1590 de votanţi înscrişi pe liste, la locale au votat 1500 iar acum 1290, deci au fost cam toţi.”

Dumitru Chiru – primar Lumina (USL) – „ Eu cred că Băsescu se va întoarce la Cotroceni, dar nu mă pot pronunţa asupra acestei probleme, până când Curtea Constiuţională nu dă verdictul. Trebuie să vedem dacă referendumul este sau nu valid, pentru că nu noi decidem, ci Curtea. Antonescu nu trebuie să îşi dea demisia, pentru că în politică este altfel. Preşedintele Băsescu a promis multe lucruri, în fiecare minut. Şi nu fac promisiuni din cinci în cinci minute şi apoi mă răzgândesc, că aşa este politica. Nu ştiu dacă cineva a avut de câtigat de pe urma referendumului dar ştiu că poporul  a avut de pierdut şi că are în continuare. Este greu de spus dacă acest referendum a influenţat în vreun fel alegerile parlamentare, până atunci mai este destul timp. Nu vedeţi că lucrurile se schimbă la noi din minut în minut? Este greu să te pronunţi în această problemă. Nu putem vorbi despre un boicot la acţiunea din 29 iulie, ci doar despre faptul că românul nu are încredere, s-a săturat de politică. Nu a fost niciun boicot!”

Dumitru Dedu, primar Mircea Vodă (primar USL) – „Legat de întoarcerea lui Băsescu la Cotrocenui, nu am eu să spun prea multe, depinde ce va hotărî Curtea. Nu are importanţă cum văd eu această eventuală întoarcere, aşteptăm să vedem care va fi decizia. Fiecare hotăreşte, dacă îşi dă sau nu demisia. Una este să promiţi şi alta este să faci. Fiecare hotăreşte ce face în viaţă. Asta trebuie să îl întrebaţi pe Crin Antonescu, dacă îşi dă sau nu demisia… Nu ştiu dacă cei implicaţi în această acţiunea (n.r. Băsescu, Ponta, Antonescu) au crezut că au ceva de câştigat, eu consider că, din treaba asta, ar trebui să câştige poporul, pentru că eu cred că poporul este neglijat în toată povestea asta, în toată lupta asta. Nu ştiu dacă alegerile parlamentare sunt influenţate în vreun fel de acest referendum. Nu văd cum ar fi posibil, însă poate tocmai acesta a fost şi scopul acţiunii. Cred însă că oamenii ştiu ce au de făcut, vizavi de alegerile care vor urma. De asemenea, nu ştiu dacă poate fi vorba despre boicot sau absenteism. Oamenii care şi-au dorit schimbarea au ieşit la vot, ceilalţi care au fost învăţaţi să nu iasă, nu au ieşit. Mi se pare un lucru firesc. Probabil, asta a vrut fiecare dintre noi. Cine a vrut să îşi spună punctul de vedere, a ieşit la vot.”

Vasile Neicu – primar Pantelimon (USL) – „În cazul în care Curtea Constituţională va decide asta, atunci Băsescu se va întoarce la Cotroceni. să fiu sincer, nu îmi doresc ca Antonescu să plece. pe de altă parte, a spus în faţa întregului popor că dacă Băsescu câştigă, el pleacă. dar noi nu ne dorim ca Antonescu să plece. Nu ştiu cine a avut de câştigat de pe urma acestui referendum, dar acum Băsescu poate vedea câtă lume este de fapt împotriva lui. dacă Băsescu se întoarce la Cotroceni, cred că PDL-ul va avea mai puţine voturi la parlamentare. Nu pot vorbi despre absenteism sau de boicot la nivel naţional dar pot vorbi strict de comuna Pantelimon. În ziua referendumului, cei de la PDL băteau la uşile oamenilor şi le spuneau să nu se ducă la vot. Nu că aşa le-a zis Băsescu. eu vorbesc despre ce s-a întâmplat la nivel local, aici, la mine.

Dumitru Nedea, primar Ion Corvin (USL) – „Nu ştiu dacă Băsescu se întorce la Cotroceni sau ce va face dacă ajunge acolo. Ce ştiu este că lupul îşi schimbă blana, dar nu şi năravul. Nu cred că Antonescu ar trebui să îşi dea demisia. De pe urma referendumului cred că a avut de câştigat USL-ul, dacă ne referim la numărul mare de votanţi. Acţiunea aceasta nu influenţează alegerile parlamentare, acolo sunt alţi oameni, alte proiectări, altă situaţie. Nu a fost niciun fel de boicot, pur şi simplu, oamenii au fost pur şi simplu în vacanţă. Cine a avut timp, a votat”

Tudorel Nădrag, primar HÂRȘOVA (USL)„ Cred că cei care au organizat acest referendum s-au grăbit, s-au pripit.Ar fi trebuit să dea o hotărâre, să o omologheze și abia apoi să treacă la treabă.În cazul promisiunii domnului Antonescu că va demisiona  problema e complicată…
USL-ul a avut de câștigat la imagine însă eu aș fi văzut toată această acțiune altfel.Trebuia schimbat totul întâi.Ar fi trebuit schimbate persoanele de la evidența populației pentru că au făcut un recensământ fără simț de răspundere.Erau foarte multe întrebări care până la urmă de ce să nu spunem plictiseau oamenii, iar ceea ce era cu adevărat important și anume recenzarea acestora nu a fost făcută bine.O altă problemă a fost faptul că evidența a fost omologată foarte târziu, la 2 ani după ce a fost făcută.De exemplu la noi în comună conform listelor figurăm cu 9000 de alegători în condițiile în care numărul populației după ultimul recensământ este de doar 8850.Să se ia în calcul că în acest număr se regăsesc absolut toate persoanele inclusiv copii și cei fără drept de vot.Revenind, cred că soluția ar fi fost să se facă un recensământ și o evidență corectă în două săptămâni, astfel se încadrau și în timp, iar eventuala suspendare să se fi făcut după parlamentare ”.

Gheorghe Frigioi, primar CRUCEA (USL)

„ În legătură cu reîntoarcerea domnului Băsescu la Cotroceni așteptăm să se pronunțe organele abilitate.Din punct de vedere moral consider că nu ar mai trebui să fie președinte.Există o fiderență prea mare între declarațiile dânsului de pe o zi pe alta.Cetățeanul nu cred că ar trebui să vorbească mereu despre politică, el ar trebui să se exprime atunci când este chemat la vot.
La imagine USL-ul a avut de câștigat, iar asta s-a văzut prin numărul mare de participanți la vot.În legătură cu dezbaterile privind rezultatul rederendumului și solicitarea informațiilor de la MAI și INS, cred că INS a luat în calcul tot ce s-a găsit, pe când MAI-ul ține cont de cetățeni indiferent de locul unde se află.Tind să cred că PDL-ul a întârziat în mod deliberat centralizarea.Amenințările și cuvintele grele spuse de domnul Băsescu în ultima perioadă le văd doar ca fiind reacția unui om supărat.Limbajul unei astfel de persoane cred că ține de cât de mult sau de puțin este instruit individul.Din păcate nu cred că va exista o coabitare cu USL-ul de acum încolo, cred mai degrabă că putem vorbi de o tranșare ”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top