Fără categorie

Poliţia Rutieră Constanţa răspunde solicitării OIJ privind „Intersecţia morţii”

Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice (OIJ), în slujba interesului public

În urmă cu două săptămâni publicam un articol despre accidentele rutiere petrecute la intersecţia Bulevardului Mamaia cu Strada Mircea cel Bătrân. Scriam atunci despre frecvenţa neobişnuită a acestor evenimente triste şi despre faptul că zona a început să fie numită – în folclorul urban local –  „Intersecţia groazei”, sau „Intersecţia morţii”. Având în vedere scopurile Organizaţiei de Investigaţii Jurnalistice, am completat demersul jurnalistic cu unul social. Pentru început, am ridicat problema în faţa Poliţiei Rutiere Constanţa. Răspunsul a venit prompt, poliţiştii punându-ne la dispoziţie statistica privind accidentele grave petrecute în ultimii doi ani în această intersecţie, pe care o vom prezenta în acest articol. Următorul pas este să elaborăm – împreună cu dumneavoastră, cititorii noştri – un set de propuneri vizând siguranţa traficului în Intersecţia Morţii. Pentru aceasta vă invităm să accesaţi galeria foto şi să ne lăsaţi în comentariile acestui articol punctul dumneavastră de vedere. Timp de două săptămâni, vom strânge aceste puncte de vedere, după care ne vom adresa administratorului drumului public.

Un articol de Razvan PETRE

Intersecţia morţii – doi-trei răniţi pe lună

În urma articolului precedent, am adresat o solicitare Poliţiei Rutiere a Municipiului Constanţa. Prin intermediul acesteia, ceream să ni se comunica numărul de acidente grave (soldate cu vătămări corporale) petrecute în zonă, începând cu anul 2010 şi până în prezent. Conform statisticii ţinute de Poliţie, este vorba de nu mai puţin de 20 de accidente – o medie de peste un accident pe lună. Şi bilanţul victimelor este unul îngrijorător. Astfel, în urma coliziunilor severe au rezultat un număr de 24 de răniţi uşor, alte două persoane suferind răni grave.

Numărul accidentelor de pe Mamaia colţ cu Mircea – mult mai mare decât în statistici

În ultimii ani, Judeţul Constanţa a ajuns să deţină un trist loc fruntaş în topul accidentelor rutiere, unde s-a clasat constant între primele cinci, la nivel naţional. Multe din aceste evenimente triste au avut loc chiar în Municipiul Constanţa. Este vorba de nu mai puţin de 1867 de accidente grave, soldate cu morţi şi răniţi. Aşadar, privind per ansamblu, intersecţia străzilor Mamaia şi Mircea cel Bătrân (o zonă de câteva zeci de metri, din totalul de peste 400 km de străzi din Constanţa) este locul în care s-au petrecut puţin peste 1% din totalul accidentelor grave.
Cu toate acestea, aşa cum este notat chiar în răspunsul primit de la Rutieră, statisticile sunt valabile numai până la un punct. Adresa redactată de poliţiştii constănţeni menţionează: „Nu avem o situaţie a accidentelor soldate doar cu pagube materiale, întrucât legea oferă posibilitatea conducătorilor auto implicaţi în accidente să se adreseze direct societăţilor de asigurare”. Aşadar, numărul real al evenimentelor rutiere de la intersecţia Bulevardului Mamaia cu Strada Mircea cel Bătrân este mai mare. Adesea, în situaţiile în care nu este necesară intervenţia medicilor, Poliţia Rutieră nu intervine decât pentru asigurarea siguranţei şi fluenţei traficului, iar accidentele nu sunt contabilizate în statistici.

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim siguranţa în trafic!

Echipa DEZVĂLUIRI vă aşteaptă să accesaţi galeria foto şi să ne împărtăşiti punctul dumneavoastră de vedere. Sunt acceptate idei, păreri, relatările personale despre accidente la care aţi fost martor – orice care ne-ar putea ajuta să conturăm propuneri concrete pentru sporirea siguranţei rutiere în Intersecţia Morţii. Puteţi să vă lăsaţi punctul de vedere prin intermediul secţiunii de comentarii de mai jos. După două săptămâni, vom elabora, ţinând cont de sugestiile dumneavoastră, un set de propuneri pe care le vom înainta administratorului drumului.

{AG}inter{/AG}

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top