Consiliul European

License to kill

România a ratat, încă o dată, şansa unui referendum autentic.
De data asta, există, în premieră, tabere pro- şi contra- bine conturate. Dar subiectele vizate de aceste tabere nu au nimic de-a face cu natura demersului pentru care suntem chemaţi să votăm la 29 iulie. Pentru USL, ţinta e demiterea lui Băsescu (indiferent dacă acesta a încălcat sau nu Constituţia), în subsidiar fiind vizată şi verificarea capacităţii de mobilizare a electoratului. Pentru Băsescu, obiectivul nu e atât păstrarea funcţiei prezidenţiale, cât mai ales dinamitarea popularităţii USL.
Începuturile actualei crize pot fi intuite în faimosul deja discurs în care Băsescu a făcut referirea la „Dottore Ponta”. Replica USL a fost rapidă – preşedintele fiind suspendat în doi timpi şi trei mişcări. Începând de a doua zi, în timp de Ponta şi Antonescu se dădeau peste cap pentru a asigura imaginea României şi stabilitatea pieţei financiare, Băsescu trăgea deja în ei din toate poziţiile.

Un editorial de Razvan PETRE

În mod normal, preşedintele suspendat ar fi trebuit să se apere de capetele de acuzare pentru care a fost dat la o parte şi să conteste motivele opozanţilor săi. Băsescu a trecut repede peste aceste subiecte, dezlănţuind, în schimb, un atac total împotriva lui Crin, Ponta şi a USL. Sigur, votul negativ este cea mai bună cale de urmat, când vine vorba de electoratul român. Dar acţiunile lui Băsescu seamănă mai degrabă cu o campanie de pregătire a alegerilor generale, decât cu una pentru referendum.
Deşi nu putem şti cu exactitate dacă actuala campanie fusese plănuită din timp, este evident că ea se încadrează perfect într-un plan mai amplu. Încă din primăvară, PD-L a făcut pasul înapoi. Figurile centrale – Boc, Udrea ş.a. – au ieşit din lumina rampei. Guvernul M.R.U., văzut de mulţi ca o trambulină spre o potenţială viitoare candidatură a lui Ungureanu la preşedinţie, a servit, în egală măsură, ca o modalitate de a distrage atenţia de la liderii PD-L. Blaga, venit dintr-o „pauză de imagine” de câţiva ani, este prezentat ca figura centrală a noului Partid Democrat Liberal – mai alb, mai curat, mai uscat. Cireaşa de pe tort e pusă de Băsescu. Având liber la campanie, el a început să mitralieze USL-ul. Deloc întâmplător, Băsescu a declarat că poziţia lui e diferită de cea a PD-L (referitor la prezenţa la vot şi întrunirea cvorumului, la referendum). În continuare, jocul Opoziţiei merge de minune: Antonescu şi Ponta în atacă pe Băsescu, toate criticile sunt concentrate pe el, şi aproape niciuna pe PD-L.
Campania pentru referendum este o luptă inegală. Băsescu porneşte cu prima şansă, pentru că misiunea de a aduce 9 milioane de români la urne este aproape imposibilă. La capitolul „Pierderi”, situaţia pare să fie tot în favoarea preşedintelui suspendat. Asta pentru că, la o cotă de popularitate de circa 20%, el nu prea are ce pierde. În timp ce USL, care trebuie să facă faţă atât dificultăţilor guvernării pe perioada crizei, cât şi atacurilor lui Băsescu, nu prea are motive de bucurie.
Cu Traian la Cotroceni, USL ar fi suferit câteva inconvenieţe minore. Ar fi trebuit să rabde cârâielile şi cârtelile lui Băsescu, câteva tentative de a amâna promulgarea unor legi şi cam atât. În acelaşi timp, ar fi avut avantajul de a putea canaliza nemulţumirile populaţiei către instituţie prezidenţială. Băsescu este cel care a anunţat tăierile de salarii, el este „capul răutăţilor”. Odată eliminat din peisaj, energiile negative nu mai pot fi îndreptate eficient în zona fostelor guvernări.
Ghionturile date de Băsescu (care aproape că şi-a cerşit suspendarea) şi-au făcut efectul. Prin votul din Parlament, senatorii şi deputaţii Puterii au deschis sezonul de vânătoare. E o singură problemă – pe lista speciilor vizate figurează şi USL…

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top