Comisia Europeană

Deţinutul care a băgat frica în judecătoarea Aspazia Cojocaru nu e la prima scrisoare de amininţare (GALERIE FOTO)

Nicu Pîrleteanu i-a trimis mesaje amininţătoare fostului candidat la Primăria Medgidia – Ionel Militaru

Pîrleteanu Nicu, deţinutul care i-a transmis Aspaziei Cojocaru ameninţări, înainte ca aceasta să se pronunţe asupra avizului Curţii Constituţionale pentru suspendarea preşedintelui, nu este la prima ispravă de acest gen. În urmă cu patru ani, el i-a trimis, tot din închisoare, mai multe scrisori fostului consilier local şi candidat independent pentru Primăria Medgidia – Ionel Militaru. Prin intermediul acestora, el l-a ameninţat pe Militaru, căruia i-a atras atenţia că el, Nicu Pîrleteanu, „a mierlit” mulţi oameni, chiar şi nevinovaţi. Pe lista persoanelor ameninţate sau hărţuite mai figurează şi alte persoane, printre care şi şeful Poliţiei Medgidia – Vasile Dăogaru.
Reporterii ziarului DEZVĂLUIRI au stat de vorbă cu fostul candidat la Ionel Militaru, care a fost de acord să ne pună la dispoziţie corespondenţa purtată cu Pîrleteanu.
În continuare vă prezentăm facsimilele scrisorilor, precum şi povestea ameninţărilor trimise de deţinutul Pîrleteanu lui Ionel Militaru.Acum puteţi accesa şi galeria foto cu scrisorile lui Pîrleteanu – la finalul articolului.

Un articol de Răzvan PETRE

 

Cine este Pîrleteanu?

Cunoscut publicului larg ca fiind deţinutul din Giurgiu care i-a trimis scrisori de ameninţare judecătoarei de la Curtea Constituţională, Nicu Pîrlăţeanu este de fel din Medgidia. Conform celor relatate de localnici el locuia împreună cu tatăl său şi se ocupa cu vânzarea ambulantă a bunurilor pe care le cumpăra de la Complexul „Europa” din Bucureşti, sau din alte en-gros-uri. Tot potrivit martorilor, el se afla în conflict cu tatăl său, pe motiv că acesta dăduse unei alte persoane procură pentru ridicarea pensiei. Pe fondul acestui conflict, Pîrleteanu şi-a ucis în bătaie tatăl, în ianuarie 2008. Prins de poliţişti, el a fost condamnat la 19 ani de puşcărie.
Încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă până la finalizarea procesului, el şi-a făcut un renume de reclamagiu. La presiunile sale, exercitate prin intermediul unei campanii de plângeri, sesizări şi procese, a reuşit să fie mutat, întâi la Colibaşi, apoi în închisoarea de la Giurgiu. Se pare că judecătorii au decis transferul doar pentru a scăpa de insistenţele lui Pîrleteanu, pentru că în aceeaşi încheiere ei au constatat că motivele invocate pentru mutare nu erau valide…

Justiţia – ţinta predilectă a lui Pîrleteanu

Lista persoanelor ameninţate sau hărţuite prin Justiţie de Pîrleteanu e plină de figuri importante. Conform propriilor declaraţii din scrisorile trimise lui Ionel Militaru, Nicu se apucase să studieze legile pentru a-i trece mai uşor timpul în închisoare. Mai mult, el lăsa să se înţeleagă că, de vreme ce este în grija Ministerului Justiţiei (în subordinea căruia funcţionează Direcţia Penitenciarelor), este ţinut la curent cu toate noutăţile legislative!
După ce s-a pus la punct cu legislaţia, Pîrleteanu a început să lanseze o serie de acuze, care de care mai fanteziste. Lui Ionel Militaru i-a făcut plângeri la Parchet, la DNA, la DIICOT, reclamând fel de fel de presupuse infracţiuni. În paralel, aşa cum reiese din scrisorile trimise lui Militaru, el îl făcuse deja plângere şi unei judecătoare din Medgidia, pe motiv că „nu îl lăsase să se desfăşoare”. „Vede ea că o cheamă procurorii la audieri! Dacă scapă cu NUP (n.r. – neînceperea urmăririi penale) la Constanţa, nu o lasă Bucureştiul!”
Conform declaraţiilor lui Militaru, pe lista celor care au căzut victime pornirilor de reclamagiu a lui Pîrleteanu figurează şi şeful Poliţiei Medgidia – Vasile Dăogaru. Pe acesta l-ar fi acuzat de instigare la omor deosebit de grav. Totul a pornit de la decesul accidental al unui subordonat al lui Dăogaru. Printr-un soi de autodenunţ, Pîrlăţeanu a reclamat faptul că şeful Poliţiei l-ar fi tocmit să îl ucidă pe acel subordonat, care, chipurile, urma să îi ia locul lui Dăogaru.

Ionel Militaru – înşelat, ameninţat şi cu banii luaţi

Fost consilier local şi candidat independent pentru Primăria Medgidia în 2012, Ionel Militaru a intrat în vizorul lui Pîrleteanu dintr-un motiv cel puţin ciudat. Cei doi au semnat în 2008 un contract de vânzare-cumpărare, prin care Militaru dădea 2500 de euro şi o maşină Dacia veche, în schimbul unui garaj. Aşa cum s-a dovedit ulterior, însă, Pîrleteanu nu putea vinde garajul, pentru că nu avea acte pe el, iar acestea puteau fi obţinute doar de tatăl său. Până ca aceste aspecte să fie clarificate, Militaru a dat curs cererilor lui şi i-a plătit un avans de 1.500 de euro. După ce a aflat că a plătit avansul de pomană, Militaru l-a acţionat în Justiţie pe Pîrleteanu. În mod bizar, instanţa, deşi a constatat că tranzacţia nu se poate finaliza, i-a ordonat lui Militaru să achite integral preţul, fără a primi nimic în schimb.
Procesul intentat de fostul candidat la Primăria Medgidia l-a enervat peste poate pe Pîrleteanu. Într-o serie de patru scrisori, în care formula de adresare pornea de la „Stimate domn” şi se sfârşea cu „Băi Militarule!”, el a demarat un veritabil şantaj. După ce motivele de genul „doctorul Penitenciarului îmi face dantura pentru că ştie că trebuie să îmi intre bani de la tine” nu şi-au făcut efectul, Pîrleteanu a trecut la declaraţii mai „contondente”: El nu s-a sfiit să îi scrie lui Militaru despre toţi oamenii pe care îi reclamase, sau despre faptul că a şantajat Primăria Medgidia cu deschiderea unui proces. După care a trecut la ameninţări cu plângeri, procese şi cu faptul că îl va băga în puşcărie. În final, Pîrleteanu a recurs la ameninţarea supremă: „Am luat viaţa oamenilor. Ba mai mult am mierlit şi lume nevinovată. (…) Aşa că gândeşte-te bine ce faci.”

Epilog

De-a lungul anilor, Justiţia şi organele de anchetă au cedat, rând pe rând, în faţa insistenţelor lui Pîrleteanu. Statul a cheltuit milioane, poate zeci de milioane de lei, pentru verificarea plângerilor lui fanteziste. Judecătorii i-au dat decizii favorabile, posibil doar pentru a scăpa de insistenţele şi ameninţările lui. În acelaşi timp, persoanele şi instituţiile pe care el le-a şicanat şi reclamat au decis să nu îşi pună mintea cu reclamagiul. Închis pe termen lung şi neavând a pierde mai nimic, Pîrleteanu a dezvoltat, se pare, o senzaţie că poate manipula Sistemul în favoarea sa şi că poate pune la respect pe oricine.

{AG}00militaru{/AG}

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top