Opinii

Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, a fost realeasă prim-vicepreşedinte al ACoR

Protestul primarilor din toată țara, la malul mării

Primari din întreaga ţară au participat marți 31 iulie la Neptun la sesiunea extraordinară a Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România. Cu această ocazie, toți primarii prezenți, indiferent de culorile politice, au adoptat cu unanimitate un protest care va fi înmânat spre analiză şi soluţionare reprezentanţilor Ministerului Agriculturii şi Parlamentului. În cadrul întrunirii au avut loc alegeri pentru modificarea structurii Consiliului Director al ACoR ca urmare a schimbărilor survenite la nivelul autorităţilor locale, în urma alegerilor locale din data de 10 iunie.  În cadrul alegerilor noii structurii a Consiliului Director s-a decis ca Emil Drăghici să rămână în continuare preşedintele AcoR, iar primarul comunei constanțene Cumpăna, Mariana Gâju, a fost realeasă prim-vicepreşedinte al ACoR.

Noul vicepreşedinte al Regiunii Sud Est a fost votat primarul Valerică Zamfirescu din comuna Slobozia Bradului, judeţul Vrancea. Noul secretar al Regiunii Sud Est este Ştefan Moise, primarul comunei Tufeşti, judeţul Brăila. Primarul comunei Luncaviţa, judeţul Tulcea, Ştefan Ilie, este reprezentantul filialei ACoR Tulcea şi deţine din acest an și funcţia de ofiţer de presă.
Protestul adoptat de primarii prezenţi la Adunarea Generală a ACoR privește modalitatea extrem de dificilă prin care cetăţenii din mediul rural obţin certificatele de producători agricoli. Concret, aceştia trebuie să apeleze la camerele agricole de judeţ, în loc să se adreseze primăriilor pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea. În protest se arată că, de fapt, concluzia de bază la care s-a ajuns este că descentralizarea mult dorită a devenit o adevărată și periculoasă centralizare. Protestul de marți a pornit tocmai de la problema acestei centralizări a activităţilor. ‘’Implicarea în acest circuit a camerelor agricole pentru obținerea unui certificat de producător agricol, este o încălcare a autonomiei locale”, a declarat primarul Mariana Gâju. Tot aceasta a susținut că, prin protestul adoptat, primarii insistă ca administraţia publică locală să fie cea care va elibera certificatele de producător, aşa cum a mai făcut-o în trecut. În acest mod, producătorii agricoli care se adresează primăriilor vor putea fi verificați concret în teren, dacă au sau nu acele animale sau acele produse pe care ei vor să le înregistreze, iar primăria să fie cea care eliberează certificatul agricol de producător.

Actualitate

To Top