Exclusiv

Angajații Spitalului Port (suport Covid) au încasat doar 60% din salariul lunii mai. Directoarea, prietenă cu grupul Mazăre-Constantinescu

Spitalul Clinic C.F. Constanța, sau Spitalul Port, așa cum este cunoscut, are o istorie foarte veche. A fost înființat în 1936 și a cunoscut perioada sa de glorie înainte de 1989, când aproximativ 50000 de lucrători de pe platforma portuară erau arondați la această unitate medicală. După1990, unitatea sanitară a rămas în subordinea Direcției Medicale din Ministerul Transporturilor. Spitalul are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate și se finanțează din serviciile medicale pe care le oferă pacienților. Unitatea sanitară funcționează în două clădiri, una situată la poarta doi a Portului Constanța și o alta situată pe bulevardul 1 Mai, numerele 3-5. Spitalul are 154 de paturi pentru spitalizare continuă și 12 paturi pentru spitalizare de zi. De asemenea, Policlinica funcționează într-o clădire de pe bulevardul pe bulevardul I.C. Bratianu, nr. 35-37. Din păcate, în ultimii 10 ani, indiferent de guvernare, Spitalul Port a fost subfinanțat și s-a ajuns la o situație destul de dificilă din punct de vedere financiar.

Pandemia de Coronavirus a transformat Spitalul Port în spital suport pentru spitalul militar modular

Printre măsurile luate de Guvernul Orban odată cu instituirea stării de urgență s-a numărat și înființarea unui spital de campanie modular la Constanța. O unitate medicală de rezervă care putea sa primească pacienți infectați cu Covid 19, în caz că ar fi fost depășită capacitatea Spitalului de Boli Contagioase și a secțiilor de pneumologie ale spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, de la Agigea și Palazu Mare.

Spitalul modular a fost amplasat pe stadionul Portul, în apropierea clădirii de pe bulevardul 1 Mai a Spitalului Port. Printr-un Protocol încheiat între Ministerul Transporturilor și Ministerul Apărării Naționale, Spitalul Port a devenit spital suport pentru spitalul militar de campanie cu destinația Covid.

Veniturile spitalului au scăzut considerabil. La începutul lunii mai 2020, Spitalul Port înregistra o datorie de aproape 13 milioane de lei, din care 3.100.000 lei reprezentând arierate. Din această cauză, există și un sechestru pus pe unele bunuri ale spitalului. Din cauza managementului defectuos, banii destinați spitalului au primit destinații aiuritoare și personalul și-a luat doar 60% din salariul pe luna mai. Probabil este singurul spital din țara care se confruntă cu o astfel de situație.

Directorul Spitalului Port, Iuliana Botezatu, este o apropiată a echipei Mazăre-Constantinescu

De la începutul lunii iulie 2019, la conducerea Spitalului Port a fost numită director Iuliana Botezatu. Numirea a fost una politică, managerul Iuliana Botezatu a fost susținută de organizația ALDE Constanţa, unde se înregimentase în luna martie 2019. Sinecura primită de Iuliana Botezatu îi aducea și obligații politice, pentru că trebuia să preia organizația de femei a ALDE Constanța. Degringolada în care a intrat ALDE după scorul dezastruos obținut la alegerile europarlamentare a scutit-o pe Iuliana Botezatu de funcția politică, dar a rămas director de spital. Botezatu a fost din totdeauna o favorită a conducerii politice a județului, cât timp acesta a fost condus de echipa Mazăre-Constantinescu.

Iuliana Botezatu a fost, încă din anii ”90, medicul de familie al lui Nicușor Constantinescu. Ea a fost angajată a Consiliului Judeţean Constanţa și a condus Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap din judeţul Constanţa.

În anul 2017, toţi membrii comisiei au fost înlocuiţi după un control dispus de directorul DGASPC, Petre Dinică. Actualul manager al Spitalului Port a avut și relații de afaceri cu echipa Mazăre-Constantinescu. Iuliana Botezatu a fost parte a acționariatului din Pozitron Medical Investigation, afacere din care a ieșit în anul 2010, când şi-a cesionat părţile sociale partenerei sale de afaceri, Mihaela-Elvira Gherasim. 99,954% din acțiuniele Pozimed sunt deţinute de societatea cipriotă, Talmage Overseas Limited. Societatea cipriotă are acționariat anonim și apare în SC New Home Construct, firmă care a apărut în dosarul retrocedărilor, City Park Management şi în SC Mega Development. Pozimed oferă servicii de imagistică Spitalului Județean Constanța și are spații închiriate în clădirea acestuia. Iuliana Botezatu, care acum conduce Spitalul CF Port, deţine şi clinica medicală Phoenix Eastern Medical Center din Constanţa.

Politica interesului personal

De când a fost numită director, Iuliana Botezatu a dus o politică irațională din punct de vedere financiar, iar rezultatul se vede acum, când nu mai există bani de salarii. Face cheltuieli inutile și a angajat o serie de apropiați. Și-a angajat cumnata la spital, asistent medical generalist în cadrul secției Medicală 2, apoi a transferat-o în cadrul Laboratorului de analize medicale. În luna februarie, a organizat concurs pentru angajarea fostei sale secretare de la Phoenix Eastern Medical Center. Postul scos la concurs era de funcționar administrativ. La primul examen, doamna a obținut 48 puncte, dar examenul a fost anulat și reprogramat. O lună mai târziu, la „reluare”, doamna secretară a obținut 100 puncte. Tot anul acesta, a fost angajat un medic primar chirurg, deși există destui chirurgi în spital.

Din 4 mai 2020, Iuliana Botezatu a angajat un inginer constructor, cu atribuții de șef serviciu administrativ, pe care l-a prezentat, cităm: “prietenul meu “.

Deși există un Contract Colectiv de Muncă încheiat la nivel de Sector Bugetar Sănătate (2019-2021), valabil pentru toate Spitalele CF din țară, care sunt afiliate la Federația Sanitas din România, personalul Spitalului Port nu beneficiază de prevederile specificate în acest contract.

Spitalul Port a fost deposedat de fostul primar Radu Mazăre de un teren pe care există proiect pentru construcția de blocuri

Pe Bulevardul 1Mai, nr.3-5 din Constanța se află clădirea spitalului compusă din S+P+3 etaje. Terenul aferent clădirii are o suprafață de 9894,27 mp.

Radu Mazăre a inițiat trei Hotărâri de Consiliu Local Municipal care au fost votate de Consiliul Local. Ca urmare a acestor acte administrative, terenul Spitalului Port a fost diminuat cu 6092 mp. Acest lot a ajuns în domeniul privat al municipiului Constanța, iar mai apoi în posesia unor persoane fizice care vor să construiască blocuri pe terenul spitalului. Un lot a ajuns în posesia părinților fostei șefe a direcției juridice din Primăria Constanța, Irina Pânzariu. Mai grav este că acest teren nu putea fi transferat în domeniul privat al municipiului Constanța decât printr-o Hotărâre de Guvern, nu printr-o HCLM, așa cum a procedat Radu Mazăre. Cei aproape 10000 de mp situați pe bulevardul 1 Mai nr. 3-5, au fost transferați la Ministerul Transporturilor în 1986, în urma emiterii a trei Ordine ale Adjunctului Ministrului Transportului, acte normative care după 1989 echivalează cu o Hotărâre de Guvern. Pe data de 03.07.2014, Curtea de Conturi a României a efectuat un control, iar la final a întocmit un Proces verbal în care se specifică: „echipa managerială a Spitalului Clinic CF Constanţa nu a respectat legea privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia și nu a fost asigurată integritatea bunurilor din domeniul public al statului pentru terenul din B-dul 1 Mai, nr. 5-7 în suprafață de 9894,24mp, respectiv Legea nr 213/1998 și HG nr. 1705/2006 – pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului”.

În noiembrie 2016, Corpul de Control al Ministerului Transporturilor a revenit cu un alt control la Spitalul Clinic Universitar CF Constanța. Raportul de control stabilește același lucru: „preluarea terenului la UAT Constanța s-a făcut cu încălcarea legii”. În prezent, Spitalul Port se judecă cu Primăria Constanța pentru acest teren preluat abuziv de la spital și retrocedat unor persoane de echipa Radu Mazăre. Doamna director Iuliana Botezatu a angajat un avocat căruia îi plătește 2000 de lei pe lună, care probabil se ocupă și de acest dosar. Nu se știe dacă Iuliana Botezatu chiar își dorește ca Spitalul să câștige acest proces, pentru că o sentință favorabilă spitalului ar atrage răspunderea penală în contul lui Radu Mazăre, „ocrotitorul” său până nu de mult.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top