Ancheta

Aparatele ”donate” de Făgădău Spitalului de Infecțioase NU erau pentru Covid

Slalom printre minciuni. Așa poate fi definite declarațiile primarului Constanței, Decebal Făgădău, referitoare la donația de echipamente pe care el și viceprimarii Constanței au făcut-o către Spitalul Clinic de Boli Infecțioase. Luată la bani mărunți, întreaga afacere e o imensă păcăleală de an electoral. Făgădău a donat – dar de fapt nu a donat – niște echipamente pentru depistarea Covid – care în realitate nu sunt pentru depistarea Covid-19…
Făgădău a anunțat, a doua zi după ziua păcălelilor, că a donat, împreună cu viceprimarii Babu și Răsăuțeanu, ”5 aparate și 5.000 de kituri de testare Covid-19”. Venit într-o perioadă în care lipsa testelor pentru Covid era problema numărul unu iar oamenii de afaceri se întreceau în a face donații de teste și echipamente de testare, gestul primarului a părut unul de același gen.

Aparatele pentru teste Covid nu erau pentru teste Covid

În toate postările sale, Decebal Făgădău a avut grijă să nu spună cu subiect și predicat că aparatele donate Spitalului de Infecțioase erau pentru depistarea Covid-19. El alăturat informația privind donarea aparatelor de minciuna privind testele pentru depistarea Covid-19, urmând ca cititorii mesajului său să deducă (eronat) că aparatele ar fi și ele pentru depistarea virusului.
De la început a existat o mică problemă: Testele și aparatele ”donate” de Făgădău costau, conform declarațiilor sale, 3 dolari testul și 800 de dolari fiecare aparat – prețuri ridicol de mici.
Testele pentru Covid-19 costă pe internet în medie 50-60$/bucată acum. Cu o săptămână înainte de anunțul lui Făgădău, CJ Constanța a alocat pentru 1.400 de teste Covid destinate spitalului de pneumoftiziologie suma de 800.000 de lei – adică 571 RON/test.
Și prețul aparaturii de testare pleacă de la 20.000 de euro, aparatele profesionale costând peste 200.000 de euro. De altfel, în aceeași perioadă, Spitalul Județean Constanța a primit donație din partea grupului de firme Histria un set de echipamente pentru detectarea Covid-19, valoarea donației fiind de circa 200.000 de euro.
În rezumat, testele ”donate” de Făgădău costau de 40 de ori mai puțin decât prețul real de la acel moment al testelor pentru depistarea Covid. Iar prețul echipamentelor ”donate” era de 20 până la 200 de ori mai mic decât cel al unor aparate reale de depistare Covid-19.
Explicația acestei discrepanțe e una simplă: Nici testele, nici aparatele nu erau pentru depistarea coronavirusului! Conform documentelor prezentate chiar de Decebal Făgădău, este vorba de teste imunologice – practic inutile în cazul actualei epidemii – respectiv de niște banale aparate de laborator, care pot fi folosite doar pentru testele împreună cu care fuseseră livrate, nicidecum pentru detectarea Covid-19.
Adevăratele aparate pentru depistarea Covid-19 presupun separarea și extragerea ADN din probe, apoi încălzirea specimenelor la o temperatură exactă, care să permită multiplicarea ADN. Ulterior ADN-ul este ”citit” de echipamente speciale. Aparatul care ”citește” ADN-ul are dimensiunile unui copiator profesional, iar întregul echipament poate umple jumătate de cameră. Prin comparație, aparatele donate de Făgădău sunt cât jumate de casă de marcat.

Teste de imunitate – rebranduite de Făgădău ca ”teste Covid”

În materialul video prin care Făgădău încerca să explice că a donat deși nu a donat, el prezenta facturi și acte de expediție trunchiate, în care a acoperit cât mai multe date posibil. Din nefericire pentru el, nu a putut acoperi datele referitoare la obiectul tranzacției – testele și aparatele. Din aceste acte reiese să partenerii din China au trimis 100 de cutii de teste IgG și 100 de cutii de teste IgM. IgG și IgM sunt două imunoglobuline – anticorpi sintetizați de corpul uman pentru a ajuta în lupta cu bacteriile și virusurile. Așadar, chinezii au trimis așa-numitele teste serologice/imunologice. Acestea nu sunt pentru testarea Covid, căci ele nu verifică existența bolii în organism, ci dacă omul testat a fost sau nu bolnav de Covid – în trecut.
IgG și IgM apar la 7-20 de zile de la infectare – însă doar în cazul celor care au dezvoltat simptome – ușoare sau grave. Cei care înving infecția rapid, așa-numiții ”asimptomatici”, de cele mai multe ori nu produc anticorpi, pentru că sistemul lor imunitar nu are nevoie de acest ajutor suplimentar. Deci testul rapid IgG și IgM nici măcar nu indică dacă persoana testată a fost sau nu a fost infectată cu SARS-Cov2 în trecut. Mai mult, o persoană care testează negativ pentru IgG și IgM poate foarte bine să fie bolnavă de Covid-19 chiar la acel moment și să transmită boala altora, dar să nu fi ajuns la faza în care corpul său să producă anticorpi.


O altă diferență este că testele ”donate” de Făgădău presupun prelevarea de sânge, în timp ce adevăratele teste pentru Covid-19 – așa cum știe toată lumea – se fac prin prelevarea de exsudat nazal și faringian.
Maestru în arta jumătăților de minciună și a coafării adevărului, Făgădău a mai strecurat o minciunică, referitoare la numărul testelor: Conform declarației sale inițiale, era vorba de 5.000 de bucăți. În realitate, însă, e vorba de 2.500 teste IgG și 2.500 IgM. Cum testele IgG și IgM trebuie făcute împreună pentru a fi relevante, cu cele 5.000 de kituri puteau fi testați în realitate doar 2.500 de oameni.

De altfel, testele rapide de bună calitate, folosite la nivel mondial în timpul crizei Covid au atât zonă de testare IgG, cât și IgM – pe același stick de testare (vezi foto). După ce a fost prins cu minciuna privind donația, Făgădău a revenit în materialul video postat pe Facebook, încercând să o dreagă și precizând că era vorba de ”2500 de teste pentru depistarea Covid și 2500 de teste pentru a vedea dacă medicamentele au un efect pozitiv asupra celor deja infectați cu Covid”. A fost vorba practic de o nouă minciună, pentru că ambele teste (IgG și IgM) sunt teste imunologice și niciunul din ele nu are legătură – nici cu Covid-19, nici cu medicamentele.
Așadar, avem două certitudini privind testele: 1) Făgădău a mințit când a spus că testele erau pentru Covid-19, și 2) Făgădău însuși declară că cele 5.000 de teste ”pentru Covid” sunt, de fapt, 2.500.

Testele lui Făgădău – inutile și imprecise

Conform declarațiilor primarului, testele pe care el le-a făcut cadou Spitalului de Infecțioase au fost esențiale în lupta împotriva Covid. Pentru a verifica această afirmație, am decis să vedem ce au de spus specialiștii.
Pentru început, am accesat site-ul Bioclinica – firmă de analize privată, care are tot interesul în a face cât mai multe teste, dar care în același timp trebuie să informeze corect potențialii clienți. Pe site-ul Bioclinica, referitor la testele IgG și IgM găsim următoarele informații:
Testele serologice nu sunt recomandate în prezent pentru screening-ul și diagnosticul infecției COVID-19, deci pentru detectarea cazurilor contagioase.
Testele serologice nu detectează virusul, pun în evidență prezența anticorpilor IgM sau IgG împotriva virusului.
În primele zile ale unei infecții, când răspunsul imun al organismului încă se construiește, este posibil ca anticorpii să nu fie detectați.
Rezultatele testelor serologice nu sunt recomandate în prezent pentru detectarea cazurilor contagioase.
Rezultatele negative ale testelor serologice nu exclud infecția cu SARS-CoV-2.
Rezultatele pozitive se pot datora unei infecții anterioare sau prezente cu tulpini de coronavirus care nu sunt SARS-CoV-2, cum ar fi coronavirus HKU1, NL63, OC43 sau 229E.

Iată în continuare și punctul de vedere al OMS: ”Pe baza experienței prezente, OMS recomandă testarea imunologică (n.r. – pentru IgG și IgM) în spitale doar în scop de cercetare științifică. Studiile arată că majoritatea pacienților dezvoltă răspuns imunologic începând cu săptămâna a doua a infecției. Asta înseamnă că pacientul testat pozitiv este vindecat sau în faza de recuperare – moment în care testarea este inutilă pentru a ajuta la tratarea pacientului sau la prevenirea răspândirii bolii. Mai mult, testele de detectare a anticorpilor Covid-19 pot reacționa cu alți patogeni, inclusiv cu alte coronavirusuri specific umane, rezultatul fiind un test fals pozitiv”.

Un alt aspect legat de utilitatea testelor de anticorpi este reliefat de experiența din SUA. Aici, experții naționali și locali au avertizat împotriva utilizării de teste imunologice în zone cu puține îmbolnăviri. Concluzia specialiștilor a fost că în zona cum e statul Pennsylvania, în care rata infectărilor a fost de doar circa 3% din populație, șansele de fals-pozitiv ajung la 50%. ”Practic, un test la fel de bun ar fi să dai cu banul” a comentat epidemiologul-șef al spitalului din Pittsburg.
Prin comparație, în județul Constanța au fost înregistrate circa 300 de cazuri oficiale, la o populație de 700.000 de locuitori – deci o rată de infectare de 0,04% – procent la care testarea imunologică e irelevantă, chiar și din punct de vedere științific.

În concluzie, testele livrate de Făgădău au fost complet inutile în contextul pandemiei de Covid-19.

Jumătăți de adevăr sau jumătăți de minciună?

La prima vedere, a părut că primarul și ai lui s-au mobilizat exemplar pentru a salva situația. Mai ales că felul în care Făgădău anunțase donația lăsa să se înțeleagă că era vorba de foarte-necesarele aparate de testare moleculară PCR. Stilul eliptic al anunțului și menționarea Covid-19 lăsa să se înțeleagă acest lucru. Dar menționarea unui personaj misterios – ”Dragoș V.” și prețul echipamentelor ridicau semne de întrebare.
Mergând pe pista ”Dragoș V.” am aflat că primarul mințise în legătură cu donația. Echipamentele erau din partea unei firme de stat din China. Singura implicare a lui Făgădău – conform propriilor explicații ulterioare – a fost ”sponsorizarea” unei părticele din transportul echipamentelor. Conform Codului Civil, obiectul donației poate fi reprezentat doar de bunuri mobile, nu de servicii – ca cel de transport. Cheltuiala primarului Făgădău nu poate fi considerată nici măcar donație indirectă, pentru că acest lucru ar fi presupus ca Spitalul de Infecțioase să fi primit direct de la firma din China echipamentele și să să fi avut obligația achitării transportului.
Continuând tradiția jumătăților de adevăr (sau de minciună…), Făgădău a prezentat într-un material video facturi, chitanțe și alte documente de expediție – toate trunchiate, arătate pe jumătate etc. Evident, rămâne întrebarea – Dacă lucrurile sunt așa de clare și primarul e ”acoperit” de documente, atunci de ce nu prezintă documentele integral, ci doar ciuntite, ca să iasă ce vrea el să reiasă?
Cât despre prețul ciudat de mic al echipamentelor de testare – avem din nou de-a face cu o dezinformare. Mai exact – aparatele despre care se putea înțelege că erau pentru teste Covid nu erau pentru așa ceva, iar testele cu siguranță nu erau pentru Covid – Făgădău mințind cu nonșalanță în cazul lor.

Făgădău, curajos doar când se filmează singur

După prima serie de articole, în care l-am acuzat pe primarul Constanței că și-a trecut în cont personal o donație făcută de altcineva, Decebal Făgădău a luat o pauză de imagine. Apoi, după o săptămână, a postat un material video filmat în liniștea biroului său, afirmând că e acoperit de hârtii (pe care doar le-a fluturat, fără a le prezenta în totalitatea lor) și deplângând faptul că nimeni nu i-a cerut un punct de vedere. Între noi fie vorba – Decebal Făgădău poate fi fericit că a fost inspirat să nu dea un punct de vedere, pentru că singura întrebare posibilă ar fi fost ”De ce v-ați lăudat cu o donație făcută de alții?”
Întrucât scopul nostru este de a da satisfacție publicului cititor – inclusiv celor care nu ne citesc cu plăcere – i-am solicitat de data aceasta un punct de vedere primarului Făgădău. Am început prin a-i solicita să facă public contractul de donație, pentru ca toată lumea să se lămurească cum primarul a donat ceva ce nu a avut niciodată, respectiv cum testele ”pentru Covid” nu sunt, de fapt, pentru Covid.
Primarul Decebal Făgădău nu ne-a răspuns nici la telefon, nici la mesaje.

Un articol de Răzvan PETRE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top