Politic

Vergil Chițac, despre scandalul corvetelor: Singura soluție este cea pentru care optase Guvernul Cioloș

Procesul de achiziționare al corvetelor multirol este blocat, încă de anul trecut. Actualul guvern a schimbat procedura, din negociere cu sursă unică, în licitație restrânsă. Iar atribuirea a fost contestată în justiție, procesul fiind deja amânat pentru ianuarie, apoi pentru finele lui februarie 2019. Pentru a afla mai multe detalii despre situația actuală și care sunt soluțiile posibile, am stat de vorbă cu persoana cea mai în măsură să se pronunțe pe acest subiect – senatorul Vergil Chițac – amiral în rezervă al Forțelor Navale și membru timp de doi ani al comisiei de apărare a Senatului și al celei de transport.

L-am întrebat pe senatorul Chițac dacă blocarea procesului de achiziție a corvetelor e de natură a afecta securitatea României și capacitate Forțelor Navale Române de a desfășura misiuni alături de aliați. „Este afectată capacitatea de a desfășura misiuni alături de aliați, dar ne referim în special la misiunea principală a marinei militare, aceea de a apăra căile de navigație, de comunicație, a apelor teritoriale și a zonei economice exclusive” ne-a răspuns Vergil Chițac.

Întârzieri peste întârzieri

Marina militară are o nevoie acută de echipamente și în special de nave de luptă noi, moderne, care să facă față rigorilor. Noi nu mai avem avem nave potrivite pentru misiuni, sau cele pe care le avem sunt foarte vechi. Nu avem nave de suprafață care să aibă capacitatea să descopere ținte submarine și navale și să execute foc asupra lor. Altfel, nici nu ar fi fost acest program de achiziție a corvetelor, care este deja foarte întârziat.

Nu mai vorbim de modernizarea celor două fregate… care trebuia să înceapă în 2008. Ele au fost aduse în 2001, și trebuiau modernizate în 2008. Lor le lipsesc în momentul de față: Rachete navă-navă, rachete navă-aer, componente ale compartimentului de comandă și control, le lipsește un sonar tractat care să vadă ținte submerse, le lipsește un radar perdormant. Aceasta trebuia să fie etapa a doua de modernizare a fregatelor. Vă dați seama dacă în 2008 trebuia să înceapă și suntem în 2019 și n-a început – cât de în urmă suntem” a mai adăugat senatorul.

Situațiile de urgență impun măsuri urgente

În continuare, l-am întrebat pe senatorul Chițac care ar trebui să fie varianta de urmat pentru finalizarea măcar în ceasului al 12-lea – a procesului de achiziție a corvetelor motirol. Pentru acesta, Guvernul Cioloș a optat pentru negocierea directă, fiind stabilite prin Hotărâre de Guvern detaliile tehnice și demarându-se negocierile cu contractorul lucrării. După ce procedura a fost sistată, procesul a fost reluat anul trecut, noul guvern optând pentru o licitație restrânsă. Ceea ce în teorie trebuia să fie benefic – alegerea unui preț mai mic, posibilitatea de a crea mai multe locuri de muncă sau oportunități locale – s-a transformat într-un fiasco. Noua hotărâre de guvern a înscris achiziția corvetelor pe lista multelor proiecte mari blocate de contestarea licitației, iar din rândul specialiștilor mulți s-au pronunțat împotriva alegerii echipamentelor celor mai ieftine, în domenii ca cel al securității naționale.

Prima hotărâre de guvern a stabilit circumstanțele acordării acestui contract. Prin a doua hotărâre s-a stabilit să se treacă la o licitație restrânsă. Eu cred că chiar dacă și s-ar fi finalizat în vreun fel, procesul acesta tot ar fi fost supus contestațiilor” ne-a declarat Vergil Chițac.

Însă, având în vedere nevoia imperioasă de nave de luptă, cred că achiziția cu negociere din sursă unică se impune. Din punctul meu de vedere asta era soluția pentru a nu mai lungi procesul, a nu mai avea contestații la contestații și așa mai departe.

Totul putea fi făcut foarte simplu, așa cum dorea să o facă Guvernul Cioloș. Au avut o negociere directă cu Dammen, au stabilit offset-ul, adică acțiunile compensatorii – pentru că orice program de acest gen are acțiuni compensatorii – și cu asta basta. Asta e soluția. Să te apuci să faci licitație, competiție, atunci când ești convins că oricât de transparent ar fi totul, există posibilitatea de contestație, de tergiversare, nu e potrivit.

Bineînțeles, poți proceda astfel, atunci cât ai de toate la dispoziție. Și mai ales când ai la dispoziție foarte mult timp. Atunci când nu ai nevoie urgentă de navele sau echipamentele respective...

Or, în situația actuală, e vorba de o situație de urgență și măsurile necesare trebuie să fie la fel de urgente.” a declarat senatorul Chițac.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top