Politic

Vergil Chițac, senator independent: „Alegerile primarului în două tururi sunt democratice”

Asumarea răspunderii în ceea ce privește alegerea primarilor în două tururi de scrutin a dus la căderea Guvernului Orban prin trecerea unei moțiuni de cenzură în parlament. Practic, lege electorală rămâne nemodificată, iar edilii vor fi aleși dintr-un singur tur.

„Alegerile în două tururi sunt democratice deoarece primarul este ales prin vot majoritar. În turul al doilea avem cel puțin 50% + 1 din numărul de voturi. În ceea ce privește alegerile cu un singur tur de scrutin, poate fi aleasă o persoană cu 25% , la o prezență la vot de 40%, ceea ce înseamnă că numai 10% dintre electori l-au votat. Așadar, lipsește reprezentativitatea și puterea pe care o are un primar, iar puterea vine de la numărul de voturi obținute”, explică senatorul Vergil Chițac.

Ce se mai poate face în acest moment pentru revenirea la alegerea din două tururi? Nimic, crede parlamentarul, care argumentează invocând decizia Curții Constituționale din anul 2010 prin care se spune clar că nu se pot face modificări cu privire la alegeri, de orice natură, decât cu minim 6 luni înainte de data alegerilor.

„Prin urmare, calea  ar fi fost o Ordonanță de Urgență dată prin lunile noiembrie sau decembrie 2019, respectând cele 6 luni de zile înainte de alegeri. Ordonanța de Urgență devine operațională după publicarea în Monitorul Oficial și, chiar dacă, mergând pe un scenariu negativ, PSD ar fi reușit să dea o lege de respingere, aceasta ajungea la președintele României care putea să o întoarcă la Parlament și uite așa ajungeam în aprilie, iar cu o lună înainte de alegeri nu se mai putea face nimic”, spune Vergil Chițac.

Cât despre o posibilă înțelegere între PNL și PSD (un „blat”) pe această temă, senatorul afirmă că evoluția lucrurilor în perioada următoare ne va demonstra sau nu dacă a existat așa ceva.

Alegerile anticipate, „un ghiveci care creează confuzie”

Senatorul Vergil Chițac a vorbit și despre intenția PNL de a forța alegerile anticipate care ar urma să se desfășoare în același timp cu alegeri locale.

„În campania pentru europarlamentare am discutat orice altceva numai probleme legate de poziția noastră în UE nu. La alegerile prezidențiale am discutat despre premieri și nicidecum de chestiuni care sunt legate de atribuțiile constituționale ale președintelui. Acum, dacă vom face alegeri locale și parlamentare în același timp, ce o să discutăm într-o lună? Nimeni nu o să mai înțeleagă nimic”, susține senatorul.

Mai mult, Vergil Chițac  atrage atenția că această cuplare a alegerilor „poluează discursul”, iar mesajele candidaților vor fi greu de receptat de către votanții mai puțin avizați, cei care nu fac neapărat diferența între politica locală și politica națională. „Facem un ghiveci din toată chestiunea aceasta și nu o să mai înțeleagă nimeni nimic.”

În plus, parlamentarul arată că există și un impediment de ordin tehnic: oamenii vor avea în mână 6 buletine de vot. „Interesul nostru este ca oamenii să fie bine informați, să voteze în cunoștință de cauză , iar acest lucru mi se pare că nu este pus în primul plan. Nu știu dacă nu cumva acest lucru nu va duce la un absenteism. Va fi o confuzie în rândul electoratului. Noi nu trebuie să mimăm democrația, trebuie să credem în ea”, conchide senatorul Vergil Chițac.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top