Politic

Senatorul Vergil Chițac, despre instabilitatea politică din acest moment: „Economia României merge și fără Guvern”

De câteva săptămâni, România este guvernată de un cabinet demis prin moțiune de cenzură, iar președintele țării a nominalizat aceeași persoană (Ludovic Orban) pentru a forma un nou Guvern. Mai mult, PNL forțează în aceste momente alegerile anticipate. Sunt câteva motive care determină anumite voci din opoziție să spună că țara trece printr-un moment de instabilitate politică și economică.

„Din fericire, instabilitatea politică nu va afecta economia. O spun de foarte mult timp: economia României merge și fără Guvern. Este o mare deosebire între nivelul și calitatea zonei private și nivelul și calitatea zonei publice. Este o mare deosebire între firmele care operează în zona Constanței, de exemplu, și calitatea serviciilor pe care primăria Constanța le oferă cetățenilor și chiar și firmelor private”, subliniază senatorul Vergil Chițac.

Parlamentarul evidențiază faptul că zona privată a economiei românești este cu mult peste zona publică, acesta fiind motivul pentru care economia noastră funcționează și fără Guvern.

„Vreau să le răspund astfel celor care au o retorică populistă, prin care anunță că nu avem Guvern, că este instabilitatea politică, că  moare țara. Uite că nu moare deoarece vorbim de instabilitate de ceva vreme și, în același timp, ne împrumutăm la dobânzi mai mici față de cum ne împrumutam pe vremea PSD-ului, înainte de a pica. Deci nu văd nicio legătură între discursul apocaliptic și realitate. Discursul acesta este doar electoral, venit din partea PSD și el va continua în perioada următoare”, spune Vergil Chițac.

Nici în ministere nu sunt probleme cauzate de această instabilitate politică, deoarece există eșaloanele 2 și 3 care funcționează foarte bine, este de părere senatorul. La fel și alte instituții deconcentrate sau agenții care de multe ori funcționează mai bine fără șef decât să aibă „un politruc în fruntea lor.”

Referitor la perioada următoare, în care parlamentarii vor fi chemați să voteze investirea unui noi cabinet Orban, Vergil Chițac descrie trei scenarii posibile. Cel mai apropiat este cel al atacării nominalizării la Curtea Constituțională și atunci se așteaptă decizia Curții pentru a vedea dacă există un conflict juridic între președinte și Parlament. „Pe de o parte, PNL vine și spune că nu scrie nicăieri în Constituție că Orban nu poate fi nominalizat a doua oară ca premier, pe de alta PSD spune că Legea Fundamentală are un spirit, iar spiritul Constituției spune că președintele nu trebuie să creeze instabilități. Așteptăm decizia Curții care va da calea de urmat”.

Un alt scenariu în această situație este cel în care PSD ar face „blat” cu PNL și atunci ambele partide politice vor marșa pe alegeri anticipate, organizate simultan cu alegerile locale.

Al treilea scenariu este cel în care PSD-ul nu dorește alegeri anticipate și „vor încerca să boicoteze investitura guvernului, prin neprezentare (nu asigură cvorumul). În această situație, degeaba vine premierul cu lista de miniștri în Parlament”, mai spune senatorul independent Vergil Chițac.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top