Fără categorie

Telecomunicaţii: Conform raportului Comisiei, preţurile în roaming au scăzut, însă concurenţa nu este suficient de puternică

Operatorii de telefonie mobilă din UE au redus tarifele pentru serviciile de roaming în funcţie de plafoanele tarifare stabilite de reglementările UE introduse pentru prima dată în 2007 şi modificate în iulie anul trecut, conform raportului intermediar privind serviciile de roaming al Comisiei Europene publicat astăzi. Transparenţa preţului s-a îmbunătăţit. Din 2005, costul apelurilor în roaming s-a diminuat cu mai mult de 70%, iar costul expedierii unui mesaj text între statele membre ale UE s-a diminuat cu 60%. Cu toate acestea, consumatorii nu beneficiază încă de tarife semnificativ mai reduse decât cele impuse de reglementările UE. Potrivit raportului Comisiei, concurenţa pe piaţa serviciilor de roaming din UE nu este îndeajuns de puternică pentru a oferi o gamă mai largă şi preţuri mai bune consumatorilor.

Vicepreședintele Comisiei Europene Neelie Kroes, comisarul responsabil cu Agenda digitală, a declarat: „Costul utilizării telefoanelor mobile sau a dispozitivelor port…

Operatorii de telefonie mobilă din UE au redus tarifele pentru serviciile de roaming în funcţie de plafoanele tarifare stabilite de reglementările UE introduse pentru prima dată în 2007 şi modificate în iulie anul trecut, conform raportului intermediar privind serviciile de roaming al Comisiei Europene publicat astăzi. Transparenţa preţului s-a îmbunătăţit. Din 2005, costul apelurilor în roaming s-a diminuat cu mai mult de 70%, iar costul expedierii unui mesaj text între statele membre ale UE s-a diminuat cu 60%. Cu toate acestea, consumatorii nu beneficiază încă de tarife semnificativ mai reduse decât cele impuse de reglementările UE. Potrivit raportului Comisiei, concurenţa pe piaţa serviciilor de roaming din UE nu este îndeajuns de puternică pentru a oferi o gamă mai largă şi preţuri mai bune consumatorilor.

Vicepreședintele Comisiei Europene Neelie Kroes, comisarul responsabil cu Agenda digitală, a declarat: „Costul utilizării telefoanelor mobile sau a dispozitivelor portabile când ești în alt stat membru UE a scăzut continuu de la adoptarea primei reglementări în materie de roaming. Cu toate acestea, la trei ani după intrarea în vigoare a reglementărilor, majoritatea operatorilor folosesc prețuri cu amănuntul care sunt apropiate de maximul plafoanelor legale. O concurență sporită pe piața serviciilor de roaming din UE ar fi de natură să asigure o gamă mai largă și prețuri mai mici consumatorilor.”

În conformitate cu reglementările modificate în materie de servicii de roaming, adoptate în iunie 2009 (IP/09/1064, MEMO/09/309), cetățenii UE beneficiază de tarife reduse pentru serviciile de voce și SMS în roaming și sunt mai bine informați despre prețurile pe care le plătesc pentru transferul de date în roaming. Prețul maxim pe care consumatorii îl plătesc pentru convorbiri în roaming a scăzut de la 1 iulie 2009 la 0,46€ la 0,43€ pe minut (fără TVA) și se va diminua în continuare la 0,39€ pe minut de la 1 iulie 2010. Prețul maxim al unui mesaj text s-a diminuat cu aproape 60% și valorează 0,11€ de la 1 iulie 2009. Începând din iulie 2010, prețurile pe care operatorii și le impun reciproc pentru transferul de date în roaming se vor diminua de la 1€ la 0,80€ pe megabyte transferat. A se vedea IP/10/843.

Chiar dacă legislația a redus prețurile, raportul de astăzi indică limitele reglementărilor introduse și faptul că piața serviciilor de roaming din UE nu este îndeajuns de competitivă pentru a oferi o gamă variată și prețuri mici consumatorilor. Prețurile cu amănuntul tind către plafonul maxim impus de reglementările UE. La sfârșitul lui 2009, prețul maxim legal în UE pentru apelurile vocale în roaming era de 0,43€ pe minut, iar consumatorii care alegeau Eurotariful (a se vedea secțiunea Context de mai jos) plăteau în medie 0,38€ pe minut pentru efectuarea unui apel vocal în roaming. De asemenea, consumatorii cu Eurotarif plăteau în medie 0,17€ pe minut pentru apelurile primite în roaming, puțin sub plafonul legal de 0,19€.

În opinia Comisiei, reglementările UE încurajează operatorii să ofere tarife în roaming mai atractive decât cele aflate imediat sub limita celor plafonate. Diferența între tarifele din roaming și cele naționale va trebui să ajungă în cele din urmă la zero în 2015, în conformitate cu obiectivele Agendei digitale pentru Europa (a se vedea IP/10/581, MEMO/10/199 și MEMO/10/200).

Pentru transferul de date în roaming, raportul confirmă diminuarea prețurilor cu ridicata sub maximul UE (1€ pe megabyte transferat). Operatorii își impuneau reciproc o medie de 0,55€ pe megabyte la sfârșitul lui 2009. De asemenea, media prețurilor plătite de consumatori a scăzut de la 3,62€ pe megabyte la începutul lui 2009 la 2,66€ la sfârșitul lui 2009. Comisia crede că operatorii vor transfera consumatorilor economiile realizate la nivelul comerțului cu ridicata, sub forma unor prețuri cu amănuntul mai mici pe care va continua să le monitorizeze.

De asemenea, analiza Comisiei demonstrează că serviciile de roaming sunt mai des folosite de consumatori. În ciuda scăderii estimate de 12% al călătoriilor, volumul total al apelurilor primite și al SMSurilor trimise din alt stat din UE a crescut în ultimii doi ani. În special, în timpul verii din 2009 au fost trimise cu 20% mai multe mesaje text decât în cea precedentă, ca urmare a introducerii unui plafon de preț de 11 cenți pe SMS în UE.

Volumul transferului de date în roaming a crescut cu mai mult de 40% în 2009. Acest trend va continua, având în vedere că popularitatea telefoanelor inteligente și a altor dispozitive portabile crește.

Comisia va efectua o revizuire completă a reglementărilor din 2009 în materie de roaming până la sfârșitul lui 2011 Va evalua dacă obiectivele propuse au fost atinse și dacă piața serviciilor de roaming funcționează cum trebuie – respectiv ca o piață unică digitală.

Context:

Regulamentul din 2007 privind serviciile de roaming în UE (MEMO/07/251, IP/07/1202) a introdusplafoane pentru costurile cu ridicata și cu amănuntul aplicate în roaming, precum și măsuri care cresc transparența. În 2009, UE a modificat Regulamentul privind serviciile de roaming cu scopul de a diminua în continuare prețul mesajelor text și a serviciilor de voce și date. Modificarea a introdus un „Euro-SMS tarif” care limitează prețul unui SMS la 11 cenți (fără TVA) și un plafon tarifar de 1€ pe megabyte transferat, în regim de comerț cu ridicata. Regulamentul privind serviciile de roaming este valabil până la 30 iunie 2012.

Unul din obiectivele Agendei digitale pentru Europa constă în diminuarea diferenței între tarifele din roaming și cele naționale până la zero în 2015. Astfel, Comisia va realiza adevărata piață unică în domeniul serviciilor de telecomunicații.

Câțiva operatori de telefonie mobilă din UK au încercat să conteste Regulamentul privind serviciile de roaming la Curtea Europeană de Justiție. Cu toate acestea, la 8 iunie 2010, Curtea Europeană de Justiție a decis că Regulamentul privind serviciile de roaming este valabil din punct de vedere legal (MEMO/10/242). Decizia Curții a confirmat punctul de vedere al Comisiei privind legalitatea bazei juridice (normele tratatului care asigură buna funcționare a pieței interne a UE), faptul că este proporțională cu obiectivul urmărit, respectiv de a proteja consumatorul împotriva costurilor excesive și justificată din motive de subsidiaritate (acest obiectiv nu s-ar fi putut realiza fără o abordare comună la nivelul UE).

Raportul intermediar se găsește aici

Pentru informații suplimentare – click aici

SURSA: COMISIA EUROPEANĂ

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top