Litoralul românesc

Statul protejează mistreții cu PESTĂ AFRICANĂ din Deltă și omoară 50.000 de porci domestici!

După ce au descoperit pesta porcină africană în Tulcea, autoritățile au decis să sacrifice aproape 50.000 de porci din complexul zootehnic Carniprod și din curțile localnicilor.
Din primele investigații a reieșit faptul că boala a ajuns la noi din Ucraina, adusă de porcii mistreți care au trecut Dunărea spre Deltă. Pe cale de consecință, este foarte probabil ca un număr necunoscut de mistreți din Delta Dunării să fie purtători ai bolii. Și vor rămâne purtătorii ei, căci vânătoarea este, în fapt, interzisă pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Daniel Ilușcă: Delta a ajuns o crescătorie de șacali, mistreți, câini enoți

Interzicerea vânătorii în Deltă a produs mari dezechilibre și îi prejudiciază grav pe localnici, este de părere Daniel Ilușcă, om al Deltei, președintele Asociației Patronatului în Turismul din Delta Dunării, fost parlamentar:
„Este o greșeală faptul că statul interzice vânătoarea în Deltă. Acest lucru a dus de-a lungul anilor la dezvoltarea unor specii, în defavoarea altora. Veniți în Deltă să vedeți cât de mult s-au dezvoltat șacalii și mistreții și cât de mult s-au împuținat căprioarele. Șacalii au ajuns să intre în curțile oamenilor. În condițiile în care, spre exemplu, o scroafă face 10-12 purcei, ar trebui să se organizeze vânători controlate, după toate regulile. Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) pozează în apărătorul tradițiilor locale, însă a lăsat 200 de vânători, localnici, fără obiect de activitate. Puteau să îi lase să vâneze controlat, să omoare dăunătorii. Or în Deltă nu se vânează nici măcar ciori. Eu am renunțat la o grădină din cauza ciorilor, care mi-au distrus culturile, cu toate instalațiile pe care mi le-am montat. Mi-au făcut prăpăd. Delta a ajuns astăzi o crescătorie de șacali, mistreți, câini enoți, care au creat un dezechilibru foarte mare”.
Ilușcă consideră că ARBDD se limitează la a institui restricții și a da sancțiuni, în loc să se ocupe de adevăratele probleme ale Deltei și condamnându-i pe localnici la sărăcie.

Vânătoarea în Deltă, permisă de lege, interzisă de ARBDD

Tudorel Oancea, președinte al Clubului Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Tulcea, consideră că într-adevăr, mistreții și șacalii s-au dezvoltat foarte mult, provocând dezechilibre în Delta Dunării. Oancea ne-a mai spus că legea ar permite, de principiu, vânătoarea în Delta Dunării, pe baza de contract de prestări servicii cu gestionarii fondurilor cinegetice limitrofe, dar numai cu aprobarea Consiliului Științific al Biosferei Delta Dunării. Doar că membrii acestui Consiliu nu au aprobat până în prezent decât acțiuni de extracție, pentru a recolta probe privind bolile.

Deputatul George Șișcu: Ar trebui modificate legea vânătorii și regulile de acordare a despăgubirilor

Deputatul tulcean George Șișcu face un apel pentru modificarea legislației privind vânătoarea în Delta Dunării dar și a regulilor după care sunt despăgubiți crescătorii de porci, mici sau mari:

Am urmărit cu îngrijorare măsurile dispuse de autorități în urma descoperirii bolii pesta porcină africană la Tulcea. Acum județul este în carantină, după ce au fost confirmate până în prezent peste două sute de cazuri, atât la gospodării individuale, cât şi la unul dintre cei mai mari procesatori de carne din ţară, Carniprod. 
Guvernul a adoptat zilele trecute Hotărârea nr. 484, prin care reglementează metodologia unor despăgubiri ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate, în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor. 
Printre altele, H.G. menţionată stabileşte documentele care trebuie depuse de proprietarii de animale suspecte sau bolnave de pestă porcină africană, ucise sau ucise preventiv, în vederea acordării de despăgubiri și consider că procedura este foarte complicată, mai ales dacă ne referim la micii crescători.
Sper că Guvernul României a avut în calcul nu doar despăgubirea persoanelor fizice, ci şi anumite forme de compensaţii pentru ferme şi complexe, nevoite în astfel de cazuri nefericite, să își închidă porţile, să oprească producţia şi să disponibilizeze angajaţii. Aceste firme înregistrează pierderi uriașe, ce depășesc cu mult prețul animalelor sacrificate. Aceste pierderi se extind în plan economic la tot lanțul de producători și beneficiari, iar în plan social afectează, în cazul Carniprod, sute de familii. 
Un alt aspect este cel legat de interzicerea vânătorii în Delta Dunării. Peste porcină africană a ajuns la noi din Ucraina, prin mistreții vânați în țara vecină, care au traversat Dunărea. Aceștia au îmbolnăvit populațiile de mistreți din Delta Dunării. Statul a dispus omorârea a aproape 50.000 de porci în județul Tulcea, dar interzice vânătoarea mistreților purtători ai aceleiași boli, din Deltă. Atât guvernanții cât și reprezentanții Administrației Biosferei Delta Dunării trebuie să înțeleagă că cea mai importantă viețuitoare din Deltă este omul, adesea marginalizat din cauza unei legislații obtuze. 
De aceea, ar trebui schimbată legea vânătorii, astfel încât să se dea posibilitatea ca în anumite situații, cum este cea actuală de exemplu, să fie vânate animale din Deltă, pentru menținerea unui echilibru între natură și viața oamenilor.
„.

Mihai Răzvan ROTARU

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top