Ştiri

Senatorul Vergil Chițac atrage atenția: Nu renuțați la pilonul II de pensii!

În contextul activității actualei coaliții guvernamentale PSD-ALDE, sensibilul subiect referitor la soarta pilonului II de pensii despre care s-au tot vehiculat tot felul de variante, a intrat în atenția senatorului constănțean Vergil Chițac. Concluzia acestuia este că cei care au contribuit la pilonul II de pensii nu ar trebui sub nici o formă să renunțe la acesta. Cu un mesaj cât se poate de tranșant, Vergil Chițac explică de ce anume nu ar fi indicat ca acest pilon II de pensii să treacă din adminstrare privată în administrarea Statului.

 

După cum chiar însuși senatorul Chițac declară „Soarta pilonului II de pensii este problemă realmente serioasă care mi-a atras atenția, anume ce se va întâmpla? Sistemul de pensii, așa cum a fost gândit în 2008 împreună cu Banca Mondială, este unul multi-pilon, stabil, care asigură surse diversificate de venituri la pensie. Capitalizarea Pilonului 2 a crescut de la 7,7 miliarde de Euro la puțin peste 9 miliarde. Se vehiculează ideea care începe să prindă contur că statul va desființa acest pilon. Să vedem de ce!”

Referindu-se în continuare la bugetul Asigurărilor Sociale, senatorul Chițac remarcă faptul că acesta „a devenit din ce în ce mai insuficient prin micșorarea succesivă a sumelor transferate către Pilonul 1 (fondul de pensii de stat obligatorii) în favoarea Pilonului 2 (fondul de pensii private obligatorii), coroborat cu creșterea valorii pensiilor. Față de anul trecut mai sunt necesare 7 miliarde de lei.”

În opinia politicianului constănțean, „Analiza Guvernului e simplă. Fie ia banii din bugetul de investiții care și așa au atins un minim istoric anul trecut, fie nu mai dau bani din contribuțiile sociale către fondul de pensii private. În acest moment, balanța se înclină spre a doua variantă.”

După cum s-a observat în ultima vreme, discuția publică pe această temă este foarte diversă și în același timp, contradictorie. „Chiar nu înțeleg cum poate spune ministrul de finanțe că banii care vin la Pilonul 1 pot fi investiți, când din ei se plătesc pensiile curente și, așa cu spuneam, tot nu sunt suficienți. În egală măsură, nu cred că Pilonul 2 va fi naționalizat. E imposibil să confiști bani privați, chiar dacă te numești Statul Român.” mai spune senatorul Vergil Chițac.

Ce se va întâmpla cu pilonul II de pensii?

„Începând cu 1 iulie, Ministerul de Finanțe va anunța că nu mai transferă bani la Pilonul 2 și contribuția va fi opțională. Cei care vor dori ca în continuare să contribuie la fondul privat de pensii, vor trebui să facă o cerere care se va soluționa anul viitor. Concomitent vom asista la o propagandă pentru trecerea la fondul de stat cu tot cu sumele economisite până acum. Riscul evident este acela ca problema deficitului să revină în anul următor, dacă mulți români nu marșează în direcția guvernului.” afirmă Vergil Chițac.

Ca urmare a efectelor pe termen lung ce privesc intențile coalției guvernamentale PSD- ALDE în acest caz, Chițac atenționează: „Vă sfătuiesc să nu  renunțați la Pilonul 2 în favoarea Pilonului 1 pentru că acesta din urmă are cel puțin următoarele dezavantaje:

  • Indexarea pensiilor nu se face ținând cont de creșterea salariilor celor activi, motiv pentru care oamenii care au profesat pe aceleași funcții dar aparținând unor generații diferite au pensii diferite, ceea ce este total anormal;
  • În cazul decesului, suma reprezentând contribuția cetățenilor de-a lungul timpului la Pilonul 1 nu poate fi moștenită pentru că nu s-a acumulat, în timp ce la Pilonul 2 acest lucru este posibil.”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top