Ancheta

Scannere laser în dreptul ochilor clienților la hipermarket: Există vreun pericol de sănătate?

Ca parte a măsurilor de trecere la sistemul de autotaxare (fără casier), unul din marile hipermarketuri prezente în România a relocat scanerele la unul din magazinele sale din Constanța, poziționându-le la o înălțime de circa 1,50 metri, în direcția ochilor clienților. Teoretic, de vreme ce aceste dispozitive laser sunt omologate și emit radiații reduse ca intensitate, pericolul este unul redus. Dar este decizia amplasării scannerelor în acest fel sigură pentru sănătatea vederii clienților?

Capul jos când ești la casă!

Ultima modă în rândul supermarketurilor și hipermarketurilor – inclusiv a celor prezente în România – este aceea a eliminării casierilor. Prin această măsură, marii vânzători en detail urmăresc reducerea cheltuielilor cu personalul și a contribuției plătite la bugetul statului (taxele și impozitele aferente salariilor). În vederea implementării acestui plan au fost instalate mai întâi mici case cu autoservire – pentru ca clienții să se obișnuiască să își scaneze singuri cumpărăturile. Pasul următor este translatarea tuturor caselor pe sistemul de autoservire.
Cu ocazia acestui proces, unul din cele mai mari hipermarketuri din Constanța a decis reconfigurarea tuturor caselor, cu amplasarea scannerelor manuale pe un suport care 1) să fie bine ancorat și stabil, respectiv 2) să prevină furturile.
Soluția găsită de lucrătorii acestui hipermarket este însă una bizară: Deși bifează cele două obiective de mai sus, decizia de a amplasa scannerele pe bara verticală ce pleacă de la casă expune clienții unui risc de sănătate. Ele sunt agățate la înălțime medie, îndreptate către clienții care stau la coadă pe rândurile următoare.
Prin urmare, mulți dintre clienții magazinului, odată ajunși la casă, au avut neplăcuta experiență de a fi scanați cu laser, direct în ochi…

Dispozitive laser, clasa a II-a

Conform indicației de pe etichetă, scannerele folosite de acest hypermarket sunt fabricate în Vietnam. Pe ele este imprimat faptul că se încadrează în clasa a II-a a dispozitivelor laser și radiația emisă este cea maximă prevăzută în această clasă de produse – 1 miliWatt, pe o lungime de undă de 650 de micrometri.

Nu este clar dacă dispozitivele au fost omologate și în România, dar ele respectă cerințele de securitate impuse, de exemplu, de organismele de certificare din SUA, respectiv au inscripționat avertismentul „Lumină laser. Nu priviți înspre rază!”


Conform clasificării internaționale, dispozitivele laser sunt împărțite în 4 clase: Prima, în care sunt incluse dispozitivele cu laser de slabă intensitate. Clasa a II-a, în care sunt cele cu energie până într-un miliWatt, considerate a fi foarte puțin periculoase, respectiv clasele 3 și 4 – în care sunt incluse laserele ce pot afecta grav sau ireversibil sănătatea umană.

Cât de periculoase sunt scannerele din acest magazin?

Deși nu sunt 100% sigure, dispozitivele din clasa a doua nu ar trebui să afecteze grav sănătatea umană. Presupunând că scannerele din magazinul cu pricina respectă cele înscrise pe etichetă și că ele funcționează normal, riscul pentru ochii clienților ar trebui să fie minim. Energia pe care o utilizează este una scăzută și practic ar trebui ca un client să privească atent în raza scannerului, de la mică distanță, pentru mai multe secunde, pentru ca țesutul ochiului să fie afectat.
Rămâne însă senzația neplăcută: Odată acționat butonul scannerului, acesta rămâne aprins mai multe secunde – inclusiv după ce el este așezat la loc în suport, îndreptat înspre ochii celorlalți clienți. Astfel poziționat, sunt șanse bune ca raza lui să întâlnească privirea unui client și să-i provoace acestuia un reflex de clipit – reacția naturală a corpului uman, atunci când ochiul este confruntat de o lumină puternică, cu potențial de afectare a simțului văzului.
În rezumat, șansele să aveți vederea afectată de aceste scannere este redusă spre nulă. Bineînțeles, am fi putut vorbi de o șansă egală cu zero – dacă angajații sau managementul hipermarketului ar fi avut o minimă decență sau un minim respect pentru clienți și ar fi poziționat scannerele altfel. Cât despre decizia magazinului de a amplasa astfel scannerele, ea nu poate fi considerată decât ca fiind una iresponsabilă.

Un articol de Răzvan PETRE

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top