Actualitate

Primăria Tulcea susține Memorandumul Comunităților Energetice

Primăria Tulcea susține Memorandumul Comunităților Energetice

Primăria Tulcea susține Memorandumul Comunităților Energetice, a anunțat primarul Ștefan Ilie. Edilul consideră că aceste comunități de energie nu mai pot fi ținute pe loc.

De aceea, Municipiul Tulcea se alătură demersului inițiat de Greenpeace Romania, prin semnarea Memorandumului pentru Comunități de Energie.

De asemenea, Tulcea implementează proiectul european LIFE LOOP, pentru a creea primele comunități energetice din Tulcea.

Până în prezent, memorandumului a fost semnat de un grup format din 51 de municipii, orașe, comune și organizații din România. Acesta a fost transmis autorităților centrale, cărora li se cere crearea unui cadru legislativ complet și acces la fonduri dedicate pentru stimularea dezvoltării comunităților de energie.

Deși legislația europeană definește deja conceptul de comunități de energie și stabilește un cadru pentru funcționarea lor, implementarea la nivel național stagnează. Lipsa reglementărilor specifice și a finanțării blochează o serie de inițiative locale cu un potențial semnificativ în combaterea sărăciei energetice, creșterea independenței energetice a țării și facilitarea tranziției către un viitor energetic curat.

„Alte 50 de primării, consilii județene și ONG-uri au semnat memorandumul. Invităm organizațiile interesate să promoveze inițiativa prin canalele pe care le au la dispoziție”, a transmis Ștefan Ilie.

Primăria Tulcea susține Memorandumului Comunităților Energetice. Ștefan Ilie invită organizațiile interesate să se alăture

Memorandumul, semnat de Greenpeace și alte 50 de organizații, solicită:

  • Adoptarea unei legislații complete și coerente pentru comunitățile de energie, aliniată la directivele europene. Aceasta ar trebui să asigure accesul echitabil la infrastructură și piețele de energie, simplificând totodată procedurile administrative.
  • Implementarea programelor de subvenții și granturi dedicate înființării și dezvoltării comunităților de energie, cu finanțare din fonduri europene și naționale, pentru a asigura sustenabilitatea pe termen lung a acestor inițiative.
  • Introducerea unor scheme de sprijin complementare, cum ar fi scutiri fiscale, asistență tehnică și consultanță. Toate acestea ar facilita participarea cetățenilor și a gospodăriilor cu venituri scăzute la proiectele de comunități de energie.
  • Promovarea comunităților de energie prin campanii naționale de informare și conștientizare. De asemenea, crearea unor puncte unice de contact pentru îndrumarea și sprijinirea celor interesați de implementarea unor astfel de proiecte.

Memorandumul evidențiază o discrepanță semnificativă între lipsa de acțiune la nivel central și entuziasmul local pentru inițierea proiectelor de energie verde. Zeci de inițiative locale, aflate în stadii incipiente, așteaptă cu nerăbdare un cadru legislativ favorabil și acces la finanțare pentru a se transforma în proiecte concrete, viabile și sustenabile.

Acest apel urgent din partea comunităților locale pune presiune pe autoritățile centrale pentru a accelera implementarea prevederilor europene și a debloca potențialul considerabil al comunităților de energie în construirea unui viitor energetic mai curat și mai echitabil pentru România.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top