Actualitate

Primarul din Costinești jignește și amenință pe cei care sunt nemulțumiți de activitatea sa

Primarul din Costinești jignește și amenință

Zilele trecute, pe internet au fost făcute mai multe acuzații că primarul din Costinești jignește și amenință pe oponenții săi, sau pe cei care îl critică. Totul a pornit de la o postare pe internet făcută de un localnic din Costinești, prin care acesta se plângea de faptul că primarul l-ar fi amenințat – în legătură cu un comentariu anodin, pe o rețea de socializare. Ulterior, au apărut alte acuzații similare la adresa primarului Dumitru Jeanu, inclusiv acuzația că l-ar fi agresat pe unul dintre cei ce comentează negativ proiectele implementate în comună.
Pentru a lămuri situația, l-am contactat inclusiv pe primarul Dumitru Jeanu. Acesta, în replică, a avut comportamentul unui om prins cu musca pe căciulă – în loc să își ofere propria versiune a poveștii, a pretins că nu ar fi avut o dispută, cu nimeni – niciodată!

Tensiune și nervi

Toată tărășenia a pornit de la un comentariu nevinovat pe internet, care poate fi interpretat cel mult ca o ironie. Concret, cetățeanul care acuză ieșirea nervoasă a primarului ar fi comentat o știre privind electrificarea de către guvern a liniei de cale ferată Constanța-Mangalia: „Mulțumim domnului Primar pentru încă o realizare!”. Era practic vorba de o ironie – o glumă nevinovată, prin comparație cu insultele și calomniile postate de alții zilnic pe rețelele de socializare.
În replică, primarul l-ar fi sunat pe cetățeanul în cauză să îl certe și să îi reproșeze că nu are nici vârsta (n.red. – între cei doi e diferență de 3-4 ani), nici funcția care să îi permită să își critice primarul.
În fine, nemulțumit de discuția avută cu primarul (și poate și pentru a se asigura împotriva unor eventuale repercusiuni), cetățeanul în cauză a pus o postare pe unul din grupurile utilizatorilor Facebook din Costinești, în care a povestit discuția avută cu primarul și faptul că acesta l-ar fi amenințat că după 10 iunie (n.red. – data alegerilor) „nu mai răspunde de faptele sale”…

Comportament vinovat

Pentru a lămuri detaliile poveștii, l-am contactat pe primarul Jeanu. În loc să ne confirme sau să ne infirme cele postate, sau să se declare revoltat că este acuzat că ar fi transmis amenințări voalate, primarul a adoptat tactica struțului, care se bagă cu capul în nisip și așteaptă trecerea pericolului: A declarat că nu ar fi avut nicio dispută, punct.
Am insistat, dându-i primarului detalii care să îi permită să identifice exact circumstanțele și oferindu-i posibilitatea să se justifice, sau să indice dacă discuția cu cetățeanul nemulțumit a decurs altfel. În schimb, acesta a ținut-o langa: „Nu am avut nicio dispută cu nimeni, niciodată!”
Faptul că primarul s-a prefăcut că nu s-a întâmplat nimic și totul este bine – în condițiile în care un om nevinovat ar trebui să fie nemulțumit că e acuzat – este grăitor. Și mai grăitor este faptul că, așa cum am aflat ulterior, disputa dintre primar și cetățeanul respectiv este una mai veche, cei doi având inclusiv discuții contradictorii față în față, anterior postării de pe Facebook.

Rețetă sigură de pierdut alegătorii

Întrucât primarul din Costinești nu ne-a lămurit cu nimic circumstanțele incidentului, am încercat și ulterior am reușit să luăm legătura cu cetățeanul care a postat pe Facebook. Acesta ne-a povestit că inițial comentariile sale s-au adresat Consiliului Local, el solicitându-le consilierilor să promoveze acțiuni pentru renovarea școlii, a parcului etc.
Ulterior, la întâlniri avute pe stradă, primarul i-ar fi reproșat atitudinea critică, precum și faptul că ar fi „bătut palma” cu oponenții săi politici – ocazie cu care ar fi făcut și aluziile privind ce se va întâmpla după data alegerilor.
Practic – cum reiese din cele relatate de cetățean – comentariul legat de calea ferată (care în sine nu era nici vulgar, nici tendențios) a fost picătura care a umplut paharul de furie al primarului Jeanu, care ulterior l-a sunat, încercând să îl facă să nu mai pună postări negative la adresa activității sale.
Concluzia discuției cu cetățeanul amenințat de primarul Jeanu este una care ar putea servi drept lecție pentru toate persoanele publice: Cetățeanul – care a ținut să menționeze că nu este membru al niciunui partid politic și, mai mult, că l-a votat pe primarul Jeanu la alegerile precedente – ne-a relatat o conversație avută cu primarul, în care i-ar fi spus: „Dacă tu mă ameninți cu ce mi se va întâmpla dacă ești ales, nu este normal ca eu să mă opun ție și să îmi doresc să nu mai fii ales din nou?”

Tensiunea electorală dăunează libertăților constituționale

O confirmare suplimentară a desfășurării evenimentelor a venit cu puțină vreme înainte de publicarea acestui articol – cu ocazia unui clip postat tot pe unul din grupurile de discuții din Costinești. Este vorba de o conversație dintre cetățeanul în cauză și o altă persoană din Costinești, care reclamă lucruri similare – mai exact, că a fost apostrofat și chiar agresat pentru că a filmat și comentat asupra calității lucrărilor executate la un loc de joacă.
Se pare, așadar, că tensiunea electorală a ajuns la cote alarmante la Costinești, iar acest lucru nu poate decât să dăuneze dezbaterii de idei și mai ales drepturilor fundamentale – în condițiile în care chiar Constituția garantează exprimarea liberă a ideilor și opiniilor.

Un articol de Răzvan PETRE

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top