Politic

Premierul Florin Cîțu, despre bugetul pe 2021: „Este unul echilibrat, construit în jurul investițiilor”

Zilele acestea s-a discutat în comisiile parlamentare despre bugetul României propus de Guvernul Cîțu pentru anul 2021. Bugetul urmează să fie dezbătut și votat în plen.

Proiectul bugetului de stat pe anul 2021, adoptat de Guvernul Florin Cîţu, este axat, spun liberalii, pe anumite principii: investiții, reforme, creștere economică. Cheltuielile de investiții prevăzute în bugetul de stat pentru 2021 vor însuma 61,4 miliarde de lei, reprezentând 5,5% din PIB, mai mari cu 8,3 miliarde de lei față de execuția bugetară din anul 2020!

În 2020, guvernul PNL a realizat cele mai mari investiții în economia românească din ultimul deceniu: 53,2 miliarde de lei, cu 9,5 miliarde lei mai mult față de 2019, având o pondere de 5,1% din PIB.

„Saltul spre dezvoltarea României îl facem prin investițiile masive, motorul generator de bunăstare reală pentru întreaga societate. Investițiile cresc nivelul de trai, gradul de civilizație al unei țări și sporesc șansa ca fiecare persoană să se poată realiza în viață prin propria muncă”, spun reprezentanții PNL.

În 2020, din cele 53,2 miliarde lei investite, 46% au fost făcute cu fonduri europene.

Comparativ cu 2019, autoritățile locale au realizat în 2020, sub guvernarea PNL, o creștere cu 64,6% a investițiilor din fonduri europene.

„Sub guvernarea PNL, absorbția de fonduri europene a crescut de la 25,2% (la momentul preluării guvernării) la 43,6% în 2020 (cu 4 miliarde euro)  – înregistrând cea mai mare rată de absorbție a fondurilor europene de la momentul integrării în Uniunea Europeană”, mai arată liberalii.

Investițiile masive și susținerea economiei private sunt combinate cu reforme care să eficientizeze și să profesionalizeze aparatul de stat.  Se continuă astfel, și se amplifică, cea mai mare creștere economică pe Trimestrul IV din UE, 5,3%, după o creștere de 5,65 în Trimestrul III. „Continuăm ce am început și a dat deja rezultate pentru a avea creșteri economice sănătoase, din ce în ce mai mari, anul acesta, în 2022 și 2023”, spun liberalii.

„Un buget echilibrat, credibil”

Premierul României, Florin Cîţu spune despre bugetul transmis către Parlament că: ”Avem pentru 2021 un buget echilibrat, credibil, primul buget după 30 de ani construit în jurul investițiilor, fapt recunoscut de Consiliul fiscal și de instituțiile internaționale. Bugetul pentru acest an forțează reforma, iar persoanele care ocupă sinecuri politice își vor pierde beneficiile.”

Ludovic Orban, președintele Partidului National Liberal, spune că la nivelul coaliției de guvernare este de a susține adoptarea Legii bugetului de stat în forma construită de Guvern și transmisă spre dezbatere Parlamentului. La fel va proceda coaliția și cu Legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

„Suntem într-un an dificil, sunt foarte multe rigori în ceea ce privește bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat, pe care trebuie să le respectăm. De asemenea, trebuie să respectăm toate înțelegerile pe care le avem cu partenerii noștri de la nivelul Uniunii Europene. Parlamentarii coaliției au avut posibilitatea de a formula propuneri de îmbunătățire și am ajuns la această formă a bugetului pe care noi o susținem”, spune Ludovic Orban.

Cele două proiecte de buget (cel de stat și cel al asigurărilor sociale), așa cum au fost adoptate de Guvern, servesc obiectivelor pe care le-am asumat, mai arată liberalii. Un prim obiectiv este de a echilibra bugetul gradual, astfel încât, într-un orizont de timp rezonabil, să scadă deficitul sub procentul de 3% din PIB, conform tratatului Uniunii Europene.

Celălalt obiectiv al PNL este ca, în acest an, să se pună bazele relansării economice. Bugetul este construit, de asemenea natură, încât pune în mișcare motoarele de dezvoltare economică: investiții, creșterea absorbției de fonduri europene și susținerea dezvoltării mediului privat.”

Cum văd unii miniștrii bugetul

„Bugetul MAI e unul mai mare faţă de execuţia preliminară de anul trecut cu 5,47%, vorbim de un buget de 20.925,5 milioane de lei. Vorbim de cel mai mare buget pe care MAI îl are în ultimii 5 ani de zile. Eu cred că prin acest buget sunt create premisele unei finanţări corespunzătoare a sarcinilor instituţionale pe care MAI le are în anul 2021”, spune ministrul de Interne, Lucian Bode.

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii arată că bugetul propus este de 935.079.000 de lei, și reprezintă o creştere de 11,71% faţă de cel de anul trecut

Și Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor, spune despre acest buget că este un buget al relansării, robust, echilibrat, realist. „Majoritatea ministerelor au un buget mai mare faţă de 2020. Doar trei ministere au un buget mai mic. Cheltuielile cresc, anvelopa salarială nu înregistrează scăderi, nu cresc impozitele şi taxele. Sub nicio formă nu putem să vorbim despre austeritate având în vedere aceste date.”

De asemenea, Nazare explică faptul că, din cauza măsurilor luate de guvernele PSD, rămânem singura ţară din Uniunea Europeană în procedura de deficit excesiv. Din acest motiv, trebuie să fim foarte prudenţi şi atenţi în privinţa acestei evaluări şi a recomandărilor specifice de ţară în următorii ani, nu doar în 2021. În 2019 am avut cel mai mare deficit bugetar din rândul statelor membre. Spațiul fiscal pentru stimulare a fost mult mai mic decât celelalte state.

Raluca Turcan a vorbit bugetul asigurărilor sociale de stat și cel al Ministerului Muncii. „Am dat asigurări colegilor parlamentari asupra faptului că bugetul pentru anul 2021, chiar și în context de criză, conține resurse financiare mai mari decât anul precedent, iar acestea susțin:

  • Majorarea etapizată a alocațiilor de stat pentru copii;
  • Majorarea pentru tot anul 2021 a punctului de pensie cu 14%, creștere operată în septembrie 2020;
  • Majorarea pentru tot anul 2021 a pensiei minime la 800 de lei;
  • Finanțarea la nivel maxim de la bugetul de stat a drepturilor pentru persoanele cu handicap;
  • Acordarea indemnizației pentru creșterea copilului până la vârsta 2/3 ani și a stimulentului de inserție;
  • Continuarea măsurilor de protejare a locurilor de muncă.

Obiectivele noastre prioritare pentru anul 2021 se vor centra pe:

  • nouă viziune asupra politicilor de ocupare;
  • Eliminarea risipei resurselor bugetare;
  • Eliminarea inechităților din sistemul public de pensii și sistemul de salarizare;
  • Digitalizarea accelerată a tuturor serviciilor furnizate cetățenilor;
  • Asistență socială integrată și țintită către beneficiarii vulnerabili;
  • Protejarea locurilor de muncă și flexibilizarea relațiilor de muncă;
  • Utilizarea eficientă a resurselor financiare europene nerambursabile. ”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top