Ştiri

PNL îi va solicita lui Cioloș o Ordonanță de Urgență pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin

Biroul Politic Național al PNL a decis luni să îi înainteze premierului Dacian Cioloș o propunere privind aprobarea, printr-o ordonanță de urgență, a prevederii privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Departamentul de comunicare al PNL Tulcea

PNL a înaintat un proiect de lege care și acum se află în comisia de cod electoral, din păcate, numărul insuficient de parlamentari a făcut ca acest proiect să rămână blocat în Parlament. Singura variantă realistă pentru a face această schimbare este adoptarea acestei prevederi printr-o ordonanță de urgență, motiv pentru care am ajuns la concluzia că trebuie să-i propunem prim-ministrului Cioloș să ia în considerare solicitările pe care societatea civilă le-a avut. Nu trebuie să țină cont de părerea PNL, cum credem că nu e cazul să țină cont de părerea PSD, care se va împotrivi pe acest proiect. Părerea societății civile din România este mai mult decât relevantă. PNL are încredere că prim-ministrul va rezista oricărei presiuni pe care o va face PSD pentru ca această ordonanță să nu fie adoptată. De asemenea, credem că și prim-ministrul și Guvernul său sunt profund atașați agendei cetățeanului și că vor răspunde exigențelor nevoii de democrație și legitimitate. Sunt argumente multiple pe care agenda publică le-a impus, pe care noi le-am identificat, de la tema legitimității, la nevoia de competiție, la faptul ca prin două tururi de scrutin s-ar realiza înnoirea clasei politice.

PNL a depus un proiect de lege pentru trecerea la două tururi, care însă a primit un raport negativ din partea Comisiilor Juridică și de Administrație din Senat. PNL consideră ca alegerea primarului într-un singur tur de scrutin, cu votul majorității celor care se prezintă la vot este o soluție legislativă total greșită. În aceasta situație, persoana aleasă nu va avea legitimitate. Pot exista situații, mai ales în condițiile unei participări scăzute la vot, ca primarul unei localități să fie ales cu un număr extrem de mic de voturi. Acest fapt, dincolo de legitimitatea scăzută pe care o va avea alesul, poate conduce foarte ușor la dirijarea artificială a votului de către grupuri de persoane din cadrul sau din afara comunității, încălcându-se astfel toate principiile de bază care statuează prezenta reglementare, putând discuta în această speță chiar de implicații de ordin constituțional.

 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top