Comisia Europeană

Moșnianu vrea să candideze la funcția de rector la Ovidius din concediu!

Universitatea „Ovidius” din Constanța (UOC) este în ultimii ani scena mai multor bătălii între grupuri de interese ce-și doresc să aibă în totalitate controlul asupra instituției. Să nu uităm că aici, în 2013, atmosfera universitară a fost tulburată de procurori și mascați care au percheziționat biroul fostului rector, Dănuț Epure (condamnat intre timp definitiv).

Călin GAVRILAȘ
Mihai Răzvan ROTARU

Deși mai sunt două luni până când se vor desfășura alegerile pentru funcția de rector al Universității „Ovidius” din Constanța, taberele încep încet, încet să se constituie în jurul candidaților. Până la această oră, singurul nume cert este cel al actualului rector, Sorin Rugină care și-a exprimat dorința de a continua munca începută la universitate. Se pare că acesta are sprijinul actualilor profesori ce dețin funcții de conducere în Universitate, susținători ce-și doresc să aibă în mâinile lor pentru încă patru ani soarta instituției.

Un alt nume, vehiculat însă pe surse, este cel al ambițiosului Cristian Moșnianu, prodecan al facultății de istorie.
Controlul efectuat recent de ARACIS (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior) și mai ales scandalul cărților deținuților, girate de cadre universitare de la „Ovidius” dau o altă dinamică acestor alegeri. Cele două tabere au început lupta, chiar dacă de la distanță.

Rectorul Rugină fură startul

Deloc întâmplătoare este o scrisoare a profesorului Rugină adresată cadrelor didactice din „Ovidius” prin care le mulțumea pentru comportamentul din perioada în care comisia ARACIS a fost în control. Totodată, rectorul îi anunța că urmează un alt control, cel al Curții de Conturi care va verifica soarta fondurilor derulate prin conturile universității. „De luni, începem o altă etapă, mult mai complexă și de durată, încercând să dovedim că suntem performanți (auditul Curții de Conturi), că suntem participanți corecți și valoroși în accesarea și derularea fondurilor europene (controlul proiectelor POSDRU), că suntem maturi și morali în derularea vieții noastre interne (alegerile structurilor de conducere) și promovarea imaginii instituției (analizele interne și ancheta DNA referitoare la cărțile scrise de deținuți). Vă aștept pe toți alături de mine să facem front comun în fața pericolelor potențiale ce ne amenință din afara, dar mai ales din interior”. Sorin Rugină devine, astfel, primul jucător care fură startul în campania de la „Ovidius”.

Moșnianu și-a luat concediu pentru a putea candida

Celălalt nume vehiculat, dar neconfirmat oficial încă, în lupta pentru rectorat este al profesorului Cristian Moșnianu, de la Facultatea de Istorie. Moșnianu este unul dintre profesorii care apar pe listele Administrației Naționale a Penitenciarelor, liste ce cuprind operele „științifice” ale unor pușcăriași. Concret, profesorul ar fi girat cartea lui Senol Zevri „Comunicare și manipulare”, redactată în perioada martie-iunie 2015.
Surse credibile din cadrul instituției ne-au spus că Moșnianu a intrat brusc în concediu tocmai pentru a evita să apară în fața comisiei de etică a Universității, comisie care trebuie să verifice în ce context au fost date acele recomandări pușcăriașilor de către profesorii de la Ovidius. Chiar și un banal avertisment primit din partea acestei comisii ar însemna imposibilitatea lui Cristian Moșnianu de a mai candida la alegerile pentru funcția de rector. Conform „Cartei și Regulamentelor Universității” pentru ocuparea unei funcții de conducere „nu pot candida persoanele care au fost sancționate disciplinar pentru încălcarea normelor etice și care nu au beneficiat de ridicarea sancțiunii” (art. 6 din Metodologia de organizare a alegerilor pentru structurile și funcțiile de conducere ale UOC). Aceleași surse spun că Moșianu a ales varianta concediului deoarece are bănuiala că odată verificat de comisia de etică aceasta ar face tot posibilul să împiedice candidatura sa.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top