Fără categorie

OPEN DAYS 2010 – Săptămâna europeană a regiunilor şi oraşelor (4-7 octombrie): către Europa 2020

Cea de-a opta ediţie a OPEN DAYS – Săptămâna europeană a regiunilor şi oraşelor, se deschide la 4 octombrie la Bruxelles. Organizat în fiecare an de către Comisia Europeană și Comitetul Regiunilor UE, evenimentul, care va dura patru zile, se va bucura de participarea a peste 6 000 de reprezentanţi locali şi regionali. Sub deviza „Europa 2020: competitivitate, cooperare și coeziune pentru toate regiunile”, OPEN DAYS va reprezenta un forum pentru schimbul de idei privind rolul regiunilor şi oraşelor europene în realizarea strategiei Europa 2020. Alte aproximativ 260 de evenimente locale se vor desfăşura în întreaga Europă sub egida OPEN DAYS, inclusiv un seminar de presă privind rolul fotbalului în unificarea comunităţilor divizate.

Comisarul european pentru politica regională, Johannes Hahn, a declarat: „OPEN DAYS are loc într-un moment important. Discuţiile privind viitorul buget al UE, viitorul politicii de coeziune și punerea în aplicare a strategiei Europa 2020 se află în plină…

Cea de-a opta ediţie a OPEN DAYS – Săptămâna europeană a regiunilor şi oraşelor, se deschide la 4 octombrie la Bruxelles. Organizat în fiecare an de către Comisia Europeană și Comitetul Regiunilor UE, evenimentul, care va dura patru zile, se va bucura de participarea a peste 6 000 de reprezentanţi locali şi regionali. Sub deviza „Europa 2020: competitivitate, cooperare și coeziune pentru toate regiunile”, OPEN DAYS va reprezenta un forum pentru schimbul de idei privind rolul regiunilor şi oraşelor europene în realizarea strategiei Europa 2020. Alte aproximativ 260 de evenimente locale se vor desfăşura în întreaga Europă sub egida OPEN DAYS, inclusiv un seminar de presă privind rolul fotbalului în unificarea comunităţilor divizate.

Comisarul european pentru politica regională, Johannes Hahn, a declarat: „OPEN DAYS are loc într-un moment important. Discuţiile privind viitorul buget al UE, viitorul politicii de coeziune și punerea în aplicare a strategiei Europa 2020 se află în plină desfăşurare. Schimbul de opinii între organisme publice, mediul academic și comunitatea de afaceri în timpul OPEN DAYS ne va oferi informațiile necesare pentru a înțelege rolul pe care îl pot juca regiunile şi oraşele Europei în realizarea acestei strategii. De asemenea, va fi important să înţelegem în ce fel poate traduce politica de coeziune a UE ambiţiile Europa 2020 în măsuri practice.”

Preşedinta Comitetului Regiunilor (CoR), Mercedes Bresso, a declarat: „Strategia Europa 2020 are nevoie de propuneri politice reale, de un buget potrivit cu ambițiile sale și de o politică regională europeană puternică. Prima noastră prioritate este să obţinem toate acestea. Fondurile structurale sunt cel mai bun instrument operaţional pe care îl are Europa pentru a-și pune în aplicare politicile. Pentru deblocarea potenţialului său de dezvoltare, Europa trebuie să reducă birocraţia, să evite abordările de sus în jos și să se bazeze mai mult pe regiuni şi oraşe. OPEN DAYS reprezintă o ocazie excelentă pentru a spune ce așteptăm. Este, de asemenea, un exemplu prin care subliniem miile de feluri în care regiunile și orașele pun în practică agenda politică a Europei.

Europa 2020: competitivitate, cooperare și coeziune pentru toate regiunile

Regiunile se află în prima linie a punerii în aplicare a reformelor și a realizării de investiții în domeniile esențiale ale strategiei Europa 2020: cercetarea și inovarea, formarea profesională și crearea de locuri de muncă, educația și competențele, energia și dezvoltarea durabilă. Cu cele peste 240 de regiuni și orașe partenere, OPEN DAYS reprezintă un punct de convergență pentru împărtășirea acestei experiențe bogate.

Interesul sectorului privat a continuat și el să crească de la an la an, continuând implicarea unor întreprinderi de vârf precum Philips, Veolia și IBM.

Pe parcursul săptămânii vor avea loc peste 130 de seminarii, grupate în jurul a trei teme.

Competitivitate (5 octombrie): inovare, dezvoltare regională și creștere economică ecologică;

Cooperare (6 octombrie): cooperare interregională, transfrontalieră și macroregională;

Coeziune (7 octombrie): coeziune teritorială și socială și modalități de integrare mai bună a diferitelor politici la nivel local și regional.

Pe agendă, viitoarea politică de coeziune

Asigurarea unei politici de coeziune de succes după anul 2013 necesită colectarea punctelor de vedere ale regiunilor și orașelor. Desfășurată la scurtă vreme de la adoptarea celui de-al 5-lea raport privind coeziunea și în ajunul dezbaterii privind viitorul buget al UE, OPEN DAYS oferă o ocazie excelentă pentru discutarea modalităților de menținere a punctelor forte actuale ale politicii de coeziune, ținând cont, în același timp, de provocările viitorului.

Un subiect-cheie al acestei dezbateri îl reprezintă posibilitatea ca strategiile macroregionale, precum Strategia UE pentru regiunea Dunării, să devină un cadru important pentru aplicarea de politici. Prim viceprim-ministrul slovac Ján Figel și ministrul adjunct al Dezvoltării regionale și lucrărilor publice din Bulgaria, Lilyana Pavlova, se vor număra printre liderii politici de înalt nivel care vor participa pe 5 octombrie la un seminar de presă special dedicat Dunării.

Locul de întâlnire

OPEN DAYS 2010 va reprezenta o ocazie de întâlnire a practicienilor locali și de a afla mai multe despre proiecte finanțate de UE. „Locul de întâlnire”, de la sediul Comitetului Regiunilor va prezenta proiecte și programe regionale în cadrul unei expoziții cu peste 50 de standuri privind „Economia verde” și „Cooperarea teritorială” și va fi completat cu 36 de seminarii, inclusiv unul la care va participa președinta Conferinței primarilor din Statele Unite, B. Elisabeth Kautz, care va semna, la 5 octombrie, un acord de cooperare viitoare cu Comitetul Regiunilor în domeniul acțiunilor împotriva schimbărilor climatice.

OPEN DAYS la nivel local: Europa în regiunea ta

Însă OPEN DAYS nu se desfășoară numai la Bruxelles. Între lunile septembrie și noiembrie, sub deviza „Europa în regiunile mele/Europa în orașul meu” vor avea loc în 35 de țări aproximativ 260 de evenimente locale organizate de regiuni și orașe partenere. În același timp cu sensibilizarea asupra modului în care UE investește în proiecte care au un impact asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor din întreaga Europă, inițiativa va extinde dezbaterea privind viitoarea politică de coeziune la un public mai larg.

Context

www.opendays.europa.eu

Editoriale speciale pe EURACTIV, Europolitics și Regional Review

Anexă:

Program pentru media

OPEN DAYS 2010 regiuni și orașe partenere

Printre alte puncte de atracție de la OPEN DAYS se numără:

Universitatea OPEN DAYS în urma unei inaugurări de succes, anul trecut, Universitatea va oferi din nou ocazia de a asculta pe parcursul întregii săptămâni analize importante privind dezvoltarea regională ale unor figuri importante din mediul academic.

Acordul de cooperare UE-SUA privind acțiunea împotriva schimbărilor climatice (5 octombrie): eveniment la care participă președinta Conferinței primarilor din SUA, Elisabeth Kautz, comisarul UE responsabil pentru politica de combatere a schimbărilor climatice, Connie Hedegaard, și președinta CoR, Mercedes Bresso.

Lansarea platformei online „RegioNetwork2020″ (6 octombrie): menită să ofere partenerilor posibilitatea de a face schimb de informații și de a coopera pe parcursul întregului an, această comunitate virtuală va fi deschisă reprezentanților regiunilor și tuturor celor care manifestă un interes profesional în politica de coeziune a UE.

Seminar de presă privind „Politica de coeziune care unește comunitățile divizate: experiența fotbalului” (6 octombrie): comisarul pentru politica regională, Hahn, comisarul pentru educație și cultură, Vassiliou, precum și un reprezentant al UEFA se vor afla printre participanții la acest eveniment de presă destinat să scoată în evidență diferite inițiative sportive sprijinite prin politica de coeziune pentru combaterea rasismului și sectarismului.

Sursa:CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top