Ordonanța de Urgență (OUG) 114 din 29 decembrie 2018 a instituit taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic şi telecom, precum şi taxe pe activele din sistemul bancar. Potrivit documentului, în sectorul telecom, companiile plăteau o contribuție de 3% din cifra de afaceri, faţă de 0,4% anterior, iar în energie prețurile au fost plafonate la nivel național, ceea ce a determinat mari investitori să-și regândească afacerile în România.
Noul Guvern a anunțat intenția de a-și asuma răspunderea pentru modificarea OUG 114 în perioada următoare, pentru ca aceasta să-și înceteze „efectele dezastruoase pe care le-a avut asupra domeniului energetic.”
Senatorul Vergil Chițac a fost implicat direct în elaborarea Legii Offshore care reglementa exploatarea gazelor din Marea Neagră. El arată că „OUG 114 pune bomboana pe coliva investițiilor. După ce Legea Offshore ieșise prost de la camera Deputaților, se mai plafonează și prețul gazelor. Gazul pe care investitorii îl aduceau la țărm nu putea fi vândut pe piața internă decât la un preț plafonat, însă taxele pe care ei le plăteau erau la valoarea prețului de la bursa austriacă.”
Vorbind despre legea care reglementa exploatarea gazelor din Marea Neagră, Vergil Chițac arată că, după ce a trecut de Senat într-o formă agreată de Guvern și marii investitori, legea a fost „mutilată” în Camera Deputaților, adăugându-se inclusiv o schemă de impozitare progresivă. „A vrut să fie folosită la acel moment de Liviu Dragnea ca monedă de schimb. ExxonMobil trebuia să treacă de la explorare la exploatare și s-a oprit, intenționând chiar să se retragă din această zonă. În momentul în care ei au investit, noi i-am asigurat prin OUG că nu le modificăm cadrul fiscal, apoi au început să exploreze investind deja 1,5 miliarde. În momentul în care tu vii și le modifici cadrul fiscal, ei își regândesc afacerea. Nu poți să șantajezi Exxon, care are un capital de trei ori cât PIB-ul României. Este cea mai mare companie din lume care funcționează în domeniul energiei”, explică senatorul.
OUG 114 a afectat domeniu securității naționale
Vergil Chițac vorbește și despre un alt efect negativ al OUG 114: în domeniul securității naționale. „Ce este cel mai rău, în domeniul securității, este că am izgonit capitalul american din România. Dacă vrem securitate ne trebuie, pe lângă trupe americane, și bani americani, investiții SUA. Tocmai când ne pregăteam ca parteneriatul România-SUA să aibă și o dimensiune economică, noi ce am făcut?”, se întreabă senatorul.
Mai mult, parlamentarul arată că totuși cineva a avut de câștigat de pe urma OUG 114. „Nu sunt adeptul teoriei conspirației, dar începi să te gândești la orice. Cum să nu te gândești la orice, când după OUG 114, într-un raport al Ministerului Energiei, făcut la nivel inferior (în cadrul direcțiilor din Minister), se spune că singura companie care a beneficiat de pe urma OUG 114 a fost Gazpromul.”
România poate deveni o autoritate în sistemul energetic din această zonă, crede Vergil Chițac. Condiția este să „operaționalizăm toate câmpurile și să le dăm drumul, astfel vom ajunge să producem 20 de miliarde de mc pe an. Putem fi o soluție în a aproviziona și UE cu energie ca să nu mai depindă de gazul rusesc. Ar trebui să avem un proiect de țară”, concluzionează senatorul.