Ancheta

ISU 2021: Fără saltea, dar cu viteza melcului și raportări mincinoase

Marți 16 februarie 2020, un incendiu izbucnește pe Bulevardul Mamaia din Constanța. O femeie, locatară a apartamentului în flăcări, se prăbușește de la balcon, în timp ce pompierii, lenți și prost dotați, priveau scena de groază. După incident, iese la iveală faptul că ISU Constanța nu deține nicio pernă de salvare, că autospeciala cu scară are baza într-un cartier de case, la 8 km de cartierele de blocuri unde e necesară, că pompierilor le-a luat între 7 și 13 minute pentru a ajunge la un incendiu produs la 500 de metri de cazarma lor. Și că, în buna tradiție, ISU a modificat din pix filmul evenimentelor, pentru a transforma o intervenție ratată, într-una exemplară.

Foto deschidere: Facebook – Cătălin Schipor

Cu viteza melcului

După intervenție, ISU Constanța a comunicat bine-cunoscutul „film al evenimentelor”, care șochează prin timpul lung scurs între apelul la 112 și cel al ajungerii echipajelor la locul incendiului. Aceasta în condițiile în care sediul principal al detașamentului de pompieri ai orașului Constanța se află la circa 500 de metri în linie dreaptă de locul incendiului. Conform ISU, desfășurarea intervenției a fost astfel:
– la 9.14 vine primul apel la 112
– la 9.15 sunt alertate 1 echipaj SMURD, două autospeciale de stingere și o autospecială cu scară (aflată în celălalt capăt al orașului)
– la 9.21 ajunge la incendiu ambulanța SMURD (autospecialele nu se spune când au ajuns)
– la 9.25 o femeie surprinsă de incendiu cade de la balcon
– la 9.27 ajunge autospeciala cu scară 

Tot conform comunicatului ISU, ”Detașamentul de Pompieri Constanța Oraș se află la aproximativ 2 km față de locul producerii incendiului” – o minciună sfruntată. Cazarma detașamentului este amplasată la mai puțin de 500 de metri în linie dreaptă față de locul incendiului. Pentru mai multă precizie, am folosit Google Earth și am măsurat 840 de metri – de la poarta cazarmei, până în dreptul blocului afectat. În orice caz, distanța e sub un km, nu doi, așa cum a (dez)informat ISU Constanța.
Practic, un pompier ar fi putut ajunge la locul incendiului în fugă, pe jos, mai repede decât a ajuns oficial prima ambulanță SMURD.


Conform versiunii oficiale, primul echipaj (o ambulanță) parcurge cei 900 de metri în 6 minute. Pentru autospecialele de stingere nu se dă timpul, dar comunicatul lasă să se înțeleagă că au ajuns și mai târziu. Autospecialei cu scară îi ia, oficial, 12 minute să ajungă la locul incendiului, de la o distanță de 8 km. Un timp extraordinar – dacă ar fi adevărat…

Minciuni și mușamalizare

Un detaliu care aruncă în aer filmul evenimentului – așa cum a fost prezentat de ISU – vine de la ziariștii prezenți la fața locului. O filmare realizată de jurnalistul Cătălin Schipor surprinde autospeciala cu scară ajungând în fața blocului în care are loc incendiul la ora 9.41 – 14 minute mai târziu decât au anunțat cei de la ISU. Alți jurnaliști confirmă faptul că au văzut autospeciala pe traseu, în alte părți ale orașului, la orele 9.30 – 9.35 (adică 5-10 minute mai târziu decât ora la care, potrivit ISU, ea deja ajunsese la destinație).
O altă filmare, postată de un utilizator YouTube, surprinde incendiul, când acesta se manifestă deja foarte puternic, după căderea victimei de la balcon, deci după ora 9.25. Filmarea durează peste 5 minute, dar în imagini nu apare deloc autospeciala cu scară, despre care ISU ne asigura că ajunsese la 9.27.

De altfel, dacă comunicatul ISU ar fi fost veridic, asta ar fi însemnat o viteză medie de 40 km/h pe tot traseul autospecialei cu scară. Sau peste 50km/h dacă luăm în considerare timpii de îmbarcare, traversarea a cel puțin 10 intersecții aglomerate etc. În condițiile în care viteza medie a unei ambulanțe SMURD, în urban, conform raportărilor optimiste este undeva sub 20 km/h, devine evident că timpii dați de ISU Constanța sunt din domeniul SF.

Dezorientare și planificare proastă

Filmările postate pe rețelele de socializare arată o cu totul altă imagine decât cea idilică, a salvatorilor profesioniști din materialele de propagandă ale ISU. Unii pompieri caută hidranți, în timp ce alții se plimbă pe trotuar, apoi se organizează și pornesc spre scara blocului. Abia în ultimul moment, câțiva pompieri care nu erau echipați pentru intervenție observă victima ieșită peste marginea balconului, și, după cât se vede în imagini, încearcă să frâneze căderea victimei – cu mâinile goale…
Ulterior incendiului, un alt fapt șocant reiese din comunicatul ISU: Autospeciala cu scară – singura care ar fi putut da o șansă de salvare victimelor – ajunge când deja era totul prea târziu, întrucât era garată în cazarma din cartierul Palas – la marginea orașului Constanța. Cartierele din vecinătatea acestei cazarme, Palas și Medeea, sunt foste sate înghițite de dezvoltarea urbanistică, cu case mici, majoritatea doar cu parter. Practic, autospeciala cu scară are ca bază un cartier de case în care este complet inutilă, în schimb se află la maximă distanță de toate cartierele de blocuri ale Constanței…
Tabloul dezolant al intervenției e completat de lipsa mijloacelor de salvare pentru căderile de la înălțime. După incendiu, comandantul ISU Constanța a declarat că în tot județul nu există nici măcar o singură pernă de salvare. Cât despre clasicele pături-trambuline – acestea fie au fost casate, fie pur și simplu nu i-a trecut nimănui prin cap să le folosească…
În orice caz, după finalul intervenției, comandantul ISU Constanța a invocat deja clasica perdea de fum – organizarea unei comisii de anchetă care să stabilească „ce s-a întâmplat de fapt”.

Realitatea vs. raportările cincinale ale lui Arafat

Ani de zile am fost bombardați cu comunicate de presă în care ISU prezenta timpii de reacție minunați ai SMURD și ai Pompierilor, Raed Arafat înșirând cifre prea frumoase ca să fie adevărate – în medie sub 10 minute.
În 2012, medicul Oprița, aghiotantul lui Arafat la SMURD București, promitea că timpul de reacție al SMURD va scădea de la 8, la 6 minute.
În 2017, după mai multe intervenții ratate, la care devenise clar că timpii de reacție din planurile cincinale ale lui Arafat sunt doar în raportări, dar nu și în realitate, oficialii mai tăiaseră din coada vulpii: promițând o scădere de la 14, la 12 minute. Pentru a putea realiza asta, cei de la ISU au cerut și au primit să cheltuiască 60 de milioane de euro și să poată angaja încă 3.000 de pompieri.
Pentru stingerea incendiilor, ISU Albaă anunța, de față cu Arafat, „depășirea producției la hectar” – adică un timp de intervenție de sub 6 minute în oraș, în 2019. La nivel național, Raportul IGSU pe anul 2018 dădea timpul de intervenție al pompierilor la 13 minute în urban și 27 de minute (rural) (vezi foto jos). Bineînțeles, ISU – condus de Arafat – raporta din nou realizări epocale, cu scăderi spectaculoase ale timpilor de reacție, care să justifice sumele colosale investite și angajările fără număr – fără număr.


Conform raportului, autospecialele pompierilor parcurgeau în urban, în medie, 4,2 km în 13 minute. O medie de 323 de metri pe minut. Prin comparație, la incendiul din Constanța ele au parcurs 900 de metri = două străzi și o intersecție = în (cel puțin) 7 minute, cu o medie de circa 100 de metri pe minut, poate și mai puțin…

De câte reforme și câți bani cheltuiți mai e nevoie, ca să putem salva măcar o viață

Bilanțul incendiilor din ultimii ani este unul sumbru și șocant. După sute de milioane de lei investite și mii de angajari, ISU ajunge de fiecare dată la fața locului prea târziu. Și de fiecare dată descoperă că nu are echipament sau că nu știe să îl folosească. În Apuseni au descoperit că nu au localizare. La Siutghiol au descoperit că nu au suficiente bărci și că nu știu să pornească motorul lor. La Colectiv au descoperit că nu au suficiente măsuri legale pentru a preveni incendiile. În 2016 s-au plâns că nu au suficienți angajați. În 2017 – că nu au suficiente mașini. De fiecare dată s-au cheltuit sume colosale, de fiecare dată s-au făcut reforme și investiții, iar de fiecare dată rezultatul a fost zero barat.
La incendiul de la Piatra Neamț ministrul ne-a anunțat că suntem toți vinovați. După Matei Balș, ni s-a spus din nou că nimeni nu putea fi salvat, că s-a intervenit spectaculos – deși cei scăpați din flăcări, ca Toni Grecu, au povestit cum s-au târât pe picioarele lor din calea focului. Și ni s-a mai spus că e nevoie de alte reforme, de alți bani, de alte angajări.

Arafat în 2015: „Mâine aș face comandă de saltea”

După toate astea, avem incendiul de azi de la Constanța, în care descoperim că lipsește banala pătură, pe care pompierii o folosesc de o sută de ani pentru a salva viața victimelor ce sar de la geam. În teorie, aceasta e inutilă pentru că avem auto-scări. Sau mai degrabă nu le avem…

Nu e prima oară când pompierii români descoperă cu nu au saltea – în 2015, o femeie a sărit de pe un bloc, după ce ore întregi pompierii au încercat să o abordeze cu psihologi, scări și vorbe bune. Nici atunci nu exista saltea, a fost adusă una din alt oraș, dar nu a fost umflată…
După incident, Raed Arafat a declarat că și se poate, și nu se poate: „O să vedem din raport de ce nu a fost decisă umflarea pernei. Mâine aș face comanda la tot ce avem nevoie, dar acest lucru este imposibil. Este nevoie de proceduri de achiziție și doi, niciodată nu vei avea banii toți. După ce raportul se va încheia, ministerul va lua decizia comandării unei astfel de perne.” Ceea ce evident nu s-a mai întâmplat… Așadar, au existat milioane de euro pentru ambulanțe și autospeciale, dar nu s-au găsit nici până azi bani de saltele…
Oare de câte reforme și de câte milioane de euro mai e nevoie pentru a avea acea pernă în dotare, data viitoare? Și, când o vom avea pe aceea, care sunt șansele ca, la următorul incendiu, pompierii să descopere că ne lipsesc topoarele?

Un articol de Răzvan PETRE

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top