Aflat la primul mandat, primarul comunei Pantelimon, Costel Armășescu, ne-a vorbit despre principalele proiecte la care lucrează. Acesta ne-a declarat că mai sunt multe lucruri de făcut și că va face tot ce îi stă în putință să termine proiectele cât mai repede.
Infrastructură
„Am preluat de la fosta conducere un poiect de asfaltare a străzilor din comună. Momentan am terminat asfaltarea străzilor la Pantelimonul de Sus, Pantelimonul de Jos și Runcu. Pentru străzile din Nistorești și Călugăreni am semnat finanțarea. Proiectul este unul finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală II, acum lucrăm la proiectul tehnic și apoi vom demara procedurile de licitație. Pentru drumul comunal 75 Runcu – Pantelimonul de Jos, avem un proiect semnat deja, ce include plombarea asfaltului. Din fericire avem banii pentru acest proiect, finanțarea venind din două surse, buget local și Consiliul Județean Constanța. De asemenea, în acest moment lucrăm la proiectare pentru Drumul Comunal 74 Nistorești – Călugăreni.
La capitolul alimentare cu apă, încă mai lucrăm la unele finisări. Mai exact, la Nistorești și Călugăreni am pornit alimentarea de anul trecut, dar pentru că au apărut câteva probleme legate de automatizarea sistemului, vom face recepția anul acesta. Tot anul acesta vom monta indicatoare rutiere pentru toate cele cinci sate din comună. Mai mult, facem demersuri pentru montarea unor limitatoare de viteză, dat fiind faptul că la noi viteza maximă admisă este 30 de km/h, pentru că avem mașini de mare tonaj care fac drumuri la cariera de piatră. Nu am uitat nici de aleile pietonale, am demarat proiectarea pentru acestea, o parte din bani îi avem deja de la bugetul local și poate vom primi și de la Consiliul Județean în completare.
Pentru siguranța cetățenilor, am montat anul trecut camere de supraveghere video în intersecțiile principale din Pantelimon de Sus, Pantelimon de Jos și Runcu. Tot anul trecut am reușit să recuperăm câteva taxe din trecut de la firmele de eoliene prezente pe teritoriul comunei. Cu aceste sume am refăcut și adus la zi sistemul de iluminat public. Mai exact, am montat leduri economice în locul celor vechi și lămpi noi acolo unde a fost cazul.
Cultură – Educație
În comuna noastră există trei cămine culturale. Deocamdată am reușit să achiziționăm pentru căminul cultural din Pantelimon mese și scaune noi și am montat aer condiționat. Astfel că am dus mobilierul din acest loc către celelalte două locații. La căminul cultural din Runcu avem o problemă. Concret, lucrările au început în 2015, iar apoi am fost suspendate. Încă nu le-am reluat, pentru că avem o problemă cu firma câștigătoare. Dacă însă nu vom ajunge la un acord, voi fi nevoit să caut o altă firmă. Vreau să menționez că banii alocați acestui proiect sunt din fonduri proprii.
În 2019 avem în agendă și două proiecte legate de educație. Primul prevede realizarea unui centru educativ în curtea primăriei. Proiectarea este deja făcută, vom avea o bibliotecă și o sală de calculatoare. Cel de-al doilea proiect este preluat de la vechea administrație la stradiul de documentație parțială. Este vorba de un centru de tip after school. Anul acesta ne dorim să facem licitația și să începem lucrările.
Un alt proiect la care ne gândim, ce va fi conturat în perioada următoare, este realizarea unei capele mortuare.
Alte proiecte
În luna aprilie a anului trecut am depus un proiect prin Asociatia Grup de Acțiune Locală (GAL) Constanța, pentru obținerea unui buldoexcavator multifuncțional. Procedura a fost încheiată, contractul va fi semnat în curând, iar până de Paște vom primi și buldoexcavatorul.
Acum aș dori să vă vorbesc despre două proiecte de suflet pe care am reușit să le implementăm în 2018. Am reușit să închiriem 1.500 de hectare de islaz către fermieri, pentru prima dată. Procedura a fost una anevoiasă, dar în final toți femierii care au animale înscrise la medicul veterinar și au respectat prevederile legii au luat subvenție de la APIA.
De asemenea, am oferit loturi de casă pentru familiile care vor să-și facă ferme prin concesiune. Mai exact, am oferit cu titlu gratuit tinerilor interesați din comună, ce îndeplineau condițiile impuse, câte 1.000 de metri pătrați. Șapte familii au făcut demersuri pentru obținerea terenurilor, iar două dintre aceste familii au început deja lucrările la viitoarele lor cămine. Ne dorim ca astfel să realizăm un mediu atractiv pentru tinerii din comuna noastră, să nu mai fie nevoiți să caute resurse în afara comunei sau chiar a țării.
Un alt proiect împortant pe care l-am realizat anul trecut a fost extinderea sediului primăriei. Am luat în primire clădirea „la roșu”, acum am finalizat-o, și ne pregătim pentru recepție. Anul acesta ne dorim să începem reabilitarea porțiunii vechi, cea în care ne aflăm acum. În plus, vrem să amenajăm curtea primăriei și să facem un garaj încăpător pentru noul buldoexcavator, mașini și microbuzele primăriei”.