Vineri, 8 ianuarie, a avut loc ședința Comitetului Județean Executiv al PNL Tulcea, cu următoarea ordine de zi: stabilirea procedurii de desemnare a candidatului PNL funcția de președinte al Consiliului județean, și votarea candidaților la primăriile unităților administrativ teritoriale, acolo unde în urma sondajelor sau a deciziilor comitetelor locale executive aceștia au fost stabiliți.
Departamentul de comunicare al PNL Tulcea
Conform deciziei BPN din 21 decembrie, până pe data 1 februarie 2016 fiecare filială a PNL trebuie să-și desemneze candidații la funcția de președinte al Consiliului Județean. Aceștia trebuie să întocmească și să prezinte public programul de dezvoltare al județului care să fie aprobat în forurile statutare. CJEx a stabilit în ședinta de vineri ca până pe data de 15 ianuarie să fie depuse cererile de către cei care vor intra în cursa pentru desemnarea ca și candidat al filialei la funcția de președinte al Consiliului Județean, urmând ca aceste candidaturi să fie validate în CJEx pe data de 22 ianuarie. Votul final va fi dat de către Biroul Politic Județean pe data de 30 ianuarie, acolo unde cei 70 de membri vor stabili cine va fi în fruntea listei de consilieri județeni la alegerile din iunie 2016.
Cât privește validarea candidaților la funcția de primar pentru comunele și orașele tulcene, în PNL s-a desfășurat în ultimile luni ale anului trecut un proces intern de selecție și desemnare a acestora. În filialele unde au fost înregistrate mai multe candidaturi și unde PNL nu are primar în funcție au fost efectuate sondaje de opinie. Acolo unde a fost un singur candidat la funcția de primar, sau unde comitetele locale executive și-au desemnat candidatul în urma unor dezbateri și a votului, nu s-au mai realizat sondaje. În urma acestor proceduri urmate de votul de vineri din cadrul CJEx au fost desemnați candidații de primari în 44 din cele 51 de filiale locale ale PNL.
Candidații la primăriile din județ vor ocupa funcția de președinte unic al filialei locale, renunțându-se astfel la conducerea bicefală prin copreședinți.
Pentru filialele în care nu au fost desemnați candidați la funcția de primar, vor fi efectuate sondaje de opinie și vor fi votate candidaturile până cel târziu pe data de 1 martie.
Toți candidații PNL la alegerile locale din iunie trebuie să respecte criteriile de integritate adoptate la Consiliul Național din 11 decembrie. Este pentru prima dată în România când un partid politic de anvergura PNL – care este și primul partid politic în opțiunea electoratului – vobește atât de serios despre profesionalism și integritate în desemnarea candidaților săi la alegerile locale. PNL și-a asumat rolul de motor al reformei politice, fiind partidul cu cel mai mare nivel de așteptare din partea cetățenilor.
PNL a înțeles ce trebuie să facă pentru a veni cu oferta la nivelul așteptărilor electoratului și, de aceea, își asumă criterii clare de integritate pentru a structura o ofertă electorală care să fie compatibilă cu dorința românilor și care să maximizeze șansele de succes în alegerile locale din 2016. Punctele principale ale solicitărilor venite din partea societății se regăsesc în agenda fixată de PNL în ceea ce privește modul de desemnare a candidaților la alegerile locale.