Ştiri

PNL este de acord cu preşedintele Iohannis în ceea ce priveşte legislaţia în domeniul Siguranţei naţionale

Preşedintele Klaus Iohannis va discuta mâine 12 aprilie cu reprezentanţii PNL, PSD şi UDMR la Palatul Cotroceni pe tema legilor din domeniul securităţii naţionale. În acest sens PNL Tulcea a emis un comunicat de presă pe care îl redăm integral mai jos:

“Îmbunătățirea legislației securității naționale a devenit un obiectiv pentru întreaga clasă politică din România, dar și pentru societatea românească în general. Partidul Național Liberal întâmpină, prin urmare, cu toată deschiderea și responsabilitatea invitația președintelui Klaus Iohannis de a participa la consultări pe aceste teme. Este un gest corect și firesc, mai ales în contextul actual european în care toate societățile democratice sunt conștiente de pericolul și amenințările la adresa siguranței lor.

Ultimele evenimente de la Bruxelles, permanenta amenințare teroristă cu care se confruntă Europa și implicit și țara noastră atrag o evidentă necesitate de reevaluare a politicilor de securitate la nivel european. Cadrul legislativ românesc actual trebuie modernizat și adaptat la provocările și amenințările contemporane, la dinamica riscurilor actuale. El trebuie să maximizeze potențialul operațional al serviciilor de informații și instituțiilor cu atribuții în domeniu și să sprijine lupta împotriva infracționalității de orice fel, dar cu prioritate împotriva terorismului.

Înaintea declanșării acestei dezbateri, este extrem de important ca actorii instituționali, politici, dar și societatea civilă să poarte un dialog de fond, de substanță, în care deciziile CCR din 2014 respectiv 2015 reprezintă baza de pornire în sensul adaptării legislației specifice la dinamica riscurilor actuale.
Elaborarea noilor reglementări trebuie să se realizeze având în vedere atât jurisprudența CCR și CEDO, cât și, în egală măsură, pozițiile clar exprimate de reprezentanții serviciilor specializate. Este necesar să stabilim un raport corect între nevoia de siguranță, pe de o parte, și protejarea vieții private, de cealaltă parte.
Suntem în momentul în care în întreaga Europă balanța înclină în favoarea garantării securității persoanei. Chiar și așa, nu putem abdica pentru niciun moment de la principiul inviolabilității drepturilor și libertăților individuale, care constituie fundamentul societății noastre democratice. Așadar, avem responsabilitatea de a avea această dezbatere, în mod matur, pornind de la imperativul echilibrului desăvârșit între garantarea drepturilor și libertăților și garantarea siguranței persoanei.
La ora actuală legislația trebuie să răspundă la două mari provocări: cyber-terorismul și războiul informatic. În România este nevoie de un proces rapid care în primă fază să modernizeze și actualizeze punctual legislația conexă (legea obligativității utilizatorilor de cartele preplătite de a se identifica, legea securității cibernetice) și ulterior de unul complex care să elaboreze o formă nouă și articulată a pachetului care cuprinde legile privind securitatea națională (legile privind organizarea SIE și SRI, legea securității naționale, legile privind activitățile de informative specifice și statutul profesional al ofițerilor).
Considerăm că este nevoie de consultare și cooperare între serviciile de informații, Guvern, Parlament și societatea civilă pentru a pune în termeni legislativi schimbările și îmbunătățirile aduse sistemelor de securitate și pentru a elimina eventualele temeri legate de controlul parlamentar (civil) insuficient sau de acordarea de puteri excesive serviciilor de informații.”

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top