Fără categorie

Horia Teodorescu, președintele CJ Tulcea: ”Sperăm ca prin investițiile ITI, Delta Dunării să devină cea mai importantă destinație turistică a României!”

Promovarea și dezvoltarea potențialului turistic de neegalat al Deltei Dunării, dar și implementarea unor măsuri de modernizare a vieții celor care locuiesc în acest areal, sunt doar câteva dintre măsurile cuprinse în Strategia de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării. Nu mai puțin de 1,11 miliarde de euro vor fi investite prin intermediul ITI – Investiții Teritoriale Integrate în localitățile vizate de acest proiect. Unul dintre cei mai înflăcărați susținători ai Strategiei este președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, care ne-a explicat importanța și impactul pe care-l va avea implementarea proiectului pentru județul pe care-l conduce.

DEZVĂLUIRI: Cât de importantă este implementarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării pentru Județul Tulcea?

HORIA TEODORESCU: Este vitală, dat fiind faptul că prin aprobarea acestei strategii s-a stabilit cadrul prin care beneficiarii publici și privați din arealul Investiții Teritoriale Integrate (ITI) pot avea acces la fonduri europene. Vă reamintesc faptul că acest acces fusese restricționat anterior deoarece, din cauza specificității acestei zone, punctajele obținute conform ghidurilor naționale erau foarte mici.

DZV: Care sunt principalele domenii de dezvoltare vizate în cadrul ITI?

H.T: Conectivitatea și, implicit, accesul locuitorilor din Delta Dunării la servicii; Dezvoltarea turismului, considerat, prin Strategie, drept domeniul cu cel mai mare potențial de dezvoltare; Protejarea biodiversității, asigurarea echilibrului între factorii de mediu și factorul uman (luăm în considerare faptul că Delta Dunării, această Rezervație UNESCO și RAMSAR, este o zonă locuită).

DZV: Ce rol joacă instituția Consiliului Județean în realizarea scopului propus de acest proiect?

H.T: Consiliul Județean, membru fondator al Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară Investiții Teritoriale Integrate Delta Dunării, a fost principalul promotor și principalul actor care a contribuit semnificativ la realizarea strategiei de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării, fiind liantul între comunitățile locale. În același timp, Consiliul Județean și-a asumat implementarea proiectelor majore din cadrul acestei strategii.

DZV: Se vorbește mult despre cei 1,1 miliarde de euro – valoarea proiectului. Cum vor schimba acești bani viața locuitorilor din județul Tulcea?

H.T: Logic, sperăm că impactul va fi pozitiv, având în vedere faptul că proiectele care urmează să fie implementate vor ținti atât partea economică (ceea ce va însemna creșterea numărului de locuri de muncă și, implicit, creșterea nivelului de trai al populației, dar și stabilizarea forței de muncă) și asigurarea serviciilor strict necesare anului 2017 (conectivitate, transport înspre/dinspre Delta Dunării, servicii de telemedicină și teleeducație, dezvoltarea serviciilor asigurate de către comunitățile locale etc.).

DZV: Cât de interesați sunt primarii celor 38 de unități administrativ-teritoriale de oportunitățile pe care mecanismul financiar ITI le oferă fiecărei comunități?

H.T: Având în vedere portofoliul de proiecte existent la Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară Investiții Teritoriale Integrate Delta Dunării, în care se regăsesc investiții la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale, considerăm că oportunitățile oferite prin acest instrument sunt extrem de atractive și de importante pentru fiecare unitate administrativ-teritorială. De altfel, din acest punct de vedere nu vom avea, la finalul programului, localități în care să nu se fi implementat proiecte (publice sau private) prin acest instrument.

DZV: Cum va arăta județul Tulcea după finalizarea acestui proiect?

H.T: Sperăm ca, prin implementarea acestor proiecte, județul Tulcea să aibă acoperite nevoile publice de infrastructură de bază (apă, apă uzată, drumuri, infrastructură de educație, sănătate etc.).
Județul Tulcea va avea, spunem noi, o imagine schimbată prin implementarea unor proiecte de reabilitare a clădirilor de patrimoniu și de eficientizare energetică a clădirilor (publice, în special).
În același timp, județul va fi mult mai atractiv pentru factorul economic, ținând cont de realizarea unor investiții majore pentru comunitate, cum ar fi podul peste Dunăre, care va însemna un acces mult mai facil spre această zonă.
De asemenea, sperăm că, prin proiectele ce vor fi implementate (prin Programul Operațional de Infrastructură Mare) de către Administrația Rezervației Biosfera Delta Dunării, să fie eliminați principalii factori de antropizare și să poată fi asigurat un circuit corect al apei în interiorul sistemelor de canale și lacuri existent în Delta Dunării.
De asemenea, sperăm ca, după implementarea investițiilor cuprinse în Strategia Integrată de Dezvoltare a Deltei Dunării, județul Tulcea și Delta Dunării să devină cea mai importantă destinație turistică a României.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top