Ştiri

Cum argumentează PNL susţinerea alegerii primarilor în două tururi de scrutin

Revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin a fost una dintre cele mai importante Revendicări din Noiembrie ale societății civile și opiniei publice, fapt care s-a constituit și ca punct programatic rezultat din consultările realizate la acel moment.
Guvernul Cioloș și-a exprimat din primul moment susținerea pentru revenirea la două tururi de scrutin în cazul primarilor (ulterior, programul de guvernare a fost modificat întrucât cuprindea și intenții exprimate pentru modificarea Constituției).

Departamentul de comunicare al PNL Tulcea

Așadar, adoptarea de către Guvernul Cioloș a unei Ordonanțe de Urgență care să introducă și al doilea tur de scrutin în cazul alegerii primarilor reprezintă îndeplinirea unei revendicări legitime, reclamată după plecarea Guvernului Ponta.
PNL nu consideră că ar putea exista motive împotriva unui astfel de demers din partea premierului Cioloș.
PNL a promovat două rezoluții ale Ligii Aleșilor Locali pentru revenirea la două tururi de scrutin în cazul alegerii primarilor. Unul dintre aceste documente a fost adoptat la momentul în care Klaus Iohannis era președinte al PNL, cea de-a doua în vara anului trecut.
Soluția Ordonanței de Urgență este una corectă în raport cu prevederile constituționale și jurisprudența CCR. Legea fundamentală precizează că ordonanțele de urgență ”nu pot afecta (…) drepturile electorale”, iar CCR a atribuit în mod constant un sens negativ acestei prevederi, în sensul restrângerii.
Revenirea la două tururi de scrutin lărgește aria de opțiuni politice a cetățenilor la alegerile locale: mai multă legitimitate, mai multă democrație.
Constituția, art 115, alin 6: Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.

Introducerea a două tururi de scrutin pentru primari nu schimbă sistemul electoral întrucât acesta rămâne unul uninominal. Introducerea celui de-al doilea tur de scrutin prezintă doar beneficii pentru ca la nivelul comunității să fie ales cel care reprezintă cel mai corect opțiunile cetățenilor.
Exemplu de propunere de modificare a sistemului electoral care nu ar fi posibilă: schimbarea sistemului indirect actual de alegere a președinților de Consilii Județene cu cel uninominal
PNL vrea ca același tip de legitimitate pe care îl deține președintele României, ales în două tururi de scrutin, să fie obținut, în oglindă la nivelul comunităților, și de primari.

Tradiția din 1990 până în 2012 a fost legată de alegerea primarilor în două tururi de scrutin. În 2012 au fost primele alegeri locale într-un singur tur de scrutin, dar într-o conjunctură politică deosebită generată de ponderea electorală a USL. Menținerea unui singur tur înseamnă a păstra în mod intenționat un grad de subreprezentare.
Revenirea la două tururi de scrutin prin Ordonanță de Urgență nu exclude posibilitatea unei analize la nivelul CCR, solicitată de cei care nu sunt convinși că este un demers corect și perfect constituțional.
Alegerea primarilor este un proces important pentru comunitățile locale. Mai mult decât atât,alegerile locale reprezintă primul scrutin după manifestațiile cetățenilor, de la sfârșitul anului trecut, prin care oamenii au formulat o serie de revendicări cu privire la cei care îi reprezintă în politică și în administrație.
Așteptările publice sunt legate, pe de o parte, de mai multă integritate, dar și de o mai bună reprezentativitate și legitimitate a celor care ajung să administreze țara. Una dintre revendicările concrete a fost revenirea la un proces electoral bazat pe două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor. Este o idee pe care PNL o susține fără rezerve.
În luna septembrie a anului trecut, PNL a depus la Senat o propunere legislativă pentru revenirea la un scrutin în două tururi (denumirea completă: Propunere legislativa privind modificarea şi completarea Legii 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr.215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali).
Principalul adversar al alegerii primarilor în două tururi de scrutin este PSD – un partid care nu e interesat de o democrație reală, de un proces electoral cât mai competitiv sau de ce așteaptă oamenii de la partidele politice; PSD vrea un singur lucru: să-și conserve avantajele și privilegiile.
Lipsa de voință politică a PSD, precum și calendarul electoral extrem de strâns,nu mai fac posibilă adoptarea în Parlament a unui act normativ privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Singura variantă realistă pentru a face această schimbare rămâne adoptarea prevederii prin Ordonanță de Urgență. De aceea, PNL îi solicită prim-ministrului Cioloș să ia în seamă revendicările societății. Să nu uităm că românii au determinat schimbarea unui Guvern rupt de realitățile străzii cu actualul Guvern, de la care așteaptă mai mult interes față de solicitările lor.

Argumente pentru susținerea alegerii primarilor în două tururi:

Legitimitate și reprezentativitate. Este important ca primarii să fie aleși cu un număr cât mai mare dintre voturile oamenilor din comunitate. În sistemul alegerilor dintr-un singur tur pot exista numeroase situații în care, fie din cauza unei prezențe scăzute, fie în condițiile existenței mai multor candidați cu șanse, învingătorul să obțină funcția de primar cu un număr foarte mic de voturi.

Competiție. Un vot într-un singur tur înseamnă, realist vorbind, o șansă în plus pentru primarii în funcție, fapt care ar avantaja marile partide, PNL și PSD, dar ar reduce competiția și dezbaterea. Față de partidele mai mici, noi, PNL, am avea de câștigat din sistemul votului dintr-un singur tur, având mulți primari. Credem că este în interesul cetățeanului ca procesul democratic și electoral să fie cât mai competitiv.

Înnoire. Votul în două tururi dă mai multe șanse reîmprospătării politicii și administrației locale, obiectiv asumat public de noi cei din PNL. În situația votului într-un singur tur, pe calculul votului util, mulți dintre alegători nu vor vota candidatul care li se pare cel mai bun, ci pe cel perceput a avea cele mai multe șanse.

Dezbatere. Votul în două tururi de scrutin implică mai multă dezbatere. Confruntarea de idei și de proiecte de dezvoltare a comunităților locale nu poate fi decât în beneficiul oamenilor.
Așteptările publice. Oamenii care au manifestat în toamna acestui an reprezintă zona dinamică a societății românești care vrea o schimbare profundă a politicii românești. Acești oameni au cerut explicit revenirea la sistemul votului în două tururi de scrutin. A ignora această cerință categorică a societății, la chiar primele alegeri de după manifestații, ar însemna o sfidare la adresa acestor cetățeni.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top