Litoralul românesc

Claudiu Palaz se predă singur, în afacerea arabilor ce au pus mâna pe poligonul NATO de la Corbu?

Siteul Rise Project a publicat recent o investigație jurnalistică despre modul în care mai multe terenuri din zona unității militare de la Corbu au ajuns în posesia unor sirieni apropiați de dictatorul Bashar al-Assad. Conform sursei citate, Dragoș Boștină și Liviu Bamburic ar fi cumpărat mai multe terenuri de la persoane puse în posesie în perioada 2007-2009 în zonă și le-ar fi revândut cu profituri substanțiale unor firme controlate de cetățeni arabi. O altă suprafață, 49.1 hectare, a fost vândută în 2010 direct de către Ilie Albu, după ce acesta fusese pus în posesie în zonă, prin două titluri de proprietate.

Articolul i-a oferit prilejul lui Claudiu Palaz, vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța și președinte al PMP, să depună un memoriu la Prefectură, în care solicită verificarea legalității celor două titluri de proprietate ale lui Ilie Albu și, dacă este cazul, anularea acestor documente.

“Partidul Mișcarea Populară Constanța, prin președintele Claudiu-Iorga Palaz, vă roagă să dispuneți analiza procedurii de eliberare a titlului de proprietate nr. 7538/25.08.2010 pentru suprafața de 24.1 ha și a titlului de proprietate 7539/24.08.2010 pentru suprafața de 25 ha, eliberate pe raza comunei Corbu, a numitului Albu Ilie și să procedați la demararea acțiunii de anulare a acestuia, în cazul în care se constată că informațiile primite în presă sunt reale.
Vă aduc la cunoștință că din informațiile prezentate (Rise Project) în data de 06.03.2018, reiese faptul că terenul lui Albu Ilie, care a fost împroprietărit în poligonul Armatei Române, a fost vândut către acesta cu suma de aproximativ 1.000.000 Euro, unor apropiați ai clanului Bashar Al-Assad.
Practic, poligonul de antrenament al trupelor NATO a fost vândut sirienilor.
Vă rog, domnule prefect, să demarați de urgență analiza privind probabilitatea anulării titlului de proprietate al numitului Albu Ilie, dacă situația o va impune.
Este de neconceput ca România, stat membru NATO, să fie pusă într-o situație delicată de acest gen, și anume ca aliații săi să nu poată folosi această locație, pe motiv că a fost vândută sirienilor, ce-i drept pentru fabuloasa sumă de aproximativ 1.000.000 Euro.
Vă aduc la cunoștință faptul că analiza trebuie făcută de către persoane care sunt obiective și nu au fost implicate în această punere în posesie.
Din documentele studiate, anexate prezentei, (proces verbal nr. 3034/20.03.2008), reiese că cea care a participat la această operațiune și care credem că știa că locația respectivă este poligon NATO, este o angajată a Prefecturii Constanța, anume Mitițescu Ștefania, care la data menționată era angajată a Comisiei de aplicare a Legii 18/1991, a comunei Corbu.
Pentru o analiză corectă, cred că se impune ca această lucrare să nu îi fie repartizată în mod direct acestei persoane.
Vă mai aduc la cunoștință, domnule Prefect, că persoana al cărui titlu trebuie analizat, Albu Ilie, este socrul procurorului general al Curții de Apel Constanța, Ștefan Valentin, așa cum reiese din ancheta Rise Project.
Practic, socrul procurorului Ștefan Valentin, a vândut sirienilor poligonul NATO.
Față de cele menționate și în speranța că nu vă veți lăsa intimidat, având în vedere interesele statului român, vă rog, domnule prefect, să dispuneți de urgență analiza și măsurile care se impun în speța prezentată mai sus.
Vă doresc curaj și corectitudine, domnule Prefect!”

Palaz era președintele Comisiei județene de fond funciar!

Solicitarea lui Claudiu Palaz ridică două mari semne de întrebare.
Mai întâi, cum poate să acuze domnul Palaz că punerea în posesie a lui Ilie Albu a fost făcută ilegal, când chiar el era președintele Comisiei județene de fond funciar, în calitate de Prefect?!
Palaz a încercat să ofere o explicație jurnaliștilor Rise Project pentru această situație ciudată: “Modalitatea în care a fost <<selectată>> persoana care este pusă în posesie, precum și amplasamentul unde este pusă în posesie, este doar de competența primarului, care este președintele comisiei locale și a secretarului comunei, care verifica actele celor care urmează sa fie puși în posesie”.
Cu alte cuvinte, vina este doar a Comisiei locale de fond funciar Corbu, iar Comisia județeană, condusă de Palaz, nu are nicio vină?!
Doar că legea îl contrazice. Iată ce scrie în Regulamentul privind procedura de constituire, atribuțiile și funcționarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, a modelului și modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum și punerea în posesie a proprietarilor din 21.11.2001:

Claudiu Palaz trebuia să verifice legalitatea actelor, încă din 2010

Art. 6.
Comisiile județene și a municipiului București au următoarele atribuții principale:
a) organizează instruirea comisiilor comunale, orășenești și municipale și asigură distribuirea legilor, a prezentului regulament, a hărților și planurilor la zi, precum și a altor materiale necesare pentru desfășurarea în bune condiții a activității acestora;
b) asigură îndrumarea și controlul comisiilor comunale, orășenești și municipale prin desemnarea pe comune, orașe și municipii a membrilor din comisia județeană;
c) verifică legalitatea propunerilor înaintate de comisiile comunale, orășenești și municipale, în special existența actelor doveditoare, pertinența, verosimilitatea, autenticitatea și concludența acestora;
d) soluționează contestațiile formulate împotriva măsurilor stabilite de comisiile locale;
e) validează sau invalidează propunerile comisiilor comunale, orășenești sau municipale, împreună cu proiectele de delimitare și parcelare;
f) emit titlurile de proprietate pentru cererile validate;
g) soluționează cererile de reconstituire a dreptului de proprietate publică a comunelor, orașelor și municipiilor pentru terenurile forestiere;
h) identifică terenurile atribuite ilegal și sesizează prefectul, care va înainta sub semnătură acțiuni în constatarea nulității absolute pentru cazurile prevăzute la art. III din Legea nr. 169/1997;
Iată deci că responsabilitatea verificării legalității îi revine Comisiei județene de fond funciar, din care făcea parte și Claudiu Palaz.

Palaz vrea să pună presiune pe procurorul Gigi Ștefan?

În al doilea rând, din totalitatea tranzacțiilor, pe Palaz îl interesează DOAR legalitatea terenurilor atribuite lui Ilie Albu. Oare de ce?
Răspunsul îl dă chiar Palaz, care scrie în memoriu că Albu e socrul procurorului general de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, Valentin Gigi Ștefan.
Coincidență sau nu, numele familiei Palaz a apărut recent în două două dosare instrumentate chiar de către acest Parchet. Primul se referă la o tranzacție cu un teren în zona bretelei rutiere a noului pod de la Agigea, în care tatăl lui Claudiu Palaz ar fi câștigat peste 3 milioane euro din vânzarea către Stat. Al doilea dosar e legat de suspiciunea că imobilul în care locuiește Palaz ar fi fost construit pe domeniul public, prin blocarea unei străzi.

 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top