Actualitate

„Spitalul de Oase” de la Eforie Sud, emblema stațiunii de la malul mării

Cu o istorie de peste 100 de ani, Spitalul de Oase din Eforie Sud, denumire populară a unității spitalicești de la malul mării, a fost rampa de lansare a unor nume mari în medicina românească: dr. Victor Gomoiu, dr. Victor Climescu (inițiatorul activității chirurgicale de la acest spital, începând cu anul 1925), profesorul dr. Dinu Antonescu, profesorul dr. Panait Sârbu, profesorul dr. Nicolae Constantinescu.

Spitalul din Eforie Sud a fost inaugurat în anul 1908 de Principesa Maria, viitoarea regină a României, fiind un obiectiv ridicat chiar la inițiativa el. Totodată, pe lângă clădirile propriu-zise, unitatea a primit 12 hectare de pădure chiar pe marginea falezei, fiind gândit ca un loc de vindecare fizică și psihică a pacienților.

Inaugurat înaintea războaielor mondiale, spitalul a funcționat neîntrerupt în timpul celor două conflagrații. Mai mult, din anul 1925, aici au început să se efectueze și intervenții chirurgicale. Datorită personalităților medicale care au activat la Eforie Sud, spitalul a devenit unul foarte căutat în țară. Se știa că la malul mării se vindecă „oasele”, de aici și denumirea de „Spital de Oase”.

Tot din anul 1925 datează și arhiva spitalului, una impresionantă care poate sta la baza multor lucrări științifice de specialitate.

Prin Hotărârea de Guvern numărul 426 din 26 iunie 2013, publicată în Monitorul Oficial din 5 iulie 2013, Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie Sud a fost desființat de Ministerul Sănătății, devenint o secție în cadrul Spitalului Județean Constanța: „Se aprobă desfiinţarea Spitalului de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie Sud, unitate sanitară publică cu paturi, cu personalitate juridică, cu sediul în localitatea Eforie Sud, judeţul Constanţa, al cărui management a fost preluat de către Consiliul Judeţean Constanţa”. 

Actuala Secție de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie Eforie Sud dispune de 40 paturi în regim de spitalizare continuă și patru paturi pentru spitalizare de zi și de un ambulatoriu de specialitate.

„Baza de tratament din cadrul Ambulatoriului de specialitate a fost modernizată prin Programul Operațional Regional 2007-2013 și inaugurată în iulie 2018, fiind dotată cu aparate medicale de înaltă performanță. Aici se pot efectua proceduri de hidrotermoterapie (hidrokinetoterapie în piscina terapeutică, aplicații de parafină, duș subacval), băi galvanice, electroterapie, ultrasonoterapie, laserterapie, magnetoterapie, drenaj limfatic, masaj terapeutic, kinetoterapie. Sala de gimnastică din cadrul bazei Eforie Sud este dotată cu biciclete medicinale, steppere, seturi de roată mobilă și fixă, aparate complexe pentru tonifierea musculaturii membrelor, spaliere, saltele, plăci de echilibru etc.”, se arată pe site-ul Spitalului Județean de Urgență Constanța.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top