Actualitate

Scurta existență a Cazinoului Neptun din Eforie Sud

Cu un deceniu înainte ca actualul Cazinou să fie inaugurat pe promenada din Eforie Sud, stațiunea găzduia o altă clădire simulară: Cazinoul Neptun.

Conform celor de la „Eforie Colorat” în anul 1925 societatea “Poptum” construiește Cazinoul Neptun cunoscut ca și cazinoul plutitor din Movilă-Carmen Sylva. Societatea avea obligația ca după 10 ani de exploatare să predea construcția Ministerului de Domenii. Doar că, în anul 1928 acesta avea să fie abandonat din cauza distrugerilor suferite după furtună și înghețul din 1928-1929.

„Lăsat pradă puterii valurilor și fenomenelor meteo, construcția se înclina într-o parte și devine un real pericol pentru cei aflați pe plajă sau în apă”, arată sursa citată.

O fotografie din 1925 ne prezintă faleza și cazinoul în curs de amenajarea. Se poate remarca prezența masivă a arbuștilor cu rădăcini adânc înfipte în pământ, ajutând astfel la consolidarea malului dar și lipsa unui pod care să facă legătura dintre plajă și cazinou.

La data de 4 iunie 1931 Consiliul Comunal hotărăște dărâmarea construcției din motive de siguranță, dar podul de legătură rămâne în picioare și este folosit de turiști și localnici pentru distracții și sărituri în apă.

Un aspect interesant este acela ca deși cazinoul Neptun a fost dărâmat in 1931, imaginea acestuia a continuat sa fie exploatata și folosită pentru promovarea stațiunii.

După aproape un deceniu, în 1934, Societatea Movilă-Techirghiol inaugura, pe promenada din stațiunea Carmen Sylva (Eforie Sud), Cazinoul. Elegantul imobil în stil art deco, proiectat de Arta Cerchez, găzduia la parter restaurant cu scenă pentru orchestră, cafenea, bar american, birouri, coafor, oficiu poștal, punct telefonie, în timp ce, la etaj, se aflau sălile de joc.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top