Actualitate

Spectacolul folcloric „Ziua Dobrogei“, la Sala Polivalentă din Tulcea

Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu și vicepreședintele Dumitru Mergeani au participat joi, 14 noiembrie 2019, la Sala Polivalentă din orașul Tulcea, la spectacolul folcloric „Ziua Dobrogei“, în cadrul manifestărilor dedicate împlinirii a 141 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria-Mamă, în organizarea Consiliului Județean Tulcea și a Primăriei Municipiului Tulcea, prin Ansamblul Artistic Baladele Deltei.

La manifestare au fost prezenți prefecții Lucian Furdui și Dumitru Dan Jeacă, primarul Constantin Hogea, viceprimarul Andaluzia Luca și deputații Mirela Furtună și Lucian Simion.

 „Cu 141 de ani în urmă, principele Carol I, secondat de guvernul condus de I.C. Brătianu și ministrul de Externe Mihail Kogălniceanu, lansa „Proclamația către Dobrogeni” și „Înaltul ordin de zi către oștire”. Acesta din urmă suna astfel: „Soldați, puterile mari europene, prin Tratatul de la Berlin au unit cu România Dobrogea, această veche posesiune a principilor noștri de mai înainte. Azi veți pune piciorul pe acest pământ care devine din nou românesc. Fiți în mijlocul noilor voștri concetățeni ceea ce ați fost atât în timp de pace cât și pe câmpul de onoare, model de bravură și de disciplină, apărători ai drepturilor și anteluptători ai legalității și ai civilizației Europei. Astfel vă cunoaște acum întreaga Europă, și cu mândrie confirmăm aceasta”.

Ulterior, Carol I făcea afirmația „Dobrogea este piatra nestemată pe care am pus-o pe coroana mea regală”, ceea ce nu era deloc departe de adevăr. Considerația marelui monarh pentru regiunea noastră reprezenta o confirmare și, totodată, o garanție a importanței și a rolului strategic al Dobrogei în economia spațiului românesc proaspăt reîntregit.

 În plus, beneficiile acestei uniri s-au făcut imediat simțite și în spectrul cultural-artistic, armonia etnică și melanjul tradițional de ansamblu, dar bine conservat individual la nivelul fiecărei etnii, oferind valori de netăgaduit culturii naționale.

În încheiere, doresc să adresez tuturor celor prezenți aici un călduros „La mulți ani!” împreună cu invitația de a viziona în continuare acest frumos eșantion al talentului și frumuseții cântului, portului și dansului nord-dobrogean și nu numai“, a declarat președintele Horia Teodorescu.

Spectacolul folcloric i-a avut invitați speciali pe Irina Loghin, Gelu Voicu și Ciprian Roman. Și-au concursul Gigi Stoica, Adriana Deaconu, Traiana Frîncu, Orchestra Populară „Flacăra Prahovei“ a Filarmonicii „Paul Constantinescu“ Ploiești, Ansamblul Folcloric Profesionist „Drăgan Muntean“ Deva, Ansamblul Folcloric „Doina Prahovei“ și Ansamblul Folcloric „Baladele Deltei“ cu soliștii Georgeta Nichifor, Laura Feraru, Laura Mocănița și Costel Atanasof.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top