Fără categorie

Solutii pentru viitorul social al Uniunii Europene

Comisia Europeana a prezentat recent un pachet cuprinzator si ambitios de initiative in domeniul social.

Lansarea Agendei Sociale Reinnoite vine in intampinarea celor mai mari provocari din domeniul social cu care se confrunta Uniunea si are ca obiectiv adaptarea politicilor sociale ale Uniunii astfel incat sa raspunda efectiv provocarilor economice si sociale actuale cu care se confrunta.

Societatea europeana sufera transformari importante datorita globalizarii, schimbarilor demografice si dezvoltarilor tehnologice, iar politicile Uniunii Europene trebuie sa sustina adaptarea la aceste schimbari.

In acest context, dupa o perioada in care problematica sociala a fost lasata intr-un con de umbra, Agenda Sociala Reinnoita va incerca sa revitalizeze abordarea Uniunii fata de aceste schimbari si va reprezenta un cadru legislativ necesar in anii urmatori. Agenda Sociala Reinnoita isi propune sa creeze mai multe oportunitati pentru cetatenii Uniunii, sa imbunatateasca accesul la…

Comisia Europeana a prezentat recent un pachet cuprinzator si ambitios de initiative in domeniul social.

Lansarea Agendei Sociale Reinnoite vine in intampinarea celor mai mari provocari din domeniul social cu care se confrunta Uniunea si are ca obiectiv adaptarea politicilor sociale ale Uniunii astfel incat sa raspunda efectiv provocarilor economice si sociale actuale cu care se confrunta.

Societatea europeana sufera transformari importante datorita globalizarii, schimbarilor demografice si dezvoltarilor tehnologice, iar politicile Uniunii Europene trebuie sa sustina adaptarea la aceste schimbari.

In acest context, dupa o perioada in care problematica sociala a fost lasata intr-un con de umbra, Agenda Sociala Reinnoita va incerca sa revitalizeze abordarea Uniunii fata de aceste schimbari si va reprezenta un cadru legislativ necesar in anii urmatori. Agenda Sociala Reinnoita isi propune sa creeze mai multe oportunitati pentru cetatenii Uniunii, sa imbunatateasca accesul la servicii de calitate si sa manifeste solidaritate fata de cei afectati de aceste schimbari. Motto-ul acesteia este „acces, oportunitati si solidaritate”.

Pachetul lansat de Comisie la data de 2 iulie este construit in jurul Comunicarii privind Agenda Sociala Reinnoita (atasat), documentul cadru ce constituie baza dezbaterilor privind viitorul social al Europei si care detaliaza actiunile viitoare pe care le are in vedere Comisia Europeana.

Agenda Sociala va cuprinde patru propuneri legislative:

Propunerea de Directiva privind antidiscriminarea isi propune sa abordeze masuri de antidiscriminare in ceea ce priveste accesul la bunuri si servicii al populatiei, fara deosebire de religie sau credinta, dizabilitate, varsta si orientare sexuala.

Propunerea de Directiva privind Comitetele Europene de Intreprindere are ca scop imbunatatirea functionarii acestor comitete si, in special, imbunatatirea eficientei consultarilor ce vizeaza restructurarea planurilor de munca a personalului.

Propunerea de Directiva privind drepturile pacientilor la servicii de ingrijire transfrontaliere are ca scop clarificarea si sprijinirea drepturilor pacientilor in vederea obtinerii serviciilor de ingrijire medicala in alt stat membru al Uniunii Europene decat cel de resedinta.

Propunerea de Directiva privind munca in sectorul maritim are ca scop asigurarea transpunerii in dreptul comunitar a Conventiei Organizatiei Internationale a Muncii privind munca in sectorul maritim.

Agenda Sociala Reinnoita cuprinde si un document de lucru privind situatia minoritatii Roma, document menit a fi un suport de dezbatere pentru statele membre in ceea ce priveste integrarea activa a acestora. Documentul de lucru al Comisiei face un inventar al politicilor si masurilor existente la nivel comunitar. Se concluzioneaza ca exista deja un cadru financiar si de politici, dar este insa necesara o mai buna coordonare intre statele membre ale Uniunii Europene si o mai mare implicare a tuturor actorilor relevanti (autoritati, societatea civila, comunitatea Roma ca atare).

Avand in vedere importanta acestui pachet pentru viitorul social al Uniunii Europene, Departamentul pentru Afaceri Europene a lansat un proces de consultare interinstitutionala, in vederea stabilirii unei pozitii detaliate a Romaniei cu privire la pachetul de initiative cuprins in Agenda Sociala Reinnoita.

Romania priveste pozitiv demersurile Comisiei Europene de aliniere si corelare a dimensiunii sociale a Uniunii cu obiectivele cresterii si crearii de noi locuri de munca. Pozitia generala a Romaniei este de sprijinire a aprofundarii existentei relatiei directe intre obiectivele cresterii competitivitatii, cele ale cresterii ocuparii si obiectivele incluziunii sociale, precum si a corelarii acestora si sustinerii lor reciproce. Viitorul modelului social European trebuie sa evidentieze interactiunea celor trei domenii politice – cel economic, ocuparea si afacerile sociale – iar modernizarea modelului social European trebuie sa asigure sustenabilitatea sistemelor de protectie sociala, pentru toti cetatenii.

Pentru mai multe informatii, consultati documentul atasat.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top