Politic

PNL schimbă „optica privind ajutoarele sociale”. Ele trebuie să ajungă la cei vulnerabili și să încurajeze munca

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a vorbit în mai multe rânduri la începutul acestui an despre schimbarea opticii privind ajutoarele sociale, a modului în care acestea se acordă, a beneficiarilor ajutoarelor și a încurajării muncii în cazul celor care pot presta o muncă.

În România, capitolul „ajutoare sociale” este o discuție permanentă deoarece în rândul celor care primesc acești bani publici se numără și persoane care, în realitate, sunt apte de muncă.

De aceea, Raluca Turcan a anunțat că Ministerul Muncii este în etapa de pregătire a campaniei naționale de evaluare a ajutoarelor sociale, care va demara în curând în toată țara cu echipe mixte ale Agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială, Inspectoratelor teritoriale de muncă și Agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă.

Anunțul a fost făcut după o întâlnire a ministrului cu reprezentanții Asociațiilor Orașelor, Municipiilor și Comunelor din România, în care s-a discutat despre obiectivele acestei campanii și despre modul de lucru.

Vom identifica, în primul rând, beneficiarii de ajutoare sociale care se află în situații cu adevărat vulnerabile, fiind inapți de muncă, persoane cu vârstă de pensionare sau care au în întreținere copii mici. Pentru această categorie de beneficiari, vom identifica măsuri integrate de sprijin pentru a reduce gradul de vulnerabilitate”, spune ministrul Raluca Turcan.

În al doilea rând, Ministerul Muncii și protecției Sociale caută soluții pentru creșterea gradului de ocupare în rândul beneficiarilor de ajutor social care pot munci. Ca un exemplu, spune ministrul, în acest moment, 30% din totalul locurilor de muncă neocupate sunt adresate muncitorilor necalificați. Piața muncii ar putea absorbi o parte din persoanele apte de muncă din cele aproximativ 170 000 care primesc venit minim garantat, în România.

Apreciez foarte mult deschiderea și interesul pe care le-au arătat autoritățile locale față de demersul Ministerului Muncii, care este calibrat în acord cu politicile europene în domeniu: sprijin integrat și mai bine țintit pentru categoriile vulnerabile, precum și sprijinirea reinserției în cazul persoanele apte de muncă”, adaugă Raluca Turcan.

Campania națională de evaluare va fi eficientă doar în măsura în care va exista o colaborare strânsă cu reprezentanții primăriilor pentru a pune la dispoziție instituțiilor implicate informațiile despre beneficiari și pentru a facilita relația acestora cu potențialii angajatori din comunitate.

Reamintesc, creșterea ocupării este un obiectiv de prim rang al tuturor politicilor europene în domeniul social. Anchetele sociale sunt o obligație legală și ele reprezintă o etapă importantă pentru o mai bună țintire a efortului de asistență socială al statului român”, mai spune ministrul Muncii.

Viziunea liberală: Sprijin pentru cei vulnerabili

Raluca Turcan a explicat că demersul guvernamental se înscrie în viziunea PNL. „Optica privind ajutoarele sociale ar trebui schimbată, iar viziunea liberală este sprijin țintit pentru cei vulnerabili şi încurajarea muncii pentru cei care pot să meargă la muncă. Acordarea ajutorului social presupune că, în urma unei anchete, trebuie verificate veniturile persoanei respective, dacă are imobil şi alte bunuri şi dacă a refuzat un loc de muncă, dacă se poate încadra”.

Aceste verificări ar trebui făcute, în mod normal, din 6 în 6 luni. Din nefericire, spune ministrul, aici se produce o ruptură, în sensul în care anchetele sociale se fac la nivel de autorități locale. Unele autorități locale îşi iau în serios misiunea de a-i îndemna să depună şi muncă în folosul comunităţii, să-şi caute în continuare un loc de muncă. Alții se complac, pentru că ţinându-i pe oameni oarecum în sărăcie îi ţii şi într-un soi de dependenţă.

Am făcut un plan de acţiune cu echipa din Ministerul Muncii şi anume, prin Agenţiile Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială, să fie demarate inspecţii şi campanii în teritoriu, astfel încât să se vadă dacă printre beneficiarii de venit minim garantat sau de ajutor pentru sprijinirea familiei, sunt într-adevăr persoane care au deschiderea să-şi caute loc de muncă în continuare sau se complac în acea formă de sprijin”, explică Turcan.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale își propune, pe această temă, ca toate formele de spijin să fie integrate. Cu alte cuvinte, un om care este într-o situaţie vulnerabilă să primească pachete integrate de sprijin, şi pentru copii, şi educaţionale, şi sanitare şi de consiliere, şi de îndrumare, dacă pot, spre piaţa muncii.

În același timp, statul ar avea o evidenţă a acestor pachete sociale, pentru că, „din nefericire, avem persoane care beneficiază de ajutor social, de venit minim garantat, beneficiază şi de ajutor pentru sprijinirea familiei, au şi alocaţii pentru copii, au şi ajutor pentru încălzire. Am făcut o evaluare şi există cumul chiar de 6-7 beneficii de la stat fără să ai totuşi dovada că omul respectiv nu se complace în acest soi de abundenţă de beneficii în loc să intre pe piaţa muncii şi să se străduiască, aşa cum se străduiesc milioane de oameni în România”, mai spune ministrul Muncii.

Totul cuprins într-un proiect de lege

Toate aceste intenții ale Ralucăi Turcan vor fi cuprinse într-un proiect de lege care va fi prezentat în scurt timp.

Vom prezenta proiectul de lege privind măsurile de protecție socială destinate consumatorilor vulnerabili, proiect aflat în transparență publică și pe care l-am analizat deja împreună cu partenerii sociali, în cursul săptămânilor trecute.

Potrivit proiectului, administrației locale îi revine responsabilitatea de stabilire a drepturilor în ceea ce privește acordarea ajutoarelor de încălzire și a suplimentului pentru energie, dar și de plată în cazul ajutorului pentru lemne, cărbuni, combustibili către beneficiari. Din acest motiv, am considerat necesară implicarea reprezentanților autorităților locale în îmbunătățirea proiectului și acesta a fost unul dintre obiectivele întâlnirii de azi”, arată Raluca Turcan.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top