Comuna Topalu de pe malul Dunării păstrează din 1960 o comoară fără asemănare: Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă”. Aici se află una dintre cele mai importante colecții interbelice, pe care românii o pot vedea în noul sezon Art Safari, la București.
„Muzeul secret” este o expoziție curatoriată de Lelia Rus Pîrvan și realizată în parteneriat cu Muzeul de Artă Constanța, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța și al Primăriei Topalu.
Timp de trei luni (martie-iulie) vor putea fi admirate la București (Palatul Dacia), 91 de lucrări din colecția Muzeului Dinu și Sevasta Vintilă de la Topalu, cele mai multe fiind tablouri semnate de celebri pictori români, dar și câteva lucrări de grafică. Va fi cea mai amplă expoziție Art Safari și cea mai importantă „ieșire” în lume a lucrărilor de la Muzeul din Topalu. Este un bun prilej pentru promovarea Muzeului de la Topalu, în Capitală.
„Muzeul secret”, curator: Leila Pîrvan Rus, este una dintre cele mai importante colecții de artă românească, dintr-un colț uitat al Dobrogei, Topalu: Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Ciucurencu, Dărăscu, Ressu, Iser, Piliuță. Comoara fără asemănare din arta românească”, spun organizatorii.
Toate aceste opere au fost colecționate de dr. Gheorghe Dinu Vintilă de-a lungul vieții și dăruite muzeului din comuna sa natală. Colecția a făcut obiectul unui îndelungat proces intentat de o persoană care pretindea că este moștenitorul medicului Dinu Vintilă. În cele din urmă, statul român a fost desemnat ca fiind proprietarul acestei comori adăpostite de comuna Topalu.
Trebuie spus că „Muzeul secret” este prima expunere externă de până acum a colecției impresionante „Dinu și Sevasta Vintilă” de la Topalu, formată din 228 de opere ale marilor artiști români.