Litoralul românesc

Mănăstirea Mircea Vodă, ridicată din minciună. Căminul de bătrâni „uitat” de fețele bisericești

În Arhiepiscopia Tomisului putem vorbi în ultimii 15 ani de un adevărat fenomen mistico-monahal dacă luăm în considerare nenumăratele mănăstiri sau schituri înființate peste noapte unde viețuiesc sau supraviețuiesc unul sau doi călugări. Așa s-a ajuns ca într-un singur județ să fie peste 30 de așezăminte monahale, multe dintre ele fiind departe de ceea ce înseamnă o mănăstire în adevăratul sens al cuvântului.

Cămin de bătrâni doar pe hârtie

Mănăstirea „Buna Vestire” și „Sfinții Doctori fără de Arginți Cosma și Damian” de la Mircea Vodă are o istorie de 9 ani, fiind construită pe terenul dat în folosință gratuită de către Consiliul Local Arhiepiscopiei Tomisului. Dar, pentru a obține cei 10.000 de mp de teren, Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, nu s-a sfiit să-și pună semnătura pe o minciună.
În luna noiembrie 2009, Teodosie trimite o adresă oficială Primăriei și Consiliului Local Mircea Vodă prin care le solicită un teren „în vederea înființării unui așezământ monahal de călugări în cadrul căruia va funcționa și un cămin de bătrâni”. Solicitarea este făcută „cunoscând dragostea manifestată de-a lungul timpului față de BOR” de către autoritățile locale.
Ca un foarte bun credincios, Dumitru Dedu, primarul PSD de la acea vreme, a pus pe ordinea de zi a ședinței de consiliu local de la finalul lunii noiembrie 2009 predarea în folosință, cu titlu gratuit, a unui teren de 4.000 mp. Propunerea primarului este votată de cei 11 consilieri locali prezenți la ședință, astfel se adoptă Hotărârea de Consiliu Local nr. 153/27.11.2009 prin care se decide: „transmiterea în folosință gratuită a 4.000 de mp către Arhiepiscopia Tomisului pe toată durata realizării unui așezământ monahal în cadrul căruia va funcționa un cămin de bătrâni”.

În anul 2011, Arhiepiscopia Tomisului își dă seama că terenul alocat de primărie este „mlăștinos” și nu se poate construi, drept urmare solicită autorităților locale un alt teren pe raza comunei. Zis și făcut, în data de 20 aprilie 2011, prin HCL 69 se modifică și completează HCL 153/2009 în sensul că Arhiepiscopia primește în folosință gratuită 10.000 mp de teren situat în parcela A52/2, care se „transmite cu titlu gratuit Arhiepiscopiei pe durata existenței construcției constând într-un așezământ monahal în cadrul căruia va funcționa și un centru de zi”. Așadar, după numai 2 ani, Teodosie își nuanțează solicitarea de teren și nu mai vorbește de cămin de bătrâni, ci de un centru de zi.
Până în anul 2012, râvna Arhiepiscopiei Tomisului de a face o mănăstire și un loc de alinare pentru bătrâni sau un centru de zi nu se materializează, însă la cârma mănăstirii înființată doar pe hârtie vine din iulie 2011 călugărul Ciprian Cosmin Constantin Achim (așa se semnează în sesizările pe care le face la poliție).
Între timp, Consiliul Local Mircea Vodă decide în aceeași ședință din luna septembrie 2012 să revoce HCL 153/2009 și să ofere printr-o nouă hotărâre (HCL79/26.09.2012) terenul de 10.000 mp. Totul se face la solicitarea primarului Dumitru Dedu care, în expunerea de motive care stă la baza adoptării hotărârii, scrie că face această propunere „ca urmare a intenției Arhiepiscopiei Tomisului de a înființa un așezământ monahal și un cămin de bătrâni”.

Mănăstire construită ilegal

Deși terenul urma să fie predat printr-un proces verbal celor din Arhiepiscopia Tomisului, starețul Achim precipitează lucrurile deoarece la 24 martie 2012 (cu 6 luni înainte de HCL 79) îl cheamă pe Teodosie să oficieze slujba de punerea a pietrei de temelie a bisericii mânăstirii, după ce, conform site-ului arhiepiscopiei, „în luna iulie 2011 a început construcția sfântului așezământ”. Așadar, construcțiile au început pe acest teren înainte ca el să fi intrat în posesia preoților și, pe cale de consecință, fără a avea nici un fel de autorizație de construcție.
Mai mult, în 14.03 2013, Primăria Mircea Vodă emite Certificatul de Urbanism în scopul „lucrări de construire” la solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului, prin dl. Achim Ciprian, pe parcela A52/2/2. Așadar, primul act în vederea obținerii autorizației de construire este emis de primărie după un an de la punerea pietrei de temelie a construcției bisericii.

În memoriul tehnic întocmit de arhitectul Ioan Bârlădeanu, ce poartă data 4.07.2013, memoriu depus la dosarul pentru obținerea PUZ-ului, se scrie că Terenul studiat „în P.U.Z. este suprafața atribuită Arhiepiscopiei Tomisului de Consiliul Local al Comunei Mircea Vodă, în vederea construirii unui așezământ monahal, în cadrul căruia va funcționa și un cămin. Terenul are suprafața de 10.000 mp, aparține Consiliului Local Mircea Vodă, cu folosința arabil, indicativul cadastral A52/2/2”. În același document apare menționată și o clădire cămin de bătrâni în suprafață de 730 mp.

Conform unul album al mănăstirilor editat de Arhiepiscopia Tomisului, pe 22 martie 2015 construirea bisericii este aproape finalizată, iar Teodosie face aici sfințirea mică a lăcașului. În același album nu se pomenește absolut nimic de intenția de a construi un cămin de bătrâni pe terenul primit de la autoritățile locale și în acest sens. Mai mult, la capitolul „activități culturale și filantropice în trecut”, mănăstirea Buna Vestire de la Mircea Vodă are trecut doar un „nu este cazul”.

„Și dacă nu este cămin de bătrâni, care e problema?”

Despre starețul mănăstirii, Arhimandritul Ciprian Cosmin Constantin Achim, publicația noastră a scris că asupra tezei sale de doctorat ar plana suspiciunea de plagiat, multe dintre pasajele lucrării fiind identice cu pasaje din alți autori, publicați înainte de susținerea tezei.
După mai bine de 9 ani de când Arhiepiscopia Tomisului a solicitat teren Consiliului Local Mircea Vodă, nicio construcție cu destinația cămin de bătrâni nu este ridicată lângă așezământul monahal.

În cadrul mai multor discuții purtate cu Ciprian Cosmin Constantin Achim acesta a negat inițial că pe terenul dat de Consiliul Local Mircea Vodă trebuie ridicat și un cămin de bătrâni, apoi a spus sec „Și dacă nu este cămin de bătrâni, care e problema?”.

Un articol de Călin GAVRILAȘ

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top