Actualitate

Evenimente artistice și sportive cu prilejul Zilei Comunei Pantelimon

Tradiția spune că pe 27 iulie locuitorii comunei Pantelimon îl cinstesc pe sfântul cu același nume, dar sărbătoresc și ziua comunității lor. Astfel că și anul acesta, administrația locală a pregătit o serie de activități care să marcheze acest moment festiv.

„Sărbătoarea va începe de vineri 26 Iulie, ora 17.00, când va avea loc Crosul Ulmetum, competiție pe trei categorii de vârstă unde s-au pregătit premii de participare, dar și surprize pentru câștigători”, declară pentru Dezvăluiri primarul comunei, Costel Armășescu.

A doua zi, sâmbătă dimineața (27 iulie), la biserica din sat va avea loc Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoți și diaconi în cinstea Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, ocrotitorul comunei constănțene care-i poartă numele.

„Sărbătorirea Zilei Comunei Pantelimon a devenit o tradiție pentru administrația locală care a depus toate eforturile ca și anul acesta evenimentul să aibă alocat un buget suficient. S-a încercat, de asemenea, să se păstreze diversitate în alcătuirea programului artistic, astfel încât toți locuitorii comunei să se bucure de muzică pentru toate gusturile”, mai spune primarul.

Spectacolul artistic va debuta sâmbătă, la ora 17.00, pe stadionul din localitate. Atmosfera va fi întreținută de solista de muzică populară Mioara Velicu, Jan de la Craiova, Aurel Băbașa, Andreea Dragu, Rodica Șerban, Cristi Moțoi, dar și de alți interpreți.

De asemenea, pe lângă artiștii consacrați din țară și din județ, în fața spectatorilor vor evolua membri Ansamblului Ulmetum, al comunei Pantelimon.

Sărbătoarea se va încheia seara cu un spectaculos foc de artificii.

Sfântul Pantelimon este cunoscut drept ocrotitor al medicilor şi tămăduitor al bolnavilor. Originar din Nicomidia, s-a născut dintr-un tată păgân şi o mamă creştină, primind numele de Pantoleon, care, tradus din limba greacă, înseamnă „cel întru toate puternic, ca un leu”. După moartea mamei a devenit ucenic al doctorului Eufrosin, de la care a deprins tainele medicinii. Preotul Ermolae i-a descoperit învăţătura de credinţă, apoi l-a botezat, punându-i numele Pantelimon, adică „cel cu totul milostiv”. Prin puterea credinţei, Sfântul Pantelimon a tămăduit trupurile şi sufletele multor bolnavi. A fost martirizat prin decapitare în jurul anului 305, în vremea persecuţiilor declanşate de către împăratul Diocleţian.

Actualitate

To Top