Administrație Locală

Președintele CJ Constanța: Consilierii liberali blochează dezvoltarea județului

Ședința Consiliul Județean Constanța din 24 iulie a fost marcată de contre între consilierii PNL și Președintele CJ, Horia Țuțuianu. Liberalii au votat împotriva proiectelor de alocare a fondurilor către primării, acuzând că au fost favorizați primarii PSD. În replică, președintele CJ Constanța le-a spus că nu există un județ în țară în care banii să fie alocați atât de echidistant ca la Constanța și i-a acuzat că au confundat drumurile comunale cu străzile din interiorul localităților și de aceea calculul lor este eronat. Țuțuianu i-a mai acuzat pe liberali că blochează dezvoltarea județului și că din cauza lor există riscul ca multe școli și grădinițe să nu fie pregătite pentru începerea anului școlar.

Din păcate, colegi de la un anumit partid nu au înțeles importanța dezvoltării administrațiilor locale ale județului Constanța și au respins proiectele legate de alocările de fonduri către Unitățile Administrativ Teritoriale. Bani pentru drumuri, creșe, grădinițe, dispensare, școli și așa mai departe.

Mă așteptam la mai multă responsabilitate din partea lor, în ceea ce privește schimbările legislative și mă refer la noul cod administrativ, pe care nu l-au citit, nu l-au înțeles ori nu au vrut să îl înțeleagă. Sper ca la ședința următoare să treacă aceste proiecte și sper să nu fie prea târziu, ținând cont că se apropie începerea anului școlar și primarii ar trebui să aibă timp să reabiliteze, să modernizeze și să doteze unitățile de învățământ.

În ceea ce privește banii pentru drumuri, primarii liberali au făcut o confuzie. Noi vorbim de drumuri comunale, adică drumul dintre localități și nu străzile din interiorul localităților. Dumnealor au depus solicitări pentru străzile din comună, care nu intră în acest capitol bugetar.

De când am venit la Consiliul Județean am urmărit doar dezvoltarea județului, indiferent de coloratura politică a primarilor. Nu cred să existe un alt județ în țară în care să se împartă atât de echidistant banii. Nu există un sac de bani pe care să îi împart eu. Există o comisie care analizează cu mare atenție aceste solicitări și alocă acești bani.

Le cer colegilor liberali să citească legislația și să fie mai responsabili. Nu poți să vii în plenul Consiliului Județean doar ca să punctezi politic.”.

Cele două tabere s-au aflat pe poziții contradictorii și în ceea ce privește finanțarea proiectelor culturale și sportive prin granturi oferite de Consiliul Județean, în baza Legii 350 din 2005, privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general.

Se pare că anumiți colegi nu doresc dezvoltarea culturii și a sportului în județul Constanța”, a spus Horia Țuțuianu.

Sănătatea și drumurile, priorități mai mari decât reabilitarea Teatrului de vară din Mamaia”

Renovarea și modernizarea Teatrului de Vară din Mamaia a fost o altă temă de dezbateri. În timp ce Vicepreședintele CJ Constanța Claudiu Palaz susține ca investiția să se desfășoare din fonduri proprii, Țuțuianu e de părere că mai întâi trebuie căutate soluții de finanțare guvernamentale sau europene:

Eu am avut o discuție cu domnul Palaz și i-am spus că ar trebui ca mai întâi să încercăm să atragem fonduri guvernamentale sau europene pentru această lucrare. Știți foarte bine că bugetul nostru nu este foarte mare și încercăm ca în această perioadă să facem investiții substanțiale în sănătate și în drumuri județene, pe care le consider o prioritate față de stabilimentul de la Mamaia. Am purtat discuții la Ministerul Culturii, la Ministerul Dezvoltării, la Ministerul Fondurilor Europene și la Compania Națională de Investiții, pentru finanțare, astfel încât să nu cheltuim din banii Consiliului Județean. Dacă până în luna septembrie nu vom reuși să atragem astfel de fonduri, abia atunci vom face investiția din bugetul Consiliului Județean. În plus, o finanțare din sursele menționate ne asigură bani pentru a dota teatrul cu o copertină retractabilă. Nu poți face un teatru doar pentru o lună de zile. Dacă vine o ploaie în timpul unui concert, al unui spectacol, ce facem? Stăm toți cu umbrele?”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top