Litoralul românesc

Drumul banilor Fundației Județene pentru Tineret Constanța, condusă de o condamnată pentru corupție

Înființată încă din 1990, Fundația Județeană pentru Tineret Constanța (FJTC) este o instituție de drept privat dar de utilitatea publică, ea administrând patrimoniul fostei Uniuni a Tineretului Comunist (UTC). Doar că, Fundația este atât de controversată și lipsită de transparență încât mai multe voci îi cer dizolvarea. După 27 de ani, nimeni nu știe ce se întâmplă cu patrimoniul FJTC.

Consilierul județean Bogdan Bola încearcă din luna martie să constituie o Comisie de Evaluare, Supraveghere și Control a FJTC, în conformitate cu Legea 146/2002 privind regimul juridic al fundațiilor județene pentru tineret. Din comisie ar trebui să facă parte câte un reprezentant al Direcției pentru Tineret, al Prefecturii, al Consiliului Județean și al Direcției Județene a Finanțelor Publice.
Singura instituție care nu a desemnat până la această oră un reprezentant este Prefectura Constanța, care invocă o adresă primită de la Ministerul Tineretului și Sportului în care se specifică faptul că „la momentul actual nu există aprobat un Regulament de punere în aplicare a dispozițiilor Legii 146/2002”. Explicația este combătută de Curtea de Apel Cluj, care a decis definitiv dizolvarea Fundației Județene pentru Tineret Maramureș.
Conform legii de înființare (Decretul Lege 150/1990), FJTC are ca scop „elaborarea, organizarea și finanțarea de programe specifice și instruirea, educarea și formarea tineretului în spiritul tradițiilor umaniste, al valorilor democrației și aspirațiilor societății românești”. Obiectivele Fundației Județene pentru Tineret Constanța sunt: promovarea informației pentru tineri şi dezvoltarea sistemelor care o transmit; susținerea şi încurajarea participării efective a tinerilor la viața socială. Conform datelor Camerei Deputaților, administratorul FTJC în anul 1990 era Valeriu Mîtîcă, alte date despre persoanele care conduc fundația nu se găsesc nicăieri. În anul 2017, președinte al fundației este Carmen Drăghici (fostă Mîtîcă), cu alte cuvinte, familia Mîtîcă a avut pe mână FTJC timp de 27 de ani.

Patrimoniul FJTC

Printre bunurile imobile care au trecut în patrimoniul Fundației Județene pentru Tineret Constanța din patrimoniul fostului UTC se numără:

  • Terenuri de sport în Mangalia – 2.520 mp
  • două campinguri în Eforie Sud, unul în suprafață de 4.000 mp
  • Ateliere și laboratoare pentru activități ale tinerilor în incinta Clubului Elevilor
  • Patinoar artificial în Constanța – 7.000 mp
  • Complex Turistic pentru Tineret Constanța (Tomis nr. 20-26)
  • Casa D’ Italia Constanța (fosta Casă de Cultură a Tineretului)
  • Clubul Tineretului Mangalia
  • Monumentul Tineretului – Straja

Tinerii constănțeni cer dizolvarea FJTC

Așa cum este firesc, cei mai interesați de activitatea Fundației Județene pentru Tineret au fost tinerii constănțeni. Astfel, Federația Tinerilor din Constanța, Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Studenților din Constanța au întreprins mai mute demersuri pentru clarificarea situației FJTC. Doar că, de partea cealaltă nu există nici un fel de comunicare, transparență sau implicare. Același lucru l-am constatat și noi, redacția Dezvăluiri încercând în zadar să ia legătura cu reprezentanții Fundației.
Printr-o adresă transmisă în luna septembrie 2017, cele trei asociații de tineri cer instituțiilor județene responsabile dizolvarea Fundației Județene pentru Tineret, din mai multe motive. Cel mai important motiv, care ține de însăși natura existenței fundației, este administrarea defectuoasă a patrimoniului. Vorbim aici despre un patrimoniu pe care îl putem doar bănui deoarece nimeni, nicio instituție publică, nu mai știe ce a primit concret FJTC în anii 1990.
Conform articolului 26 din Legea fundațiilor pentru tineret permite acestora să înființeze societăți comerciale dar fără implicarea patrimoniului preluat de la fostele UTC-uri. Și activitatea economică a acestor fundații trebuie să fie una accesorie scopului principal: activități pentru tineret.
„Sediul Fundației a fost închiriat în mod nelegal către diverse entități cum ar fi: cabinet notarial, școală de șoferi, magazin UPC. Mai mult, în primăvara acestui an, opinia publică a fost revoltată de faptul că în imobilul din Mangalia care aparține Fundației ar urma să se deschidă o sală de jocuri și un bar”, se arată în adresa tinerilor.
În ceea ce privește datele financiare, această Fundație pentru Tineret este de-a dreptul uimitoare. Deși are închiriate spații fără nicio treabă cu activitățile tinerilor, FJTC a raportat pentru anii 2014 și 2015 la ANAF zero activitate, ca și cum doi ani nu a existat din punct de vedere contabil.
Mai mult, pentru anul 2012, FJTC raportează venituri din activități economice de 1.768 de lei, demonstrând că lucrurile sunt absolut neclare în ceea ce privește destinatarul banilor primiți din chiriile pe spațiile fundației. Este greu de crezut că într-un an poți încasa doar 1.768 de lei din toate spațiile sau chiar 18.000 de lei cum au declarat în anul 2011.

Folosul tinerilor, transferat în conturi private?

Așa cum arată tinerii constănțeni, „scopul fundațiilor județene pentru tineret, prevăzut în Decretul-Lege, conform articolului 3, este administrarea patrimoniului propriu în folosul tuturor tinerilor și al organizaților de tineret”.
În anul 2010 se înființează SC Building Administration SRL de către Mîtîcă Valeriu, adică cel indicat de Camera Deputaților ca fiind administratorul Fundației pentru Tineret. FJTC deținea, în anul 2012, 80% din această societate comercială. În anul 2017, societatea își întrerupe activitatea.
Conform datelor ANAF, SC Building Administration SRL a înregistrat în ultimii ani profituri destul de substanțiale: 175.897 lei (2016), 164.095 lei (2015), 152.421 lei (2014) și 148.709 lei (2013). Deși asociată în această societate, în bilanțurile FJTC nu se regăsește profitul acesta.
„Odată cu înființarea SC Building Administration SRL, considerăm că activitatea FJTC a devenit ilicită, întrucât unul dintre bunurile imobile aflate în patrimoniul FTJC a fost supus unor operațiuni speculative prin intermediul cărora Carmen Drăghici (fostă Mîtîcă) și Valeriu Mîtîcă au urmărit obținerea și însușirea profitului realizat în urma valorificării acestuia. Imobilul la care ne referim este situat pe Șoeaua Constanței numărul 43”, declară asociațile de tineri constănțeni.
Este vorba despre banii obținuți de către acest SRL din închirierea spațiilor aparținând FTJC. Nimeni nu știe deocamdată de ce fundația nu și-a închiriat singură aceste spații și a fost nevoie să apeleze la o societate comercială.
La finalul anului 2016 se înființează SC Clubul Tineretului Mangalia, unde asociat unic este Dumitru Pătraru. Între această firmă și FJTC se încheie un contract de comodat prin care bunurile fundației sunt puse la dispoziția SRL-ului fără nici un beneficiu.
Pentru toate aceste nereguli și pentru lipsa totală de transparență, tinerii constănțeni solicită dizolvarea Fundației Județene pentru tineret Constanța.

Președintele FJTC, Carmen Drăghici (alias Carmen Mîtîcă), condamnată pentru acte de corupție

Conform unui comunicat al DNA, în decembrie 2009, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus „trimiterea în judecată a inculpatei Carmen Mîtîcă, secretar şi coordonator seminarii în cadrul unui proiect PHARE, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi de participaţie improprie la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor”.

Conform rechizitoriului, „în perioada martie – octombrie 2005, inculpata Mîtîcă Carmen, în calitate de secretar şi coordonator seminarii în cadrul Proiectului finanţat cu fonduri PHARE „Unitate în diversitate prin comunicarea interculturală transfrontalieră”, implementat de Asociaţia Tineretului Liber – Filiala Constanţa, cu ocazia derulării procedurilor de achiziţii necesare proiectului, a întocmit în fals şi a semnat în locul evaluatorilor ofertele, procesele – verbale ale şedinţelor de deschidere a ofertelor, hotărârile de acceptare a ofertelor corespondente precum şi tabelul cu participanţii la seminarii şi schimburile interculturale. În vederea justificării cheltuirii avansului şi a obţinerii plăţii finale, inculpata a întocmit personal Raportul tehnic final la care a ataşat documentele falsificate precizate anterior, raport care a fost depus la Autoritatea Contractantă.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 18.644,15 euro. Prejudiciul nu a fost recuperat deoarece nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpatei”. Procesul s-a încheiat în anul 2012 cu condamnarea președintei FJTC la 3 ani de închisoare cu suspendare de către magistrații Curții de Apel Constanța.
Conform datelor MDRL, Asociația folosită pentru fraudarea fondurilor UE avea sediul exact într-un imobil al Fundației Județene pentru Tineret Constanța, pe care tot ea îl administra. În dosar au mai fost implicați și tatăl acestei persoane și soțul de la acea vreme, Valeriu Mîtîcă.
Reacții dure pe Facebook din partea FTJC
Singura modalitate prin care Fundația pentru Tineret comunică este un cont de Facebook. Pe lângă faptul că nici aici nu se găsesc date despre soarta patrimoniul FJTC, reacția în mediul on line este una dură la adresa tinerilor constănțeni și a consilierului județean Bogdan Bola, care îndrăznesc, după 27 de ani, să le ceară socoteală în legătură cu activitatea desfășurată.

Un articol de Călin GAVRILAȘ

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top