Actualitate

Clădirile simbol, vechi de peste un secol, ale stațiunii Eforie Sud

Stațiunea Eforie Sud se constituie începând cu anul 1894, când aici este ridicat un sanatoriu pentru tratarea diverselor afecțiuni. Cinci ani mai târziu, în 1899, pe malul marii, este construit primul hotel din zona, denumit Hotel Movilă (astăzi, Hotel Parc).

„La început stațiunea a purtat numele de Băile Techirghiol-Movilă, apoi Băile Movilă sau Techirghiol-Movilă. Ioan Movilă a fost un moșier cu idei înaintate, formate cu ocazia studiilor făcute în Apusul Europei, care a cunoscut stațiunile balneare din Europa, apreciind valoarea terapeutică a nămolului lacului Techirghiol și a razelor solare marine”, se arată în prezentarea stațiunii făcută de Centrul Național de Informare și Promovare Eforie Sud.

Tot în acea perioadă, în zonă sunt construite Băile Movilă, amenajate pe malul Lacului Techirghiol. Planurile de construcție sunt făcute și conduse de arhitectul Ivanovici și inginerul Zissu, iar pentru construcție au fost aduși meșteri zidari cu familiile, cum au fost familia Panait și Cristu, cărora le și construiește locuințe provizorii.

În perioada 1903-1906 se construiesc aproximativ 50 de vile și hoteluri, precum: vila Colonel Negrea, vila Cleopatra (azi Cupidon), vilele Sachelarie, Călinescu, Smântănescu, Predescu, Flora, hotelul Popovici și vila Ing. Zissu ridicată lângă hotel Parc, restaurată în 1967.

Cu această ocazie ia ființă stațiunea Movilă-Techirghiol, devenită oficial stațiune balneoclimaterică în anul 1912. Între cele două războaie mondiale, stațiunea cunoaște o dezvoltare pronunțată și își schimbă numele din Movilă-Techirghiol în Carmen Sylva și, mai târziu, Vasile Roaita. Până în 1933 stațiunea Eforie aparține de localitatea Techirghiol.

Tot în această perioada, se construiesc și anexele comerciale ale centrului, clădiri care astăzi sunt locuințe. Mai târziu, Eforia Spitalelor Civile din București, înființează pe malul marii, Sanatoriul pentru combaterea tuberculozei osoase la copii, construit provizoriu, cu instalații de băi calde, aplicații de cataplasme și helioterapie. Până în 1916, ia ființă în jur, un parc cu flora montată, cu scop recreativ dar ai pentru consolidarea terenului nisipos.  Până în 1938, se construiesc aici aproximativ 500 vile, hoteluri și case de locuit. Stațiunea ajunge astfel să poată găzdui înaintea celui de-al Doilea Război Mondial până la 20.000 vizitatori pe sezon.

Puțină lume știe că, la începuturi (1918-1927), Eforie Sud aparținea administrativ de primăria satului Tuzla. În 1928 stațiunea Movilă de la acea vreme a devenit comună rurală, iar în 1929 comună urbană și i se schimbă numele în Carmen Sylva. Din 1948, stațiunea s-a numit Vasile Roaită, iar din 1962 numele i s-a schimbat în Eforie Sud.

Din anul 1966, Eforie Sud şi Eforie Nord se află sub aceeași administrație locală: primăria Eforie. Însă, cele două stațiuni s-au dezvoltat diferit.

Sursa Foto: Costin Gheorghe

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top