Exclusiv

ARBDD dă o nouă lovitură turismului! A lărgit din pix limita zonelor unde NU se pot desfășura activități economice

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a modificat unilateral coordonatele zonei tampon de pe Grindul Chituc, împingând-o mult spre sud. Acest lucru, spun reprezentanții Primăriei Săcele, s-a făcut printr-o înțelegere între ARBDD și INCDDD (Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării) și NU printr-o Hotărâre de Guvern așa cum spune legea. Această decizie nu ține cont de faptul că acolo există proprietăți private și blochează încă o dată dezvoltarea turismului în zonă.

Primăria Săcele a elaborat un Plan Urbanistic General, pentru instaurarea unui turism organizat, (cu zone speciale pentru campare și cazare, pubele de gunoi, toalete, restaurante, organizate pe terenurile private, astfel încât plaja să rămână liberă), dar de câțiva ani se lovește tocmai de opoziția ARBDD. Între timp, aici se face un turism total dezorganizat, cu corturi și rulote pe plajă, pe o lungime de 10 kilometri de litoral.

„Zona tampon nu este delimitată prin coordonate geografice, ci doar printr-o descriere”. Așa să fie oare?

Revenind la ultima ispravă a ARBDD, modificarea zonei tampon, în iunie 2022, Primăria Săcele a cerut guvernatorului ARBDD să comunice coordonatele, în format electronic, ale zonei tampon Zmeica – Sinoe, pentru că cei de la primărie aflaseră că acestea fuseseră modificate „din pix”, față de ultima situație, comunicată în 2018.

„Pentru noi este foarte important să știm zonarea de acolo, pentru că eliberăm certificare de urbanism și trebuie să-i precizezi omului care are de gând să construiască ceva acolo dacă se află în zona tampon sau în zona economică, care permite o anumită categorie de construcții. Prin urmare, noi am cerut ARBDD să ne confirme că acele coordonate din 2018 nu au fost modificate. În caz contrar, să ne spună care a fost actul legislativ care a modificat o hartă ce reprezintă anexă la o Hotărâre de Guvern”.

ARBDD a răspuns după o lună cu un text foarte alambicat, cu trimiteri la tot felul de articole de lege, ca la sfârșit să spună că zona tampon NU este delimitată prin coordonate geografice, ci doar printr-o descriere. (!?).

În data de 24.02.2021, deci cu un an înainte, ARBDD împreună cu Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării (INCDD), „au convenit la trasarea limitei zonei tampon”. Deci, au făcut o Anexă la o Hotărâre de Guvern, substituindu-se astfel Legiuitorului, fără să țină cont că ar fi trebuit o Hotărâre de Guvern pentru a anula HG-ul aflat încă în vigoare!

Au mutat zona tampon la sud

„Deci nu ne-au comunicat actul legislativ care modifică HG 763/ 2015, în schimb ne-au comunicat un desen al unui poligon al zonei tampon, care este mult extins la limita sudică, față de poligonul pe care l-am primit tot de la ei în 2018 și au motivat că diferența dintre poligoane este faptul că zona tampon NU este delimitată prin coordonate geografice și că au convenit cu Institutul la trasarea limitei.

Cu toate astea, le-am zis că am analizat HG-ul și am constatat că la pagina 12 este reprezentată zonarea teritoriului Rezervației Biosferei. Și reprezentarea de aici corespunde cu ceea ce aveam noi în format electronic primit în anul 2018. Și, i-am anunțat că orice modificare la planul de management, trebuie făcută tot printr-o HG. De aceea am insistat să revină cu un nou răspuns și să ne comunice actul legislativ care a modificat anexa.

Harta care îi dă de gol

După încă o lună, în august 2022, ARBDD a dat același răspuns și anume că s-a convenit la trasarea limitelor zonelor tampon și adresa transmisă anterior este aceea prin care au fost trimise coordonatele geografice corecte ale zonei tampon. Deci au spus că nu le au trasate, în timp ce noi folosim o hartă din 2002, făcută, culmea (!), tot de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării, în care zona tampon este trasată. Și este cea actuală! Harta asta noi am utilizat-o când am făcut certificate de urbanism, în anul 2002. Aceleași date sunt și în HG din 2015, același profil de poligon ne-a fost dat în 2018, ca în 2022 să ni se spună că NU a existat o trasare geografică și că ei au convenit să facă trasarea corectă!”

Apele Române Tulcea s-au opus mutării la sud a zonei tampon

Pe 17 noiembrie 2022, a avut loc o ședință a Consiliului Consultativ al Rezervației, în care a fost prezentat noul Plan de Management, care ar fi trebuit să treacă prin mai multe forme de consultare, până când va ajunge să fie o HG care să înlocuiască HG din 2015.

Cum din acest Consiliu fac parte și alte instituții care își desfășoară activitatea în Rezervația Biosferei Delta Dunării, acesta a fost un prilej pentru ca reprezentanții lor să emită puncte de vedere.

Conform procesului verbal de ședință, cei de la Apele Române la Tulcea s-au opus extinderii zonei tampon, arătând că în zona Corbu – Vadu – Săcele, „pe timp de vară se remarcă o aglomerație fantastică de turiști”, care se întinde pe 10 km de-a lungul litoralului (după cum puteți vedea și în filmul realizat de noi, mai jos).

Cei de la Apele Române, care au în prezent două lucrări la stăvilarele de la Periboina și Edighiol arată că materialele de construcție sunt transportate cu mari eforturi din cauza zonelor de protecție traversate de către drumul de acces. Drum care este folosit și de Armată și de cei care întrețin linia electrică și de Poliția de Frontieră și care, spun cei de la Apele Române, nu deranjează cu nimic rezervația.

Reprezentanții ABADL își exprimă opinia că, în urma unei analize, zona ariilor strict protejate și tampon pot fi mutate astfel încât să rămână spațiu și pentru turiști și își argumentează propunerea prin:

– „avalanșa de turiști” din zonă

– plajele oricum se vor mări în mod natural cu aproape 300 de hectare (adică 12 km lungime, 60 de metri lățime) în urma lucrărilor de reparație la diguri și ecluze, care vor reduce eroziunea

Primarul din Săcele: „Pe turiști nu-i poate opri nimeni să vină, și până la urmă de ce ar trebui să fie opriți?”

La ședință a luat cuvântul și primarul din Săcele, Ion Oprea, care a vorbit despre turismul sălbatic de pe plajă și necesitatea ca acesta să se desfășoare în condiții civilizate. Oprea a propus realizarea unei infrastructuri minime, cu apă, drumuri, în condițiile impuse de ARBDD. „Pe turiști nu-i poate opri nimeni să vină, și până la urmă de ce ar trebui să fie opriți?”.

Oprea și-a exprimat, la rândul său, dezacordul față de planul ARBDD și s-a întrebat retoric cum a ajuns Rezervația Deltei Dunării într-o zonă continentală: „Nu se știe cum a ajuns la ARBDD zona aceasta continentală. Chiar și cu ochiul liber îți dai seama că aici nu este Deltă”.

Grindul Plantației, o încurcătură istorică? Sau poate domnilor de la ARBDD le-a lipsit o lupă…

Privind harta cu propunerea de retrasare a zonei economice, vedem că limita sudică a acesteia este la Grindul Plantației. Reprezentanții ARBDD spun că acolo ar fi limita corectă a acesteia și că în anul 2002 nu se știa unde este situat acest grind și de aceea s-a trasat greșit. Iar acum se face o corectare a erorii. Harta din 2002 îi contrazice însă încă o dată și demonstrează că Grindul Plantației era marcat, deci argumentul nu stă în picioare.

În schimb, limita sudică zonei tampon a fost stabilită la un alt reper, Grindul Gării. Se le fi lipsit specialiștilor din 2002 o lupă?

Primăria Săcele: Poate ARBDD a pierdut o suprafață din zona tampon în nord și încearcă să o recupereze de la noi

Reprezentanții Primăriei Săcele cred că toate aceste lucrur se întâmplă pentru că ARBDD „a pierdut” în trecut o suprafață de teren în altă zonă și acum nu le mai iese numărul de hectare ale acestei zone tampon și încearcă să le recupereze de la Săcele:

„Tot în acea HG se spune că zona tampon are o anumită suprafață, în hectare. Și acum au venit și au tras poligonul ăsta, până când le-au ieșit hectarele. Noi credem că această zonă tampon a fost diminuată din zona de nord și împinsă spre sud. Nu pot să înțeleg de ce în 2002 avea o formă și acum deodată se trezesc că nu mai au suprafața. Deci ceva s-a întâmplat, noi nu avem cum să cercetăm, pentru că suprafețele sunt și pe teritoriul altor localități, unele din Județul Tulcea. E posibil să se fi diminuat de acolo, și nu a mai ieșit suprafața și atunci au dus-o spre sud, că oricum nu erau construcții aici. E mult mai ușor de dus într-o zonă unde nu s-a construit.

În alocuțiunea sa la ședința de prezentare a Planului de Management, guvernatorul Teodosie Marinov a recunoscut că retrasarea zonei tampon pune în dificultate primăria Săcele, pentru că deja există un PUG, și există poprietari care se vor trezi acum că nu pot face nimic cu terenurile lor. „Aici va trebui să fie găsită o soluție și să se prezinte legiuitorului lucrurile astfel încât să se înțeleagă că trebuie intervenit”, a spus guvernatorul, fără a preciza concret cum se va interveni.

Din Regulamentul Rezervației lipseau exact hărțile. Când au apărut, nu conțineau tocmai zona Săcele

În februarie 2023, ARBDD a informat Primăria Săcele că solicită obținerea avizului de mediu pentru Planul de Management, care fusese depus la Agenția de Protecția Mediului Tulcea și pe site-ul propriu, spre consultare. Doar că pe site, din Regulament lipsea exact cel mai fierbinte punct: Regulamentul Ariei Naturale Protejate și Anexele, adică hărțile! Altfel spus, lipseau limitele zonelor de protecție! Acestea au fost puse pe site abia după încă o adresă și încă o tergiversare.

Mascarada a continuat, căci după ce au apărut pe site hărțile, acestea nu conțineau nicio reprezentare grafică a zonelor tampon situate pe teritoriul comunei Săcele. Mai la nord, apăreau desenate toate zonele tampon, numai cele de la Săcele nu erau marcate.

„În urma unei alte adrese, ARBDD ne-a comunicat că documentația va fi completată prin evidențierea zonei tampon, însă cum am spus mai spus, aceste informații nu se regăsesc în documentații”, spun reprezentanții Primăriei Săcele.

ARBDD administrează terenurile omenilor?

Noul Regulament a mai stârnit o controversă, legată de regimul de proprietate al unor terenuri de pe Grindul Chituc. Articolul 6 al noului Regulament al Rezervației stabilește regimul de administrare pentru fiecare zonă. Astfel, despre zonele tampon, care ne interesează acum, se menționează că sunt în administrarea directă a ARBDD, deși se știepe grindul Chituc, în noua zonă tampon, sunt proprietăți private!

Primăria Săcele a trimis o nouă adresă prin care atrăgea atenția ARBDD că reprezentarea grafică din cadrul hărții zonării interne este în dezacord cu articolul 6 din Regulament, conform căruia zona strict protejată și zona tampon se află în administrarea directă a ARBDD, arătând că în prima se aflăproprietăți ale altor instituții ale statului român, iar în cea de a doua sunt proprietăți private.

„Astfel considerăm necesară revizuirea reprezentării grafice a zonei strict protejate Grindul Chituc, prin eliminarea zonelor care nu sunt în administrarea directă a ARBDD. Deoarece pe acest teritoriu se află terenuri și construcții proprietate a Statului Român, domeniul public al Statului de interes național, aflate în administrarea Ministerului Mediului prin Administrația de Apă și Ministerul de Interne prin Poliția de Frontieră. Precizăm că textul se regăsește și în Planul de Management în vigoare.

Reprezentarea grafică a zonei tampon Zmeica-Sinoe, la fel, este în dezacord cu articolul 6 din Regulament și cu harta juridică a terenului. De aceea, considerăm necesară revizuirea, pentru că sunt terenuri care nu sunt ale ARBDD, pe acele terenuri se află proprietăți și construcții, reprezentate corect în harta juridică a terenurilor proprietate, exceptate din patrimoniul natural. Este chiar și un articol în Regulament, care spune că ce este proprietatea omului nu face parte din Rezervație.

Și, totodată, precizam că în comuna Săcele a fost finalizată lucrarea de înregistrare sistematică, adică cadastrul general, astfel încât toate imobilele au carte funciară și delimitare cadastrală. Deci nu poți să zici că nu știai de ele. Tot ce este în teren, se găsește la OCPI”, au spus reprezentanții Primăriei Săcele.

ARBDD, inflexibil în fața argumentelor: Toată lumea trebuie să se supună!

ARBDD a răspuns formal că toate zonele au fost reprezentate conform prevederilor din actele normative în vigoare și că respectarea Planului de Management este obligatoriu pentru administratori, pentru autorități și pentru persoanele fizice și juridice. Adică toată lumea trebuie să se supună.

De asemenea, statutul de protecție al unei zone se păstrează indiferent de tipul proprietății, stat, local, public sau privat.

„De asemenea, punctul dumneavoastră de vedere va fi abordat printr-una din măsurile generale propuse de Planul de Management revizuit, (…) pentru rezonarea funcțională a ARBDD, ceea ce presupune realizarea unu studiu privind oportunitatea unei rezonări funcționale, redimensionarea zonelor protejate, tampon și economice la nivelul sitului de mediu”.

„Noi ne-am dat seama că este inutilă orice încercare de a merge mai departe că oricum nu ai cum să blochezi avizarea de mediu, așteptăm următoarele faze. În mod normal ar mai trebui să mai existe o fază finală de consultare a publicului și apoi să ajungă la Ministerul Mediului și de acolo la o Hotărâre de Guvern. Dacă se ajunge la o HG, avem posibilitatea ca în 30 de zile să atacăm HG-ul. Altă cale nu vedem…”, au concluzionat reprezentanții Primăriei Săcele.

Mihai Răzvan ROTARU, Doru COPOȚ

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top