Actualitate

Topalu, comuna unde proiectele prind viață, iar cultura este la ea acasă

Comuna Topalu apare în peisajul public nu doar cu proiectele de investiții, ci și cu o serie de evenimente culturale care au înscris localitatea în rândul locurilor unde pictura, arta, folclorul sunt la ele acasă. Să nu uităm că Topalu este locul unde se află Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă”, un adevărat locaș de cultură rurală.

Dacă vorbim despre proiecte recente finalizate în această comună, amintim investiția în sistemul de educație. Reabilitarea și modernizare a Corpului C2 a Școlii din localitate a fost una dintre prioritățile de anul trecut ale primarului Valentin Stanciu.

Corpul era construit în 1966 și avea nevoie urgentă de reabilitare. Sunt patru săli de clasă acolo. Lucrările, de mare anvergură, s-au executat la interior, exterior, acoperiș, au fost montate instalații electrice noi, instalații de detectare a fumului, instalații sanitare noi”, a declarat pentru „Dezvăluiri” edilul.

De asemenea, corpul de școală a fost dotat și cu un sistem de încălzire nouă care este racordat la centrala termică a unității de învățământ, o centrală modernă, achiziționată de primărie de curând, care asigură căldura întregii clădiri.

Investiția în reabilitarea corpului C2 a fost asigurată de către Ministerul Dezvoltării Regionale, prin PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală).

Un alt proiect recent finalizat este cel al reabilitării trotuarelor din zona centrală a localității Topalu.

Este vorba despre un kilometru de tramă stradală care a presupus modernizarea a trei străzi: strada Grădiniței, strada Dinu și Sevasta Vintilă și strada Hârșovei”, spune primarul comunei Topalu, Valentin Stanciu.

Proiectul tehnic a presupus refacerea trotuarelor pe o lățime de 1,2 metri cu pavele. Între aceste trotuare și partea carosabilă există o porțiune de 60 de centimetri de spațiu verde unde administrația locală se pregătește să planteze trandafiri în această primăvară. Desigur, amenajarea spațiului verde se va face cu resurse proprii, acest aspect nefiind cuprins în proiectul de refacere a tramei stradale.

În faza de documentație tehnică se află proiectul de modernizare și extindere a sistemului de canalizare din localitatea Topalu. După finalizarea acestei etape, ce presupune obținerea avizelor și autorizațiilor necesare, reprezentanții administrației publice vor depune proiectul în vederea obținerii finanțării de la bugetul de stat.

S-a realizat și Studiul de Fezabilitate (SF) pentru proiectul de asfaltare a străzilor din comună. Este un proiect amplu, care cuprinde toate străzile care au nevoie de covor asfaltic.

De asemenea, locuitorii comunei Topalu beneficiază în această perioadă de servicii de cadastrare gratuită a terenurilor aflate în intravilanul sau extravilanul comunei. Este un proiect amplu al Autorității Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Nu în ultimul rând, în atenția administrației publice locale a intrat și racordarea locuitorilor la rețeaua de gaze naturale. În acest sens, s-a demarat documentația tehnică ce va sta la baza unui proiect viitor pentru înființarea unei rețele de gaze naturale pe teritoriul comunei Topalu.

Nu doar proiectele privind lucrări de modernizare a comunei stau pe agenda administrației locale. Așa cum am amintit, Topalu este printre puținele localități rurale care se pot lăuda cu evenimente culturale de anvergură. Amintim aici Festivalul – Concurs de interpretare a cântecului popular românesc „Dan Moisescu”, care anul acesta ajunge la ediţia a XXIV-a. Este un eveniment organizat de primăria Topalu împreună cu Consiliul Judeţean Constanţa, prin Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada”

Festivalul își propune descoperirea, stimularea şi promovarea de noi talente interpretative din rândul tineretului, punerea în valoare a cântecului popular tradiţional autentic, prezentarea nealterată a purităţii şi frumuseţii costumului popular din diferite zone etnofolclorice ale ţării.

De asemenea, trebuie amintită și Tabăra de Pictură de la Topalu, care anul acesta ajunge la ediția a patra, fiind un eveniment renăscut prin eforturile primarului Valentin Stanciu, cel care a dorit ca evenimentele culturale care se desfășurau înainte de 1989 să-și ocupe locul din nou pe agenda administrației publice locale.

Tabăra este organizată de Primăria și Consiliul Local Topalu, cu implicarea artiștilor plastici profesioniști, membri ai Filialei Constanța a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Un alt eveniment care devine tradiție la Topalu este „Ziua Dunării”, un moment la care participă elevii școlii din localitate și care cuprinde acțiuni de ecologizare a malului drept al Dunării și diferite ateliere de creație.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top