La Universitatea Ovidius, totul pare să îi fie potrivnic rectorului Sorin Rugină, care parcă atrage nenorocirile. Mandatul său a marcat câteva notabile recorduri negative: Raportul extrem de critic al Corpului de Control al Ministrului Educației Naționale din 2014, evaluarea ARACIS în urma căreia Universitatea Ovidius a fost retrogradată de la calificativul „grad de încredere ridicat” la „încredere” (merită aici reamintit că echipa de evaluare a dat calificativul „grad de încredere limitat” după care, prin birourile Ministerului, acesta s-a preschimbat în „încredere”, stârnind multe suspiciuni), decapitarea facultății de Teologie etc.
Dezbaterea din jurul misiunii ARACIS a fost gestionată foarte prost de către rectorul Rugină care, în cadrul unei conferințe de presă, s-a apucat să îi certe pe jurnaliști că pun întrebări în loc să îi asculte cuminți monologul despre greaua moștenire a Epocii Epure (în timpul conferinței, pe un ecran au tot rulat imagini cu fostul rector Dan Epure săltat de DNA, într-o încercare jalnică de manipulare a presei).
După toate astea, a mai venit și inundația din noaptea de 8 spre 9 octombrie 2016, care a afectat clădirea universității și așa șubrezită, de pe Bulevardul Mamaia 241 (sediul vechi, așa cum este ea cunoscută în Constanța). O simplă plimbare prin această clădire ne-a oferit imaginea tristă a unor pereți cu crăpături, mobilier care blochează uși de legătură între coridioare și tavane care stau să cadă.
Dacă ne gândim că prima reabilitare a clădirii a început în anul 2000 și în prezent lucrurile stau mai rău decât în urmă cu 17 ani (biroul rectorului, Aula Magna și multe alte spații de învățământ și admnistrative au fost evacuate) ne gândim că la mijloc este ori un blestem al Meșterului Manole, ori incompetență, ori altceva, ce ar trebui cercetat de instiutițiile statului.
În orice caz, în Prevederile planului operațional pentru anul 2009 (baza materială, punctul c.) a fost menționată “Continuarea lucrărilor de consolidare și reamenajare a corpului clădirii vechi al campusului din Bulevardul Mamaia nr. 124 (fonduri MECI)”. Cu toate astea, abia în 2015 Universitatea „Ovidius“ a obţinut autorizaţie de construire pentru consolidarea corpului C (aripa dreaptă) a clădirii.
„Clădirea datează din anii ‘45-’50. Nu este grav afectată, dar conform legii, noi, ca proprietari, a trebuit să o expertizăm şi, pentru că este nevoie, trebuie să o punem în siguranţă, conform actualelor norme de proiectare antiseismică“, declara pentru ziarul Observator directorul administrativ al UOC, Laurențiu Sîrbu.
Că tot nu e grav afectată clădirea, conducerea UOC a emis pe 8 noiembrie 2016 o decizie care continuă eliberarea spațiilor corpului vechi şi relocarea în alte spaţii. Aceeași conducere estimează că lucrările nu vor fi gata mai devreme de trei ani. Vi se pare mult? Nu e, că doar nu lucrează chinezii!
Rugină e pe făraș. „Baronii” care s-au folosit de el nu îl mai vor
Dar lui Rugină riscă să i se prăbușească universitatea în cap și la figurat! După cum se știe, rectorul UOC este în prezent pensionar. O schimbare legislativă de dată relativ recentă i-a permis să candideze la această funcție deși atingea vârsta pensionării în timpul mandatului, cu condiția ca în fiecare an să fie validat de către Senat. Surse din UOC spun că în acest fel Rugină a devenit prizonierul grupurilor de interese, care se laudă că pot construi majorități în Senat în momentul votului, în funcție de situație.
Se pare însă că acești baroni ai Universității nu mai au nevoie de Rugină, mai ales că s-a aflat că nici prin Minister nu mai are susținere. În acest context, pare foarte plauzibil scenariul în care Rugină va primi un vot de blam din partea colegilor din Senat, în această toamnă. Ceea ce înseamnă implicit organizarea de alegeri pentru funcția de rector.
Un articol de Mihai Răzvan ROTARU și Răzvan PETRE