Una dintre cele mai bune școli din Constanța, dar și din România, Colegiul Național “Mircea cel Bătrân” (CNMB) îi favorizează pe copiii angajaților (profesori sau personal auxiliar) care trec în clasa a V-a. În vreme ce toți elevii care doresc să intre în această clasă trebuie să susțină un examen de admitere pe cele 90 de locuri disponibile, norocoșii care s-au născut în familii cu angajați la acest Colegiu beneficiază de înscriere directă, fără a mai trece prin emoția unui examen care să le testeze pregătirea și competențele.
Un articol de Călin GAVRILAȘ
Conform procedurii de admitere votată de Consiliul Profesoral, “pot fi înscriși, peste efectivul de 90 de locuri, copiii cadrelor didactice din CNMB sau ai personalului angajat al CNMB, fără obligația susținerii examenului ( art.10)”. Directorul Colegiului, profesorul Vasile Nicoară, ne-a explicat că decizia luată de consiliul profesoral „nu încalcă legea deoarece, dacă am avea solicitări ale angajaților noștri de a-și aduce copiii la învățământ de masă, am solicita suplimentarea cu numărul respectiv de locuri de la Inspectoratul Școlar. Ideea pornește de la solicitarea colectivului didactic pentru mai multe motive întemeiate: 80% din personalul didactic este feminin, mame care se ocupă de copii și care la anumite evenimente trebuie învoite pentru a-și duce copiii la școlile din cartierele în care locuiesc”. De asemenea, măsura este explicată de Vasile Nicoară și dintr-o altă perspectivă: într-o societate în care CFR-iștii își dau transport gratuit familiei, probabil că și personalul, prin similitudine, a zis: domnule, noi chiar nu putem beneficia de dreptul de a ne educa copiii la locul nostru de muncă?
Conform directorului Nicoară, unul sau doi copii pe an ar fi vizați de această posibilitate de a accede în clasa a V-a fără susținerea unui examen. În anul școlar 2016-2017 nu s-a înscris niciun elev folosind această oportunitate. De asemenea, profesorul a încercat să ne explice că decizia înscrierii directe vine și în întâmpinarea unor copii cu probleme speciale pentru care este foarte bine să fie supravegheați chiar de părinții lor care activează în cadrul școlii.
Problema favorizării copiilor angajaților CNMB nu se pune și la admiterea la liceu, deoarece acolo, conform directorului, „este o admitere oficializată printr-o procedură națională.”
Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, se pare, este singura instituție școlară care a luat această decizie de a-i favoriza pe copiii angajaților la înscrierea în clasa a V-a. Contactați telefonic, reprezentanții altor scoli de elită din oraș (Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic Traian, Liceul Teoretic „Ovidius”, Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu”) au respins categoric o astfel de inițiativă.
Rămâne o singură întrebare: chiar dacă este legal, sistemul permițând astfel de decizii care să facă diferența între egalitatea de șanse ale copiilor, este, oare, moral?
UPDATE
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a fost sesizat cu privire la prevederile art. 10 din procedura de admitere în clasa a V-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța. Cel care a făcut această sesizare este Petre Florin Manole, membru în Colegiul Director al CNCD. În zilele următoare, reprezentanții Colegiului vor fi citați la CNCD pentru a-și expune punctul de vedere cu privire la aceste aspecte. Conform procedurii standard, dosarul cu opinia acestora dar și cu punctul de vedere al celui care a făcut sesizarea merge în deliberări. Aici, Colegiul Director al CNCD, format din 9 membri ia o decizie. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată în instanță.