Comisia Europeană

EXCLUSIV: Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată de procurorii DNA! Riscă închisoarea între 2 și 7 ani

Pentru prima dată în istoria Patriarhiei Române, un ierarh este trimis în judecată de procurorii DNA pentru fapte penale. Iar această tristă premieră îi aparține IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Conform surselor noastre, dosarul în care prelatul are calitatea de inculpat a fost primit către Curtea de Apel Constanța, judecătorii urmând să fixeze primul termen de judecată. Împotriva lui Teodosie a început urmărirea penală în data de 17 octombrie 2016, tot atunci împotriva lui luându-se și măsura controlului judiciar, măsură menținută și prelungită de judecătorul de drepturi și libertăți. De asemenea, procurorii au pus sechestru pe conturile Arhiepiscopiei Tomisului pentru suma care face obiectul cercetării penale.

Un articol de Călin GAVRILAȘ

Concret, DNA l-a trimis în judecată pe inculpatul Teodosie Petrescu pentru  folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. În perioada 2010 – 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului împreună cu ceilalți inculpați au folosit și prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.) în scopul de a primi fonduri europene. Conform Legii 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, Teodosie riscă o pedeapsă cu închisoarea între 2 și șapte ani. 

Conform referatului de începere a urmăririi penale a DNA, ”în declarațiile prezentate la A.P.I.A., inculpații au declarat în mod nereal că utilizează anumite suprafețe agricole având categoriile de folosință „vii pe rod cu struguri pentru vin”/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condițiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafețe agricole nu mai existau astfel de culturi.

De asemenea, un alt aspect fals prezent în cuprinsul declarațiilor depuse în perioada respectivă a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC) și cerințele legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul, sănătatea publică, sănătatea animalelor și sănătatea plantelor, reglementate prin legislația națională, pe toată suprafața agricolă a exploatației și pentru activitatea agricolă pe care o desfășoară.
Faptele au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafață unică (SAPS), totalizând 1.356.973 lei, după cum urmează: în anul 2010 – 142.988,37 lei, în 2011 – 148.610,21 lei, în 2012 – 239.732,26 lei, în 2013 – 262.267,07 lei, în 2014 – 281.733,52 lei, în 2015 – 281.633,28 lei, în anul 2016 plățile nefiind încă autorizate (această faptă a rămas în faza tentativei)”.
Alături de ierarh, se pare că sunt trimiși în judecată și preoții Ciprian Cojocaru – paroh al Bisericii Sf. Maria (zona Far), consilier juridic și economic al Arhiepiscopiei Tomisului la vremea săvârșirii faptelor, Gheorghe Nadoleanu – paroh al bisericii Palazu Mare, consilier programe-dezvoltare, Aurelian Ștefan – paroh al bisericii Izvorul Tămăduirii (bd. Tomis nr. 332), consilier Programe Dezvoltare și Agricultură, precum și alte persoane responsabile de dezastrul din ferma Nazarcea.

Ferma Nazarcea a fost oferită de Guvernul Adrian Năstase Arhiepiscopiei Tomisului prin Hotărârea de Guvern 300/2002. Atunci executivul a decis transmiterea terenului agricol în suprafață de 350 ha (viță-de-vie și livadă n.n), proprietate privată a statului, din administrarea Agenției Domeniilor Statului în proprietatea publică a statului şi administrarea Ministerului Culturii şi Cultelor şi în folosință Patriarhiei Române – Arhiepiscopia Tomisului. De asemenea, aceeași hotărâre prevedea și transmiterea cu plată a imobilului „Grup Social Culme”, având datele de identificare prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre, din proprietatea Societății Comerciale „Nazarcea-Ovidiu” – S.A., cu sediul în municipiul Constanta, în proprietatea publică a statului şi administrarea Ministerului Culturii şi Cultelor şi în folosință Patriarhiei Române – Arhiepiscopia Tomisului. 
Grupul Social Culme era compus din: pavilioane, dormitoare, magazii, șoproane, cantine, băi, rezervoare, instalație electrică, alee acces la activul „Grup Social Culme”, alee acces la cantină, cămine, împrejmuire gard din beton – suprafața construită = 10.230,86 mp.
Pentru ca darul să fie deplin, același Guvern, prin Hotărârea 299/2002 (deci, anterioară celeilalte) alocă suma de 3 miliarde lei Arhiepiscopiei Tomisului pentru achiziționarea unui imobil (adică, pentru cumpărarea Grupului Social Culme). Pe scurt, Arhiepiscopul Tomisului a primit 350 de hectare de teren și o fermă de la apropiatul său, Adrian Năstase. Cum arată Ferma Nazarcea după 13 ani de folosință a ei de către Arhiepiscopie? Livada defrișată pe suprafețe mari, iar vița-de-vie lăsată să se sălbăticească în mare măsură. Ceea ce a fost una dintre fermele etalon ale României, pare acum o fermă părăsită, jefuită și nelucrată. În schimb, bisericile constănțene vând vin de Nazarcea din anii de glorie ai fermei, 2001-2002.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a mai fost în vizorul DNA în anul 2009 în celebrul caz „România Liberă” fiind acuzat de luare de mită. Alături de el au fost implicați în dosar și Arhidiaconul Bogdan Chiriluță, consilier cultural al Arhiepiscopiei și Preotul Cosmin Brăescu, inspector în cadrul departamentului cultural. Dosarul a fost redeschis în anul 2014, pentru ca DNA să decidă scoaterea de sub urmărire penală a celor trei suspecți.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top